Euro’dan kaçış

Güncelleme Tarihi:

Euro’dan kaçış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2014 00:34

DÖNEMİN Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterand ve Almanya Başbakanı Helmut Kohl olmasaydı, Euro olmazdı...

Haberin Devamı

Euro, Mitterand ile Kohl’ün eseri. Hatta Mitterand dayatmasaydı, Euro yine olmazdı. Mitterand, ortak para birimini Almanya’nın Avrupa’nın devi olmasını engellemek için düşünüyordu ve Euro şartıyla iki Almanya’nın birleşmesine evet dedi. Dönemin İngiltere Başbakanı Demir Lady lakaplı Margaret Thatcher ise “Ortak para birimi, Almanya’yı, Avrupa’nın lideri yapar” öngörüsüyle Euro’ya karşı çıktı.

HANGİSİ TUTTU

Euro 1 Ocak 2002’de 12 AB ülkesinde resmen tedavüle girdi. Şimdi 18 AB ülkesinin ortak para birimi. İngiltere, Thatcher’in sözünü tutarak Euro’ya girmedi. Thatcher’in öngörüsü tuttu. Euro’dan en karlı çıkan şu an Almanya görünüyor. Euro bölgesinde mali kriz sürerken, Almanya ekonomisi daha da güçlendi, ihracatta rekor kırdı. Euro, bu yaza kadar Dolar karşısında 1.40 pariteyle döviz pazarında gücünü korudu. Buraya kadar iyi. Ama mayıs ayından beri Euro inişe geçti ve hemen hemen tüm para birimleri karşısında değer kaybetmeye başladı.
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geçen hafta faiz oranlarını yüzde 0.05 gibi sıfır seviyeye çekmesiyle, Euro’nun Dolar karşısında düşüşü hızlandı ve 1.29 Dolar’a geriledi. Son 4 ayda Euro, Dolar karşısında 11 Cent kaybetti. Bu düşüş Amerikan bankalarının Euro’nun çökeceği öngörülerini yeniden canlandırdı.

DAHA DÜŞER

Wall Street’teki Amerikan bankaları Euro’yu halen değerinin çok üstünde buluyor. Analizciler Euro’nun tedavülde olduğu 18 AB ülkesinin ekonomisine bakınca, Euro’nun halen değerinden yüksek olduğu görüşünde. Hesaplarına göre Euro gelecek yıl 1.15 Dolara inecek. Eğer Euro bölgesinin güçlü ekonomilerinden Fransa ve İtalya gerekli reformları yapamazsa, Euro’nun inişi devam ederek, 1 Dolar’a, hatta daha altına düşecek.

DOLARA YATIRIM

Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranının düşürmesiyle yatırımcılar şimdi Euro’dan Dolar’a yöneldi. Euro’nun Dolar karşısında değer kaybedeceği beklentisiyle 32 milyar Dolar dönüyor döviz piyasasında. Daha önce spekülatörlerin hedefindeki Yen ve Dolar’ın yerini Euro alıyor. Döviz tüccarları sıfır faizle Euro alıp, dolar veya başka iyi faiz getiren para birimine yatırıyor. Böylece hem daha iyi gelir sağlıyor, hem de daha sonra Euro’yu ucuz alarak, geliri ikiye katlamayı planlıyor. Euro için asıl sınav şimdi başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!