Hayvan ithalatına yüzde 40 izni

Güncelleme Tarihi:

Hayvan ithalatına yüzde 40 izni
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2014 01:01

Sadece etçi ırklar için ithalat izni verilecek ve hayvan getirmek isteyen besicilerinin mevcut hayvan varlığının yüzde 40’ı kadarını yurtdışından getirmesine yeşil ışık yakılacak.

Haberin Devamı

KUYUMCU ÖNLEMİ

Daha önce alınan hayvan ithalatı kararlarında, sektör dışından birçok ismin çiftlik kurarak yurtdışından hayvan getirdiği iddia edilmişti. Bu nedenle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ithalatla ilgili yeni yol haritasını çizerken, tartışmalı durumların yaşanmasını önlemek için yerli-yabancı hayvan varlığı dengesini gözeten yüzde 40 oranını dikkate aldı. Hayvan ithal etmek isteyen besicinin hayvan varlığıyla ilgili verdiği bilgilerin doğru olup olmadığının belirlenmesi için bir denetim süreci de olacak. İthalat izni öncesinde bakanlıktan bir ekip, gerekli incelemelerde bulunacak ve onların hazırlayacağı rapor üzerinden izin verilip verilmeyeceği netleşecek.

BÜYÜK ÇİFTLİKLERİ KURTARIR

Sektör ise yüzde 15 gümrük vergisiyle başlaması öngörülen hayvan ithalatına temkinli yaklaşıyor. Et fiyatlarının yükselmesinin nin yem fiyatı olduğunu belirten bir sektör temsilcisi şöyle konuştu: “Yurtdışından hayvan ithal etmek, küçük çiftlik sahipleri için gerçekçi değil. 100 hayvanı olan bir çiftlik sahibi, 40 hayvanı yurtdışından getirebilecek. Bu durumda hayvan getirmenin maliyeti avantajını aşacak. Ancak küçük çiftliklerin birleşmesi lazım ki, gerçekçi bir şey olsun. Bu da mümkün değil. Büyük çiftliklerin getirebileceği hayvanlar Türkiye’deki sorunu ortadan kaldırmaya yetmez.”

Haberin Devamı

300 kilogramı geçemeyecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan da dün yaptığı açıklamada, ithal edilen hayvanların her birinin 12 aydan küçük olacağını ve ağırlığının 300 kilogramı geçemeyeceğini söyledi. Seçilecek hayvanların üzerinde bireysel tanımlamayı sağlayan işaretler bulunacağını da belirten Kayhan, “Sağlık şartlarını biz belirliyoruz. Kurban öncesi ithalata izin vermiyoruz. Geçen sene de kurbanlık ithalatına müsaade etmedik. Şu anki potansiyelimizin muhtemel talebin çok üzerinde olduğunu biliyoruz. Hayvan ithalatı için çok ciddi bir talep beklemiyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!