ABD Savunma Bakan Yardımcısı Chollet, Hürriyet’e konuştu

Güncelleme Tarihi:

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Chollet, Hürriyet’e konuştu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2014 01:24

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Chollet, Savunma Bakanı Hagel’ın Ankara’yı ziyaretini Hürriyet’e değerlendirdi. IŞİD’e karşı kurulan koalisyona verilebilecek desteği konuşmaya gelen heyette bulunan Chollet, “İstek listesi ile gelmedik” dedi. Chollet, “İncirlik Üssü’nü kullanmak istiyor musunuz” sorusuna “Bakanlığımız operasyonlarını nereden yapacağı konusunda yorum yapmaz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Derek Chollet, Savunma Bakanı Chuck Hagel’in Ankara’ya özel bir “Yapılacaklar listesi” ile gelmediğini, Türkiye ve ABD’nin, IŞİD ile mücadele perspektiflerinin kesin bir şekilde örtüştüğünü söyledi. Chollet, Kuzey Irak Kürt yönetimine verilecek askeri desteğin, PKK’nın eline geçmemesi konusunda izleme ve denetimi sıkı tuttuklarını anlattı. Hafta başı gelen Hagel, Ankara temaslarını tamamladıktan sonra Uluslararası Güvenlik İşleri ile ilgili yardımcısı Chollet’i Ankara’da bıraktı. Chollet, önceki gün Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’ndaki yoğun temaslarının ardından Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Galler’de geçen hafta yapılan NATO zirvesini anımsatan Chollet, ziyaret konusunda şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

-TÜRKİYE VAZGEÇİLMEZ MÜTTEFİKTİR: “Bakan Hagel, Türkiye’ye gelmek istedi çünkü, Türkiye, ABD için vazgeçilmez bir müttefiktir. Dünyada karşı karşıya olduğumuz birçok sorunla ilgili, Irak’taki IŞİD’den tutun Ortadoğu’daki daha geniş sorunlara dek Türkiye, ABD’nin ortağıdır. Sayın Hagel, ziyaretinden çok memnun kaldı. Çok iyi görüşmeler yaptık. Karşılaştığımız bazı kritik güvenlik konularında ilerleme kaydetme açısından iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum.

-ÖZEL BİR LİSTE GETİRMEDİK: Bu ziyarete özel bir istek listesi ile gelmedik. Erdoğan ve Obama; Galler’de çok iyi bir görüşme yaptı. Bakan Hagel de o toplantıya katıldı. Özel bir istekle gelmedik ama öncelikle Suriye ve Irak’a, daha geniş olarak bölgeye dair gördüklerimizle ilgili perspektiflerimizi paylaşmaya geldik. IŞİD’e karşı küresel çabalarımızı nasıl genişletebileceğimizi konuştuk. (Dışişleri Bakanı John) Kerry ve Türk Dışişleri Bakanı Cidde’de (bugün) önemli bir toplantıya katılacaklar. Son birkaç haftada yapılanlar, güçlü bir uluslararası konsensüs sağlanması amacıyla son birkaç haftada devam eden çabalardır.

-PROBLEM ZOR, TÜRKİYE ÖNEMLİ: NATO zirvesinde yapılan toplantılar, Hagel’in Türkiye’deki temasları, Türkiye’nin bölgedeki güvenlik konularında çok önemli bir ülke olduğu ortaya koydu. Türkiye, Irak ve Suriye sınırında oturuyor. 1.3 milyon mülteci burada, bu ülkede. IŞİD ile ilgili yaşananlar, Türkiye için çok önemli bir güvenlik sorunudur; bunu tamamen anlıyoruz. Türkiye’deki muhataplarımızla birlikte çalışabileceğimiz yolları konuşmak için geldik. Bu çok zor bir problem ve kısa vadeli bir çözümü yok. Başkan Obama bunun birçok ülkenin kaynaklarıyla katkılarıyla, uzun vadeli çaba gerektireceğini defalarca söyledi. NATO toplantısında görüştüğümüz, Cidde’de görüşeceğimiz bütün ülkelerin, hepimizin IŞİD problemi ile uğraşmak ve Ortadoğu’nun geçiş süreciyle ilgili çıkarı var. Perspektiflerimiz örtüşüyor mu? Kesinlikle. (Yüzde 100 mü?) Kimse bunu yüzde 100 olarak görmez ama ABD ve Türkiye bu bölgede çok fazla ortak tehdit görüyor.

Haberin Devamı

-TÜRKİYE DE YABANCI SAVAŞÇILARA YOĞUNLAŞMIŞ: Yabancı savaşçılar meselesi tartışıldı. Çünkü Başkan Obama bu konuda BM Güvenlik Konseyi’nde zirve gerçekleştirecek. Tasarı görüşmelerimizde gündeme gelmedi, fakat biz yabancı savaşçılar konusunda çok yoğunlaştık. Biliyorum ki Türkiye’deki hükümet de birçok Avrupalı müttefik de bu konuya çok fazla yoğunlaşmış.

-İNCİRLİK SORUSUNA YORUM YOK: (Operasyonlarınızda İncirlik Üssü’nü kullanmak istiyor musunuz?) Bakanlığımız operasyonları nereden yapacağı konusunda yorum yapmaz, ben de yapamam.

Rehineler konusundaki tehlikeyi biliyoruz

“ABD’de Türkiye’nin rehine meselesiyle ilgili büyük bir sempati sözkonusu. Aciliyetinin ve yarattığı tehlikenin farkındayız. Destek önerdik, detaylarına giremem.
SİLAH MEVZU: Bildiğiniz gibi, ABD ve birçok ülke, son birkaç haftada IŞİD ile mücadele eden Irak güvenlik güçleri ve Peşmerge güçlerini IŞID tehdidiyle mücadele ederken ihtiyaç duydukları silahlar ve diğer unsurlar konusunda desteklemek amacıyla çalışıyor. Bu çabaları ciddiye alıyoruz ve her zaman silahların son durağı konusunda endişe ediyoruz. Bu mesele dikkatli kontrol ettiğimiz bir mesele. İstediğimiz son şey kesinlikle sağladığımız silahların yanlış ellere geçmesidir.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!