K.Irak gazına IŞİD rötarı

Güncelleme Tarihi:

K.Irak gazına IŞİD rötarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2014 01:01

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak gazının bölgedeki çatışmalar nedeniyle üç yıl daha ihraç edilmeyeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak gazının bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle önümüzdeki üç yıl içinde ihraç edilebilecek bir seviyeye gelebileceğini tahmin etmediklerini söyledi.Gaziantep’te düzenlenen 5. Enerji Zirvesi’nde konuşan Yıldız, “Özellikle IŞİD’in, Peşmergenin ve Irak ordusunun son yaşadığı üç ayla beraber Irak gazının üç yıl daha ihraç edilebilecek bir noktaya gelebileceğini tahmin etmiyoruz” dedi. Türkiye üzerinden diğer ülkelere gönderilen Kuzey Irak petrolünün sevkiyatına yönelik ise Yıldız, Ceyhan’da 16. tankerin yüklendiğini ve toplam sevk edilen petrol miktarının 11.2 milyon varile ulaştığını belirtti. Ceyhan’daki depolarda 250-300 bin varil ham petrol olduğunu da vurgulayan Yıldız, petrol akışının devam ettiğini kaydetti.

İSRAİL GAZINA BLOKE

İsrail gazı ile ilgili de konuşan Yıldız, şunları söyledi: “Siyasi istikrarın sağlanmasıyla beraber Doğu Akdeniz’deki yapının Türkiye’nin lehine gelişeceğine inanıyorum. Bunun da önümüzdeki süreçte sağlanacağı kanaatim var. Filistin’de, Gazze’de bir insanlık dramı yaşandı ve tüm bu yaşananlar, önümüzdeki yıllara bloke koydu. Yani hiçbir zaman insanı açıdan istemeyiz. İslami açıdan hiç temenni etmeyiz. Ama bir kısım ülkelerin ticari kaygıları için de biz bunlarla alakalı kararımızdan vazgeçmeyiz” dedi.
Petrol fiyatlarının 100 dolar seviyesine düşmesinin Türkiye ekonomisine etkisinin ne olacağı ile ilgili soruyu da yanıtlayan Yıldız, şöyle konuştu “Geçtiğimiz yılın haziran ayında ham petrol 102 dolardı ama dolar paritesi 1.92’ydi. Şu anda 2.17’ler civarında. Yani yüzde 12’den fazla zam geldi. Sonuçta biz açık pozisyonda çalışan bir ülkeyiz. Dolar ile alıp TL ile satıyoruz. Dolar/ham petrol sepetinin gösterdiği fiyat bizim maliyetlerimizi düştüğünü göstermiyor. Tam tersine maliyetlerimizin arttığını gösteriyor” dedi. Öte yandan yağış rejimlerinin düşük oluşunun da maliyetleri artırdığını dile getiren Yıldız, HES’lerden üretilen elektriğin geçen yıl yüzde 25’ten bu yıl yüzde 19 - 20’lere gerilediğini söyleyerek, “Buradaki yüzde 6-7’lik farkı hangi kaynakla ikame edeceğimiz bizim ekstra maliyetimizi de ortaya koyacak” dedi.

Haberin Devamı


Kuzey Irak’tan 16 tanker petrol sevk ettik

Haberin Devamı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ceyhan’da 16. tankerin yüklendiğini ve Kuzey Irak’tan toplam sevk edilen petrol miktarının 11.2 milyon varile ulaştığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!