Yakın geleceğe giyilebilir teknoloji damga vuracak

Güncelleme Tarihi:

Yakın geleceğe giyilebilir teknoloji damga vuracak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2014 01:29

Ne akıllı telefon ne de tablet… Yakın gelecekte en çok konuşacağımız konuların başında giyilebilir teknolojiler yer alacak. Google’ın akıllı gözlüğüyle kullanıcılar bir bilgisayarda yapabildikleri temel işlemleri kolayca halledebilirken, akıllı saatlerle de mesajlarımızı okuyabiliyor, telefon aramalarına cevap verebiliyoruz. Peki giyilebilir teknoloji nereye gidiyor? Intel’in bu yıl San Francisco’da gerçekleştirdiği Intel Geliştirici Forumu (IDF) bu son teknolojiyle neler yapılabileceğini gözler önüne serdi. Özellikle BT sektörü için büyük önem taşıyan IDF etkinliği, BT trendlerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor.

Haberin Devamı

Kalp ritmi ölçen kulaklık

Etkinlikte dikkat çeken ürünlerden biri Intel ve 50 Cent’in geliştirdiği ve kullanıcıların kalp ritmini ölçebilen SMS Audio BioSport isimli kulaklıktı. Yıl sonuna doğru satışa sunulması beklenen BioSport, kullanıcıların fitness verilerini önce topluyor, ardından en yüksek fiziksel performansa ulaşmalarını sağlamak için kalp atışı monitörü ile biyometrik sensörleri entegre ediyor. Kulaklığın enerji biriktiren girişi sayesinde şarj derdi de bulunmayan ve kendi kendine şarj olan BioSport ile kullanıcılar bir yandan müzik dinlerken, diğer yandan kullanıcının spor esnasında kalp atışı, adım, kat edilen mesafe ve yakılan kalori gibi sağlık durumuyla ilgili bilgileri topluyor.

Akıllı bileklikler de modaya uydu
Etkinliğin açılış konuşmasında geliştirdikleri MICA isimli akıllı bilekliğe değinen Intel’in CEO’su Brian Krzanich, Fashion Week New York moda gösterilerinin açılışında MICA’nın (Benim Akıllı İletişim Aksesuarım) yoğun ilgi gördüğünü kaydetti. Amerika’nın önde gelen moda evi Opening Ceremony ve Intel'in birlikte tasarladığı ve tasarımında yılan derisi kullanılan MICA, lüks kadın aksesuarlarına teknolojiyi entegre ederek kadının hem iş hem sosyal yaşamını bir araya getiriyor.

Haberin Devamı

Yakın geleceğe giyilebilir teknoloji damga vuracak

Son teknolojiyi modayla buluşturan MICA’nın üzerinde 1.6 inç büyüklüğünde safir dokunmatik ekran yer alıyor. Kadınlar MICA ile SMS alıp gönderebilirken, takvime bakabiliyor ve 3G teknolojisi sayesinde radyo dinleyebiliyor. Hem kablosuz hem de kablolu şarj olabilen cihazın fiyatıyla ilgili bilgi verilmese de, MICA’nın bu yıl içinde 1000 doların altında satışa sunulması bekleniyor. MICA'nın iki farklı tasarımıyla kullanıcılara sunulacağını belirten Intel Yeni Teknolojiler Dünya Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz, MICA'nın Barneys mağazalarında satılacağını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyada ilk defa bir giyilebilir teknoloji sadece bir giysi üzerine odaklı bir perakendecide satılacak."

Haberin Devamı

Dünyanın en minik bilgisayarı
Intel'in ilk olarak CES 2014 etkinliğinde duyurduğu ve Linux işletim sistemiyle çalışan microSD kart büyüklüğündeki mini bilgisayarı Edison'ın güncellenen sürümü tanıtıldı. Bluetooth desteğinin yanı sıra kablosuz bağlantı özellikleri iyileştirilen yeni Intel Edison'un üzerine artık yeni alıcıların takılabilmesi için soketler yer alıyor. Intel Yeni Cihazlar Grup Başkanı Mike Bell, giyilebilir cihazlara yönelik olarak geliştirilen ve maliyeti 50 doları geçmeyen Intel Edison'la ilgili 'Artık dilediğiniz alıcıyı Edison'a bağlayabilirsiniz' diyor. Giyilebilir teknolojiler için sınırsız uygulamaların kapısını açan Intel Edison’ın mini bilgisayar özellikleri sunuyor olması, kullanıldığı akıllı cihazların daha fazla fonksiyonel olmasına ve bağlantı için ek işlemcilere ihtiyaç duyulmamasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Yakın geleceğe giyilebilir teknoloji damga vuracak

Akıllı saat işine Intel de el attı
Akıllı saat üreticisi Basis‘i bir süre önce bünyesine kattıktan sonra geçtiğimiz günlerde de saat tasarımcısı Fossil’i satın alan Intel, yenilenen akıllı saati Basis Peak'i tanıttı. Önceki modele göre daha ince bir tasarıma sahip olan ve Intel'in ilk akıllı saati olma özelliği taşıyan cihazın üzerinde kalp ritmi ölçen sensör yer alırken, kullanıcılar uyku ve fitness aktivitelerini de yine bu cihazla takip edebiliyor.

Masaüstü bilgisayarlar ölmeyecek
Dizüstü bilgisayar ve tabletlerin ardından masaüstü bilgisayarların yakın gelecekte ortadan kalkacağı görüşüne katılmadığını belirten Krzanich, özellikle oyunseverlerin bu sistemleri tercih etmeye devam edeceklerine dikkat çekti ve geliştirdikleri 14 nm mimarisine sahip yeni işlemcilerle de bu sistemlerde yüksek performansın elde edileceğini kaydetti. Etkinlikte yeni nesil Core M işlemcilerin Ekim ayı itibariyle piyasaya sürüleceği belirtilirken, bu işlemcilerin en önemli özelliği ise düşük güç tüketimine karşı yüksek performans sunması ve böylece cihazların şarj ömrünün artmasını sağlaması…

Haberin Devamı

Yakın geleceğe giyilebilir teknoloji damga vuracak

Kalp ritmimizle kapılardan gireceğiz
Giyilebilir teknolojinin teknolojik bir ürün olması gerektiğini düşünmediğini belirten Intel Yeni Teknolojiler Dünya Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz, aksine farklı endüstrilerin yaptığı aksesuarları akıllı hale getirmek istediklerini kaydetti ve ekledi: “Yani birisi kulaklık kullanıyorsa onun kulaklığını akıllı yapacağız veya bilezik takıyorsa bileziğini son teknolojiye uyduracağız.”

Yakın geleceğe giyilebilir teknoloji damga vuracak

Bugün giyilebilir teknolojilerin çok büyük bir bölümünün kullanıcıların sadece kalp ritmini ölçtüğüne dikkat çeken İldeniz, dünyada 7 milyar insanın olduğunu ve bunun 7 milyar farklı kalp atışı demek olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin parmak izi veya göz tarama teknolojisi yerine yakın gelecekte kullanıcıların sadece kalp ritmini kullanan güvenlik çözümleri geliştirilebilir. Kapılardan kalp ritmimizle geçebiliriz.”

Haberin Devamı

Giyilebilir teknolojilerin daha çok yolun başında olduğunu ifade eden İldeniz, şimdilik sadece kalp atışını ölçen cihazların ileride bambaşka amaçlarla kullanılacağını, ancak bunun için daha kat edilecek çok yol olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!