Şaka değil gerçek!

Güncelleme Tarihi:

Şaka değil gerçek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2014 01:01

MECLİS’TE 100 güne yakın süren görüşmelerle kabul edilen torba yasanın mürekkebi kurumadan yeni bir torba yasa paketi için hazırlıklar başladı. Ekim ayının başında meclise gelmesi planlanan torbada taşeronluk, emeklilik gibi konularda düzenlemeler olacak. Bugüne kadar çeşitli kesimlerden gelen ve torba kanuna yetişmeyen talepler, yeni yasada değerlendirilecek.

Haberin Devamı

61 madde olarak meclise gelen ve 148 madde olarak kabul edilen torba yasa, dün itibariyle onay için Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi. Meclis aşamasından sonra maddelerin incelenerek cumhurbaşkanlığına gönderilmesi gerekiyordu. Bu kadar kısa sürede incelemenin tamamlanması, “Jet hızıyla yasa Çankaya’ya onaya gönderildi” yorumlarına neden oluyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, onayına sunulan ilk yasa olan torba için 5 gün inceleme süresi bulunuyor.


HAYATIMIZDA BUNLAR DEĞİŞECEK

MADEN İÇİN YENİ DÜZENLEME YOLDA...

Yasa Cumhurbaşkanlığına gönderilirken çalışmaları başlatılan yeni torba yasa paketinde ise yine benzer konular bulunacak. Bunların başında da taşeron ve maden işçilerine yönelik düzenlemeler olacak. Soma kazası sonrası maden işçileri için bir dizi yeni düzenleme torba kanuna eklenmiş ve yasanın bu kesimleri rahatlatmak için çıkarılacağı belirtilmişti. Bunların başında da madenlerde yeraltı çalışmasının 36 saat olması bulunuyor. Söz konusu düzenleme için maden ocakları ve sendikalarının “Bu haliyle uygulanamaz. Çalışma saati 37.5 saat olsun, cumartesi-pazar tatil olsun” talepleri üzerine; madenciler için çalışma süresi 36 saat olarak kaldı, ancak uygulama takvimi 1 Ocak 2015’e ertelendi. Ocak ayına gelinmeden de de, yeni torba yasa tasarısında bu konunun yeniden ele alınması kararlaştırıldı.

Şaka değil gerçek
TORBAYI ZOR BAĞLADILAR

Haberin Devamı

KAMUNUN İŞİNİ YAPAN TAŞERON
Kabul edilen torba kanunda taşeronlukla ilgili düzenlemeler de bulunuyor. Ancak yeni torba yasa paketinde de taşeronluk bölümü olacak. Kamuda çalışan ve mahkeme kararıyla ana işleri yaptığını ispat eden başta Karayolları’nda çalışanlar olmak üzere taşeron işçiler olmak için bir formül bulunması ve mahkeme kararlarının uygulamaya geçirilmesi gerekiyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, torba yasa mecliste görüşülürken bu amaçla işçi sendikalarıyla biraraya gelmişti. Çelik sendikalara “Kamuda ana işte çalıştığını mahkeme kararıyla ispat eden çalışanı kadroya alabiliriz” önerisini getirmişti. Sıcak bakılan öneri bu torba yasa tasarısına girmedi. Bu nedenle yeni pakette bununla ilgili bir maddeye de yer verilmesi planlanıyor. İş güvenliğiyle ilgili olarak mevzuatın da ekim ayına kadar gözden geçirilmesi ve gerekli görülen acil düzenlemelerin pakete eklenmesi öngörülüyor. Mahkeme kararları nedeniyle sorun yaşanan kamudaki kadrolar için de, yeni torba yasa paketinin kapsamında düzenleme yapılacak. Kamuda yapılan bazı sınavların sonradan iptal edilmesi nedeniyle bu kadrolara ataması yapılan kişilerin sıkıntı yaşadığı, bu kapsamdaki bakanlıkların taleplerinin ekim ayına bırakıldığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

TALEPLERE BAKILACAK

3 ay süren torba yasa görüşmelerinde başta emeklilik olmak üzere, toplumun her kesiminden talepler gelmişti. Emeklilikte yaşı doldurup prim gün sayısını takılanlar, sanatçı borçlanması, emeklilikte prim gün sayısını doldurup yaşa takılanlar, Bağ-Kur’da geriye dönük borcu olup bu borcu dondurmak isteyenler talep ileten kesimlerden bazıları. Tüm bu talepler de, ekim ayına kadar bütçeye getireceği maliyetler açısından değerlendirilecek ve gündeme alıp alınmayacağına karar verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!