Alman silahları gizlice Irak’a satıldı

Güncelleme Tarihi:

Alman silahları gizlice Irak’a satıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2014 11:09

Almanya çatışma bölgesini silah gönderme yasağını 53 yıl sonra özel durum nedeniyle askıya alarak, Peşmergeye silah yardımını onayladı. Resmi olarak Alman silahı önümüzdeki haftalarda Irak'a gönderilecek. Ancak Alman silahları Irak'a çok daha önceden gönderilmiş.

Haberin Devamı

Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung’un haberine göre helikopter, askeri arazi aracı, tank parçaları gibi modern silahların ihracatına geçen yıllarda izin verilmiş... Bunun yanında Almanya'nın en eski silah şirketi Sig Sauer hakkında, izin almadan dolaylı yoldan 5 bin tabancayı Irak'a sattığı şüphesiyle soruşturma yürüyor.

ABD ÜZERİNDEN

Gazetenin şirketin iç yazışmalarına dayanarak verdiği habere göre şirket, silah yasağını aşmak için ABD’deki şubesi Sig Arms'ı kullandı. Bu şube üzerinden ABD ordusuna 2004 yılında 1.76 milyon dolar tutarında silah siparişi imzaladı.

Bu sözleşme çerçevesinde SP 2022 tipi beş bin tabanca doğrudan Irak'a gönderildi. Sig Sauer silah satışını ABD ordusuna gösterdi. Ama belgelerde alıcının Irak ordusu ve silahların teslim yerinin Bağdat olduğu açıkça yazıyor. Sig Sauer'in Irak'a gönderilen silahlar için hükümetten izin alması gerekiyordu. Ama bu izni almadı. Savcılık şimdi izinsiz silah satışı yaptığı gerekçesiyle şirket hakkında soruşturma yürütüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!