Mavi Kartlılara borçlanma yolu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Mavi Kartlılara borçlanma yolu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2014 14:12

Halk arasında Torba Yasa olarak bilinen tasarı, TBMM Genel Kurul’da kabul edildi. Tam adı, “İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı“ olan Torba Yasa, aralarında yurtdışında yaşayan Türklerin de bulunduğu 20 milyon kişiyi yakından ilgilendiriyor.

Haberin Devamı

Bugünkü yazımda, sadece yurtdışındaki Türkleri ilgilendiren iki maddeye değineceğim. 99 günün ardından Genel Kurul’da dün, 231 kabul, 17 ret oyuyla kabul edilen Torba Yasa, doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerin yurtdışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri için borçlanmalarına imkan tanıyor.

Buna göre örneğin 1990 ile 2010 yılları arasında 20 yıl yurtdışında çalışıp, 2010 yılında Türk vatandaşlığından çıkıp başka bir ülke vatandaşlığına

Mavi Kartlılara borçlanma yolu açıldı
geçen Mavi Kart sahibi bir kişi, Türk vatandaşı olarak çalıştığı 20 yılını (1990-2010 arasındaki süre) Sosyal Güvenlik Kurumu’na borçlanabilecek. Bu yasadan önceki uygulamada, Mavi Kart sahiplerinin yurtdışı borçlanma başvuruları reddediliyor, borçlanma hakkı ancak bir yıla kadar süren mahkeme sürecinden sonra elde edilebiliyordu.

SGK ilk sigorta başlangıcını dikkate alacak

Torba Yasa ile birlikte gelen ikinci önemli yenilik şu: Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların, akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecek.

Bu şu anlama geliyor:
Kişi, örneğin Almanya’ya 1980 yılında gelip sigortalı bir işte çalışmaya başladıysa, bu sigorta başlangıcı Türkiye’de de sayılacak, yani kişi, aynı tarihte Türkiye’de sigortaya tabi işe başlamış kabul edilecek ve kademeli emeklilik sistemine girmiş olacak. Bu yeni uygulama ile kişilerin emeklilik için aranan prim ödeme gün sayısı azalacak, ödenmesi gereken borç miktarı düşecek, emeklilik yaşı öne çekilecek ve sigortalılık süresi şartını (erkeklerde 25 yıl, kadınlarda 20 yıl) daha önce yerine getirmiş olacaklar. Daha önceleri ise, sigortalılık şartını yerine getirmek için erkek sigortalılar 9.000 gün (25 yıl), kadın sigortalılar veya ev kadınları da 7.200 gün (20 yıl) borçlandırılıyordu.

Bilindiği gibi, söz konusu yasada yer alan ve yurtdışındaki Türklerin, borçlanmak istedikleri sürelerin tercih etme hakkını ortadan kaldırmayı öngören madde, TBMM tatile girmeden önceki 25 Temmuz tarihli Genel Kurul oturumunda çıkarılmıştı. Bu maddenin yasadan çıkarılmasıyla, borçlanma yoluyla emekli olmak isteyenlerin aylıklarının önemli ölçüde düşmesi tehlikesi de ortadan kalkmış oldu.

Prosedür gereği Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanıp Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla yürürlüğe girecek olan Torba Yasa, yurtdışındaki Türklere yönelik yıllardır süren haksızlıkları gidermesi bakımından, doğru yönde atılmış bir adımdır. Herkese hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!