Altın fiyatları yılın dibinde

Güncelleme Tarihi:

Altın fiyatları yılın dibinde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2014 09:35

Dolardaki küresel yükselişin yanında Ukrayna gerginliğinin de etkisini yitirmeye başlaması altın fiyatlarındaki düşüşü hızlandırdı. Küresel emtia piyasalarında 1 ons altının fiyatı 1,234 dolara kadar inerek, bu yılın en düşük düzeylerine geriledi.

Haberin Devamı

Türkiye'de de 1 gram altın 88 liranın da altına inerek 87.65 liraya kadar çekilirken, Cumhuriyet altını 589 liraya, çeyrek altın da 144 liraya düştü.

Hareketin kısmen Fed kısmen de teknik hareket kaynaklı olduğunu belirten İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan 1240 dolar seviyesinin kırılıp altının bu seviye altına düşmesi durumunda 1180 dolara kadar düşüşün çabuk olabileceğini belirtti.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Emre Çayırlı önümüzdeki hafta Amerika Merkez Bankası’nın gerçekleştireceği toplantı sonrasında parasal sıkılaşmaya dair mesajların gelmesinin altın ons fiyatının bir alt destek seviyesi olan 1212 dolar seviyesine gerilemesine neden olabileceğini söyledi. Çayırlı "Aksi senaryo olan ve Amerika Merkez Bankası’nın gevşek para politikasına bir süre daha devam edeceğine yönelik bir karar alınması durumunda ise değer kaybeden dolar endeksinin etkisiyle 1256 dolar ve 1272 dolar seviyeleri yeniden test edilmek istenebilir" dedi.

Haberin Devamı

ALTINLA BİRLİKTE PETROL DE DÜŞÜYOR

Öte yandan emtia piyasalarında petrol fiyatlarındaki düşüş de, Ortadoğu'da gerginliğin artmasına karşın sürüyor. Hafta başında 100 doların altına gerileyen Brent petrolünün varili, bugün 98 doların da altına inerek 97.85 dolardan işlem gördü. ABD hafif petrolünün fiyatı da 93 dolara indi.Analistler petrolde arzı etkileyebilecek gerginliklere rağmen, küresel talepte düşüş olacağına ilişkin öngörülerin daha baskın çıktığına dikkat çekiyorlar. Petrol fiyatlarında düşüşü, ABD ve Çin ekonomilerine ilişkin verilerin, dünyanın en çok petrol tüketen bu iki ülkesinde ekonominin öngörülenden yavaş büyüyeceğine göstermesi tetikledi. Küresel büyümeye ilişkin oluşan kaygılarla Brent tipi petrolün varil fiyatı, 2013 yılı Haziran ayından bu yana ilk kez bu haftanın başında 100 doların altına indi.

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar, Euro Bölgesi ekonomik büyümesinin sekteye uğramasıyla petrol talebinin azaldığını söyledi. Arda Coşar "Bir yandan ABD tarafında yüksek açıklanan petrol stokları diğer yandan başta Euro Bölgesi olmak üzere petrol talep beklentilerinin azalması petrol fiyatlarının baskılanmasına sebebiyet veriyor. Ayrıca Ukrayna ve Irakta yaşanan çatışmalarda petrol arzı üzerinde kalıcı bir etki bırakmadı. Brent petrolde aşağı yönlü trend devam ediyor. Brent’te 100 dolar seviyesi aşağısında zayıf seyrin devamı beklenebilir. Özellikle 96.75 dolar desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda 94.00 dolar ve 92.00 dolar destekleri hedeflenebilir. 96.75 dolar desteği üzerinde ısrarla tutunması durumunda ise 100.00 dolar seviyesi hedef olarak izlenebilir. Ancak 100 dolar seviyesi aşağısında petrolde zayıf seyrin devamı beklenebilir, 100 dolar seviyesine kadar görülebilecek yükselişler tepki alımı olarak nitelendirilebilir, petrolün satış baskısından kurtulması için 100 dolar üzerinde kalıcı olması gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

DOLAR 2.20 TL ÜSTÜNDE

ABD Merkez Bankası'nın yaklayan aylık toplantısı öncesinde, faiz artırımına dönük öngörülerin etkisiyle küresel düzeyde yükselen dolar, lira karşısında da 2.20'nin üzerindeki düzeyini koruyor.

Türkiye'nin dış açıklarının etkisiyle küresel piyasalarda en çok lira karşısında yükselen dolar, bu güne de 2.2085 lira düzeyinde başladı. Dolar hafta içinde en yüksek 2.2132 liraya kadar yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimine karşın, euro da parite etkisiyle lira karşısında yükseldi ve 2.85 liranın üzerine çıktı. Böylece, yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepetinin değeri 2.53 düzeyine kadar çıktı.

BORSA DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Haberin Devamı

Liradaki süren zayıflık Borsa İstanbul'da hisse senedi fiyatlarını da aşağıya çekiyor. Borsa İstanbul Endeksi güne yüzde 0.11 düşüşle 78,881 puandan başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!