IŞİD, Suriye'de de vurulacak

Güncelleme Tarihi:

IŞİD, Suriyede de vurulacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2014 01:24

“IŞİD’e karşı henüz bir stratejimiz yok” dediği için eleştirilen Obama’nın, o sözlerinden iki hafta sonra ABD’nin IŞİD’e karşı stratejisi şekilleniyor. Dünya, Obama’nın bu sabah için planlanan konuşmasına kilitlenmişken ABD’nin üç aşamalı bir plan yaptığı, Suriye’deki IŞİD hedeflerini de vuracağı bildirildi.

Haberin Devamı

Ve Obama stratejisini açıkladı

Başkan Barack Obama, ABD’nin Irak ve Suriye’de terör estiren Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidini etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyona liderlik edeceğini açıkladı. Bugün Prime Time’da ABD’lilere seslenen Obama, “Müttefiklerimizle ve Kongre’yle istişarelerimizin ardından ve Irak’ta yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte, Amerika’nın bu terörist tehdidi etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyona liderlik edeceğini açıklıyorum” dedi. IŞİD’e karşı yürütülecek müdahalenin Irak ve Afganistan’dan farklı olacağı sözünü veren Obama, muharip güçler yerine, sahadaki ortak güçlerin destekleneceğini ve ABD’nin hava gücünün kullanılacağını kaydetti. ABD Başkanı’nın konuşmasında “Nerede IŞİD varlığı varsa, bunları ortadan kaldırmak için istikrarlı ve durmak bilmeyen bir mücadele yürütüleceği” ifadesi operasyonun Suriye’ye uzanacağını gösteriyor. Konuşmasında Irak’ta yeni hükümetin kurulmasından bahseden Obama, amaçlarının, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir terörle mücadele stratejisiyle IŞİD’in ilerlemesinin durdurulması ve tamamen yok edilmesi olduğunu kaydetti. ABD Başkanı, stratejisini açıklamadan önce Salı akşamı Kongre üyeleriyle bir araya gelmiş ardından dün Ulusal Güvenlik ekibini toplamıştı. Açıklamaya saatler kala Suudi Arabistan Kralı Abdullah’la görüşen ABD Başkanı, Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı savaşan gruplara destek sözü vermişti. ABD Kongresi’nin ilerleyen günlerde bu gruplara yönelik silah tedariği ve eğitim faaliyetlerini kapsayan 500 milyon dolarlık bir yardım paketini oylaması bekleniyor.

Haberin Devamı

IŞİD, Suriyede de vurulacak


Dün Bağdat’a giden Kerry, helikopterden kenti izlerken görüntülendi.

Yine o odada toplandılar

IŞİD, Suriyede de vurulacak

ABD Başkanı, IŞİD’e karşı izleyeceği stratejiyi açıklamadan hemen önce Beyaz Saray’daki ünlü ‘Situation Room’da Ulusal Güvenlik ekibiyle bir araya geldi. Toplantıya yardımcısı Joe Biden ve Savunma Bakanı Hagel’in yanısıra ABD istihbarat örgütlerinin üst düzey isimleri de katıldı. Yüksek güvenlikli odada Obama ve o dönemki ekibi El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürüldüğü 2011 yılındaki operasyonu takip etmiş, ardından bu fotoğraf Beyaz Saray tarafından yayımlanmıştı.

Haberin Devamı

KERRY GELİYOR: Obama, IŞİD’e karşı mücadelede NATO üyeleri ve Arap ülkelerinden destek bekliyor. Hürriyet’e bilgi veren üst düzey bir Amerikalı yetkili, bu açıdan IŞİD’e karşı savaşta Türkiye’nin de merkezi bir rol oynamasını beklediklerini dile getirirken “Türkiye ve ABD arasında amaçlar konusunda bir mutabakat olduğuna” vurgu yaptı ve “Türkiye’nin bu tehdide karşı yürütülecek mücadelede lokasyon açısından önemi büyük. Bunun Türkiye iç politikasında tartışmalı bir konu olduğunu biliyorum, Türkiye’nin dış politikasında Sünni bir kimliğin yer almamasını savunanlar da var. Ancak Türkiye’nin Sünni çoğunluklu bir ülke olması da, bu tehdide karşı yürütülecek mücadelede önemli bir unsur” dedi. Yetkili, IŞİD ile mücadelede Türkiye’den ne beklendiğine dair ise “Başkan Obama’nın konuşmasının ardından Dışişleri Bakanı John Kerry Türkiye’ye gidecek. O zaman konu daha detaylı biçimde ele alınabilecek” dedi.

IŞİD, Suriyede de vurulacak
IŞİD ABD sınırına dayandı iddiası

IŞİD, Suriyede de vurulacak
Radikallerle ılımlılar arasındaki köprü çöktü

IŞİD, Suriyede de vurulacak
Suriye’de ‘ilginç’ ittifak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!