Çevre Mühendisleri Odası: Tuz Gölü parselleniyor

Güncelleme Tarihi:

Çevre Mühendisleri Odası: Tuz Gölü parselleniyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2014 13:01

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, Tuz Gölü’nün yeni üretim alanı olarak belirlenen sahasında yaptığı basın toplantısında, 2011 yılında yapılan hukuksuz, teknik alt yapısı olmayan, planlara aykırı ihalelerle Tuz Gölü’nün parsellenmeye başlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Mahkemelerin iptal kararlarının dinlenmediğini öne süren Baran Bozoğlu, "İşletmeler son sürat göle hafriyat dökmeye, hatta tuz üretmeye başladılar. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Temmuz ayında suç duyurusunda bulunmasına rağmen herhangi bir işlem yapılmıyor. 3-4 yıldır yoğun bir talan politikası ile karşı karşıya kalan Tuz Gölü, Özel Çevre Koruma, Birinci Derece Doğal Sit, önemli kuş, bitki alanıdır. Uluslararası öneme sahip A sınıfı sulak alandır, Türkiye’nin en önemli endemizm merkezlerinden biridir ve tuza dayanıklı türler açısından önemli bir genetik rezerv alanıdır" dedi.

Bozoğlu, Tuz Gölü üzerinde birbirine bitişik 10 yeni tuzla için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ihale yapıldığını hatırlatarak, Resmi kurumların da Tuz Gölü’nün yok olacağını kabul ettiğini söyledi. Projelerin bir an önce iptal edilmesi gerektiğini kaydeden Bozoğlu, "Çünkü madencilik faaliyetleri uygulama yönetmeliği Tuz Gölü’ne verilen ruhsatlara özel hükmünde bilimsel, teknik çalışmaların ardından değerlendirme yapılacağını açıkça belirtmiştir. Böyle bir çalışma bulunmamaktadır" dedi.

TUZ GÖLÜ HIZLA ÖLÜME SÜRÜKLENECEK

Baran Bozoğlu, "10 tesis için Tuz Gölü’nün üzerine kamyonların da dolaşabileceği yaklaşık 100 kilometrelik seddeler yapılacak. Tonlarca hafriyat göle boşaltılacaktır. Bazı işletmelerde bu aşamaya gelinmiştir. 10 metre genişliğinde olan bu seddelerin tamamı yapıldığında 1 milyon metrekarelik göl yüzeyi hafriyatla kaplanmış olacak. Yani 134 futbol sahası kadar bir alan doldurulacaktır. Bu hafriyat Tuz Gölü’nü besleyen gözelerin üzerine gelmektedir. Yani Tuz Gölü hızlıca ölüme sürüklenecektir" dedi.

Bozoğlu, bu konuda mahkeme kararlarının da uygulanmadığını kaydederken, yetkililerin bir an önce görevlerini yapmaları gerektiğini belirtterek, "Yaşanan çevre felaketi büyümektedir. Usulsüzlükler, rant odaklı, bilim dışı, plansız yaklaşımlar Tuz Gölü’nü de tehdit eder noktaya gelmiştir. Ülkemizde yaşanan yoğun kuraklık, Konya Kapalı Havzası’ndaki hidrojeolojik kuraklık bir an önce dert edilmeli ve Tuz Gölü’nü kurtarmak adına kurumlar harekete geçmelidir. Odamız bu projelere dair hukuki süreci de önümüzdeki günlerde başlatacaktır" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!