Kerry: Türkiye'nin hassas sorunları var

Güncelleme Tarihi:

Kerry: Türkiyenin hassas sorunları var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2014 10:37

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle mücadele kapsamında Suudi Arabistan'da düzenlenen zirveyi ve Türkiye'nin sonuç bildirgesini imzalamamasını BBC'ye değerlendirdi.

Haberin Devamı

Kerry: Türkiyenin hassas sorunları var

John Kerry, Türkiye'nin üstesinden gelmesi gereken hassas sorunları olduğunu söyledi.

Kerry bununla birlikte IŞİD'e karşı verdikleri mücadelede Ankara'nın yanlarında olduğunu belirtti.

IŞİD Irak'ta üç ay önce Türkiye'nin Musul Konsolosluğu'nu basarak Baş Konsolos Öztürk Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 49 personeli rehin almıştı.

Aralarında Suudi Arabistan'ın da yer aldığı 10 Arap ülkesi ise dün IŞİD'e karşı mücadele planı kapsamında ABD'yle birlikte hareket edeceklerini duyurmuştu.

Türkiye'nin imzalamadığı bildirgede ise "Katılımcı ülkeler, uygun görülmesi halinde, IŞİD'e karşı bir askeri harekâta farklı şekillerde katılma konusunda uzlaştı" ifadesi yer alıyor.

Haberin Devamı

Kerry: Türkiyenin hassas sorunları var
TÜRKİYE IŞİD BİLDİRİSİNİ İMZALAMADI

KERRY TÜRKİYE'YE GİDİYOR
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Orta Doğu turu kapsamında bugün Türkiye'yi ziyaret edecek.

John Kerry'nin iki gün sürecek Türkiye gezisinde Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmesi öngörülüyor.

Dışişleri Bakanlığı görüşmelerde, iki ülkenin ortak gündeminde yer alan ikili, bölgesel ve küresel konuların ele alınmasının ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi imkanları üzerinde durulmasının planlandığını bildirdi.

Kerry Ortadoğu turu kapsamında daha önce Irak, Ürdün ve Suudi Arabistan'ı ziyaret etmişti.

Amerikalı bakan Türkiye ziyaretinin ardından Mısır'a geçecek.

Kerry daha sonra da IŞİD tehdidiyle mücadele konusunda ABD'nin Avrupalı müttefikleriyle istişarelerde bulunmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'e gidecek.

Cidde'deki zirve öncesi ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin IŞİD'le mücadeleye yönelik yeni stratejisini açıklamıştı.

"IŞİD'i geriletecek ve sonunda yok edeceğiz" diyen Obama, örgüte Suriye'de de hava saldırıları düzenlenmesine onay verdiğini duyurmuştu.

Rusya ise ABD'yi, Suriye'de Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin onayı olmadan düzenlenecek saldırıların "uluslararası hukukun açıkça ihlali" anlamına geleceği yolunda uyarmıştı.

Haberin Devamı

Kerry: Türkiyenin hassas sorunları var
CIA’DEN KORKUTAN IŞİD AÇIKLAMASI

ABD KOORDİNATÖR ATIYOR
Moskova'nın uyarısına aldırmayan ABD'nin ise IŞİD'e karşı Irak ve Suriye'de yürütülecek askeri operasyonu emekli general John Allen'ın koordine edeceğini açıklayacağı bildiriliyor.

Daha önce Irak ve Afganistan'da da görev yapan Allen bu görevi üstlenmesi halinde, IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonda yer alan ülkelerin ne kadar maddi, lojistik, eğitim ve teçhizat desteğinde bulunmaları gerektiğini belirleyecek.

Allen sekiz yıl önce Irak'ta Sünni işaretlerin El Kaide'ye karşı verdiği mücadelede de aktif rol oynamıştı.

CIA: IŞİD'İN EN AZ 20 BİN SAVAŞÇISI VAR
Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü'nün (CIA) son tahminine göre, IŞİD'in Suriye ve Irak'taki savaşçılarının sayısı 20 bin ile 31 bin 500 arasında bir rakam. Daha önce ise bu sayının en fazla 10 bin düşünülüyordu.

Haberin Devamı

CIA Sözcüsü Ryan Trapani yaptığı yazılı açıklamada, IŞİD'in cephedeki başarıları ve "Halifelik" ilanı sonrası Haziran ayından bu yana çok sayıda savaşçıyı bünyesine kattığını söyledi.

Kerry: Türkiyenin hassas sorunları var

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!