Yargıtay’ın verdiği karar elektrik şirketlerini çarptı

Elektrik faturalarında yazan kayıp-kaçak bedeli için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurmuştum.

Haberin Devamı

* Hakem heyeti, talebimi kabul etti ve benden haksız yere alınan kayıp-kaçak bedelinin iade edilmesi gerektiğine karar verdi. Ama, elektrik şirketi, hakem heyetinin bu kararına mahkemede itiraz etmiş, heyetin kararının kaldırılmasını talep etmiş. Buna itiraz edilebilir mi, ne yapmalıyım?

Arif K.

Arif bey, bu konu siz sormadan önce de gündemimdeydi. Sizinkine benzer bir durumda olan abonelerin Tüketici Hakem Heyeti’ne yapmış olduğu başvurular kabul ediliyor ve heyetten çıkan bu kararlar aleyhine elektrik ticareti yapan şirketler mahkeme yoluna başvurarak karara itiraz ediyorlardı.

Heyet kararı, mahkeme ile Yargıtay daireleri arasında birkaç kez gidip geldi. Sonuçta Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 21 Mayıs 2014’te yayınlanan kararı ile elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin, kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmadığına karar verdi. Yargıtay Genel Kurulu kararında ayrıca, bu durumun, parasını her halükarda tahsil eden davacı elektrik şirketinin çağın teknik gelişmelerine ayak uydurmasına engel olacağını, yani davacı kendi teknik alt ve üst yapısını yenileme ihtiyacı duymayacağı gibi; elektriği hırsızlamak suretiyle kullanan kişilere karşı önlem alma ve takip etmek için gerekli girişimlerde de bulunmasını engelleyeceğini belirtti. Yine, elektrik kaybını önleme ve hırsızlıkları engelleme veya hırsızı takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevi de bizzat enerjinin sahibi bulunan şirkete ait olması gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

TOKİ’DEN ALDIĞIM DAİRENİN ÇATISI AKIYOR

* TOKİ’nin vekalet verdiği bir banka şubesine giderek, bir toplu konut projesinden daire satın aldım. Teslimden önce, taşınmaz tespit föyü tutanağı tuttuk. Bu tutanakta dairede bir takım eksiklikler vardı, bazı elektrik aksamlarında arıza vardı, bunların hepsini yazdık. Bunları birçok defa TOKİ’ye bildirmemize rağmen eksiklikler giderilmedi, hiçbir şey yapamayacaklarını, muhatabımın müteahhit firma olduğunu oraya başvurmamız gerektiğini söylediler. Ancak ne müteahhit firmadan ne de TOKİ’den gelen giden olmadı, dairenin eksiklikleri giderilmedi. Asansör çalışmıyordu, ayrıca çatı katında olduğumuz için bazı odaların tavanlarında akma da oldu. Daireyi iade edebilir miyim, paramı geri alabilir miyim?

Haberin Devamı

Hüseyin Y.

Hüseyin bey, eksiklikleri mahkeme kanalıyla tespit ettirirseniz, bedelin indirilmesini ya da dairedeki eksikliklerin tamir masraflarını, varsa diğer maddi ve manevi zararlarınızı alabileceğiniz görüşündeyim. Bu arada dairede gizli ve açık ayıpların süresi içinde TOKİ’ye ve müteahhit kuruluşa bildirilmiş olması da önem taşımaktadır.

İSTİFA EDİP TAZMİNAT ALABİLİR

* Ankara’daki çok tanınmış bir baklavacıda yaklaşık 23 yıldır çalışıyorum. Sadece askerlik nedeniyle ara vermiştim, askerliğimden bu yana aralıksız 17 yıldır bu şirketteyim. Son iki-üç yıldır maaşlarımız düzensiz yatıyor, iki-üç ay gecikmeyle ödeniyor, sürekli maaşlar geriden geliyor. İstifa etsem kıdem tazminatım yanar mı?

Haberin Devamı

Halil B.

Halil bey, 15 yıl çalışma süresini ve 3600 prim ödeme gününü doldurduysanız başkaca bir nedene ihtiyaç duymadan istifa edebilirsiniz. Bu istifanız nedeniyle kıdem tazminatınız ve diğer haklarınız sona ermez.Eğer bu iki şarttan birini doldurmamış olsaydınız, maaşların geç ödenmesi yine sizin için bir haklı sebeple iş sözleşmesini fesih hakkı doğururdu, ancak kıdem tazminatı ve diğer haklarınızı alabilmek için mahkemede bunları ispat etmeniz gerekecekti.

Yazarın Tüm Yazıları