Suriye ve Rusya: Saldırı sayarız

Güncelleme Tarihi:

Suriye ve Rusya: Saldırı sayarız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2014 01:21

ABD Başkanı Barack Obama’nın önceki gün açıkladığı IŞİD’le mücadele planına Suriyeli muhalifler ve Irak’tan destek gelirken, Şam yönetimi ve müttefikleri tepki gösterdi.

Haberin Devamı

MUHALİFLER “ESAD’I DA DEVİRELİM”: Suriyeli muhalifler, Obama’nın açıklamasını memnuniyetle karşıladı. Suriye Ulusal Koalisyonu’nun yaptığı açıklamada “Hem IŞİD’i hem de Esad’ı yenmek için uluslararası güç birliğine hazır ve istekliyiz” denildi. Obama, konuşmasında Suriye’deki ılımlı muhalifleri eğitme ve silahlandırma için Kongre’ye 500 milyon dolarlık bütçeye onay vermesi çağrısında da bulunmuştu.

SURİYE’DEN UYARI: Suriye hükümeti ise Obama’nın açıklamasına tepki gösterdi. Milli Uzlaşı Bakanı Ali Haydar, Şam yönetiminin izni olmadan Suriye topraklarına yapılacak herhangi bir ABD müdahalesini “saldırı” olarak görecekleri uyarısında bulundu. Haydar, uluslararası yasalar gereği Suriye topraklarında askeri olsun ya da olmasın herhangi bir operasyonun Suriye ile işbirliği halinde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. m RUSYA: BM Güvenlik Konseyi’nde Esad yönetimi karşıtı kararların çıkmasını “veto hakkını” kullanarak engelleyen Rusya’dan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, “ABD Başkanı, yasal hükümetin izni olmadan Suriye’deki IŞİD hedeflerine ABD ordusunun hava saldırısı düzenleyeceğini söyledi. BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan atılacak bu adam uluslararası hukukun ciddi ihlali, saldırı girişimi olur” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

ÇİN: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ABD yönetiminin Suriye’nin egemenlik, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına saygı duyması gerektiğini söyledi.

IRAK: Irak’ta yeni atanan başbakan yardımcılarından Kürt politikacı Hoşyer Zebari, Obama’nın Irak güçlerine yardımı ve hava saldırılarının genişletileceği açıklamasına destek vererek “Bu yeni stratejiyi olumlu karşışıyoruz” dedi.

İRAN: İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Obama’nın ismini anmadan dün yaptığı açıklamada “IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyon ciddi karmaşaya sahip. Koalisyonun terörizmle kararlıkla mücadele etmesi şüpheli” dedi. Afham, isim vermeden koalisyonun bazı üyelerini Irak ve Suriye’de terörizme destek vermekle suçladı.

Almanya ve İngiltere Suriye’ye saldırıda ‘YOK’

Haberin Devamı

ABD’nin Suriye’de IŞİD’e yönelik oluşturmayı planladığı koalisyona Almanya ve İngiltere’nin katılmayacağı belirtildi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond yaptıkları görüşme sonrası düzenledikleri basın toplantısında konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Irak’taki operasyonlara destek vereceklerini söyleyen İngiliz bakan Hammond, Suriye konusunda bu ülkenin egemenlik haklarına işaret etti. Hammod “Geçtiğimiz yıl zaten bu konuyu (Suriye’ye müdahaleyi) parlamentoda ele aldık ve pozisyonumuzu değiştirmeyeceğiz” cevabını verdi. ABD’li yetkililer, Suudi Arabistan’ın Suriyeli ılımlı muhaliflere eğitim kamplarını açmayı kabul ettiğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!