Erdem Başçı: Faizi sert indirirsek vatandaş dövize yönelir

Güncelleme Tarihi:

Erdem Başçı: Faizi sert indirirsek vatandaş dövize yönelir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2014 11:02

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı "Para Politikaları" sunumunda Türkiye büyüme hızının son çeyrekte toparlanacağını belirtti. Başçı faizleri sert indirmeleri durumunda Ocak ayında (doların rekor kırdığı ay) yaşananların tekrar yaşanabileceğini, vatandaşın dövize yöneleceğini söyledi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki konferansta "Para Politikaları" sunumunu gerçekleştirdi.

İşte Erdem Başçı'nın açıklamalarından satır başları:

* Türkiye'nin dünya ihracatında payı artıyor. Net ihracat büyüme ve dengelenmeye olumlu katkı yapıyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı da artıyor. AB'deki toparlanma ihracat pazar payını da yansıtıyor. Türkiye ihracat odaklı büyümeye başladı, 2014'ün iyi haberi bu.

* Gıda fiyatlarındaki geçici hareketlerin etkisini kaybetmesinden sonra enflasyonun düşmeye başlaması bekleniyor.Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruş sürdürülecek.Alınan tedbirlerle çekirdek enflasyon kontrol altına alınıyor. Son yılda döviz kuru enflasyonun temel belirleyicisi oldu. Kuraklık gıda fiyatları üzerinde olumsuz etki yaptı. Gıda enflasyonu yüzde 14'ün üzerinde. Yılsonuna kadar yüzde 9'un altına inmesi zor. Yüzde 7,6 enflasyonunda riskler yukarı yönlü ama yılsonu çift hane olasılığı yok. Elimizde her türlü politik aracımız hazır bekliyor. Her türlü tedbiri alabiliriz. Son çeyreğe doğru büyüme hızının toparlanmasını bekliyoruz. Euro/dolardaki oynaklığa karşı risk koruma mekanizmaları kullanılmalı.

Haberin Devamı

* Son yıllarda Türkiye'de diğer ülkelere göre daha güçlü bir istihdam artışı gözlendi. İstihdamdaki artış eğilimi 2014'te devam ediyor.

CARİ AÇIK YÜZDE 6'NIN ALTINDA KALACAK

* Büyümeyi, enflasyonu, cari açığı hemen olmasa da yüzde 5'e doğru çekeceğimize inanıyoruz. Büyümede bu yıl yüzde 4'ün altında olacak gibi görünüyor ama gelecek yıl yüzde 5'e yaklaşabiliriz

ZORUNLU KARŞILIKLARA FAİZ VEREBİLİRİZ, KASIMDA NETLEŞİR

* Zorunlu Karşılıklara telafi faizi aracımızı kullanabiliriz. ZK'lara telafi faizi şu anda ödemiyoruz kademeli adımlarla bunu yapabileceğimizin sinyalini vermiştik, bu çalışmamızı Kasım'da netleştirebiliriz

FAİZİ SERT İNDİRSEYDİK VATANDAŞ DÖVİZE YÖNELİRDİ

Merkez Bankası Başkanı Başçı soru cevap kısmında neden sert faiz indirimi yapmadıklarını ise şöyle açıkladı. Başçı, "Faiz oranları yeniden yüzde 4,5'e inseydi, kurda yükseliş olurdu, yine ocaktaki durumu yaşardık. Vatandaş dövize yönelirdi. Enflasyon beklentileri kontrol altına alındı, risk primlerinden düşüş oldu, o yüzden indirim yapabildik. Kredi büyümeleri istediğimiz şekilde gerçekleşti. O yüzden de indirim yapabildik. Dikkatli olmamız gerekiyor, geri adım attıracak kararlar alınmaması gerekiyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!