Yeni internet

Güncelleme Tarihi:

Yeni internet
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2014 01:06

Yasaklama kriterlerine suçu engelleme de eklenecek. TİB, hâkimin istediği kaydı bir günde verebilecek.

Haberin Devamı

TORBA yasanın sürprizlerinden biri de son anda devreye giren internet düzenlemeleri oldu. İki önemli değişiklikle internette yeni dönem başlayacak. Bunlardan ilki tüm internet trafik bilgilerinin TİB’de depolanması olacak. Buna göre herhangi bir kapsamda hâkim; bir kişinin internette hangi siteleri dolaştığını görmek isterse TİB’e başvuracak, TİB elindeki kayıtlarını bir güne kadar inebilecek bir süre zarfında hâkime temin edecek.

YAZIŞMA OLMADAN

Yasanın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasından sonra, tüm internet trafik bilgileri Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda tutulmaya başlanacak. Bir başka deyişle, herhangi bir internet kullanıcısının hangi IP adresiyle ne kadar süreyle bağlantıda kaldığının bilgileri TİB’de gün gün kaydedilecek. Bu bilgilerin ne kadar süreyle saklanacağına ilişkin bir madde ise düzenlenmedi. Bu noktadan sonra bilgilerin depolandığı yer TİB olacağı için mahkemelerin bir numaralı adresi de başkanlık olacak. Suçu önleme veya bir soruşturma-kovuşturma kapsamında herhangi bir yurttaşın internet trafik bilgilerine ulaşmak isteyen mahkeme, TİB’e gidecek. TİB istenilen bilgileri hızlıca temin edecek. Yetkililer, söz konusu sürecin şu anda 1 aya kadar çıkabildiğini ifade ederken, “Halen internet servis sağlayıcılarına biz yazı yazarak belgeleri istiyoruz. Onlar ne kadar sürede hazırlarsa, o bilgiler o süre zarfından geliyor. Bu da gecikmelere neden oluyor. Yeni dönemde biz bunu mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yapacağız” bilgisini veriyor.

Haberin Devamı

SIZDIRMA ÖRNEK

Yapılan bir diğer değişiklikle de TİB Başkanı’nın talimatıyla internette resen erişim engelleme yapılacak hallere, “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi” durumları da eklendi. Bu düzenlemenin ise somut örneklerden yola çıkarak yapıldığı belirtiliyor. Buna örnek olarak da Dışişleri Bakanlığı’nda mart ayında yapılan bir toplantının sızdırılması gösteriliyor. Sızdırılan ses kaydının kaldırılması için mahkemeye yapılan müracatta, internette bir erişimi yasaklama nedenleri arasında milli güvenliğin bulunmadığı ortaya çıkmış ve bunun üzerine Atatürk’e karşı işlenen suçlar kapsamında erişim yasağı getirilmişti.

Haberin Devamı

MAHKEMESİZ ENGEL

Bu maddenin yasalaşmasının ardından ise sadece ulusal güvenlik değil olası bir suç ihtimalinde de TİB Başkanı resen siteye erişimi bir mahkeme kararı olmadan durdurabilecek. Ancak bu kararını 24 saat içinde mahkemeye sunacak, 48 saat içinde de mahkeme kararını açıklayacak.

Yeni internet

GİTTİ YASA DEĞİŞTİ

YASADAKİ 2 önemli değişiklikle birlikte, 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün özel önem verdiği ve rötuş yaptırdığı internet yasası, Gül görevi bıraktıktan hemen sonra değişmiş oldu. İnternet yasası, şubat ayında yapılan bir dizi düzenleme ile şekillenmişti. Torba yasaya eklenen bazı maddelerle özel hayatın gizliliği gibi durumlarda TİB’e resen internete erişimi engelleme hakkı getirilirken, internet yasaklarının da kapsamı genişlemişti. Kamuoyunda oluşan tepkiler sonrası ise 11’inci Cumhurbaşkanı Gül tartışmalara müdahil olmuş ve Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile yasada değişiklik yapılacağı sözü aldığını; bu söz çerçevesinde de kanunu onayladığını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!