Fitch: Merkez Bankası üzerindeki baskı artacak

Güncelleme Tarihi:

Fitch: Merkez Bankası üzerindeki baskı artacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2014 09:36

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch dün açıklanan 2. çeyrek büyüme verisinin ardından TC Merkez Bankası üzerinde faiz indirimi için siyasi baskının artabileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ekonomisine ilişkin yeni açıklamalar yaptı.

Türkiye ekonomisindeki yeniden dengelenmenin giderek daha güç hale geldiğini belirten Fitch kredi büyümesindeki yavaşlamanın hız kestiğini, faiz indirimlerinin ise bu trendi tersine çevirebileceğini belirtti. Fitch Merkez Bankası araştırmalarının da cari açığın kredi büyümesine duyarlı olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Fitch'in açıklamalarından satır başları:

* Gelecek yılki parlamento seçimleri öncesinde ekonomide popülizm bir risk oluşturuyor.

* Ancak hükümetin deneyimli ekonomi takımı görevine devam ediyor, ilk yarı bütçe sonuçları mali disiplinin korunduğunu gösteriyor.

* Merkez Bankası üzerinde faiz indirimi için siyasi baskının azaldığına dair bir işaret yok; ikinci çeyrek büyüme verisinin ardından bu baskının artabileceğini düşünüyoruz.

Haberin Devamı

NOT DEĞERLENDİRMESİ EKİM'DE

Öte yandan Fitch Türkiye not değerlendirmesini 3 Ekim'de açıklayacak. Bugün Türkiye ekonomisi ile ilgili İstanbul'da konferans düzenleyen kurumdan Türkiye'nin notu ile ilgili doğrudan bir açıklama beklenmiyor. Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen kurumun bugünkü konferansının daha çok şirketler ile alakalı olup bu tip toplantılarda ülke kredi notuna ilişkin bir aksiyon beklememek gerektiğini belirtti. Gökhan Şen araştırma notunda "Bu sabah gelen kısa metinde yine ekonomiye ilişkin zorluklara vurgu yapan kurumun temelde iki mesajı var. Yapışkan enflasyona karşın yapılan faiz indirimleri ve bunun merkez bankası üzerindeki baskı olarak algılandığı bunlardan ilki. Diğer ise kısa vadeli dış borcun oranının arttığı ve fonlamasına ilişkin sıkıntıların sürdüğü. Bunun da olası bir global sermaye çıkışı yaşanması durumunda finansal istikrara zarar verebileceği. Türkiye’nin içinde bulunduğu yatırım yapılabilir liginde dış şoklara karşı kırılganlık sıralamasında mukayeseli olarak daha düşük bir skor kaydetmesi sebebiyle olası bir 17 Eylül (Fed faiz kararı – FOMC) şoku yaşanması durumunda ise görünümde bir değişiklik yaşanması olası" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!