'Rant hırsı'

Güncelleme Tarihi:

Rant hırsı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2014 01:36

CHP’li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Torba Yasa’ya eklenen Finans Merkezi arazisinin AK Partili Ümraniye Belediyesi sınırları içine alınmasına ilişkin, “TBMM’de elde ettiği çoğunluğu yasalarla istediği gibi oynamak için kullanmayı alışkanlık haline getiren AKP, şimdi de bir mahalle hırsızlığı yapmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

İlgezdi’nin yazılı açıklaması özetle şöyle:

MAHALLE HIRSIZLIĞI

“AK Parti’nin, Ataşehir’in en fazla değer yaratan bölgelerinden Barbaros Mahallesi’ne el koyma çabaları ve direnişimiz 2010’dan beri sürüyor. 2009’da Ataşehir Belediyesi olarak tüzel kişilik kazandığımız tarihten itibaren Barbaros Mahallesi’nin ilçemiz sınırları içinde olduğuna ilişkin verdiğimiz mücadele, 2014 yılında 10’uncu Vergi Mahkemesi’nin verdiği kararla sonuca bağlanmışken AKP torba yasa içine koyduğu bir madde ile kanun ve hukuk tanımazlığını bir kez daha ispat etmiştir. Konu AK Partililer tarafından kamuoyuna aksettirilmeye çalışıldığı gibi belediyeler arasında bir ilçe sınırı konusundaki anlaşmazlık değildir. Konu vergi ve inşaat harçları ile birlikte yıllık 150 milyon lirayı aşan bir gelirin CHP’li bir belediyeden AK Partili bir belediyeye aktarılma meselesidir. Konu müteahhit eski ‘mücahitlerin’ rant hırsıdır.

Haberin Devamı

Rant hırsı

Barbaros Mahallesi’nin tümü 2008 yılında çıkartılan bir yasa ile yeni ihdas edilen Ataşehir ilçesi sınırlarına dahil edilmiştir. 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’da yeni oluşturulan Ataşehir ilçesine Üsküdar, Kadıköy ve Ümraniye İlçelerinden 14 mahalle bağlanmıştır. Bu kanunda Barbaros Mahallesi’yle ilgili 04 ve E-80 karayoluna ilişkin en ufak bir bağ kurulmamıştır. AKP iktidarının Ataşehir ilçesini Kadıköy Belediyesi’nden ayırmasının nedeni, yeni oluşturulan bu ilçede yapılacak yerel seçimleri AKP’nin kazanacağına ilişkin kesin inancı olmuştur. Ama beklemedikleri şekilde yerel seçimleri CHP’nin kazanması oyunları bozmuş ve o tarihten beri geleceğin Finans Merkezi olarak planlanan Barbaros Mahallesi’nin bir kısmını CHP’li Ataşehir Belediyesinden almanın hesapları içine girilmiştir. Hesaplarını 30 Mart yerel seçimlerine erteleyen AKP bir kez daha yerel seçimleri CHP’ye kaybederek büyük bir hayal kırıklığına uğramış ve seçimlerle elde edemediğini yasalarla elde etme yoluna gitmiştir. TBMM’de elde ettiği çoğunluğu yasalarla istediği gibi oynamak için kullanmayı alışkanlık haline getiren AKP, şimdi de bir mahalle hırsızlığı yapmaktadır.

Haberin Devamı

HALKLA KARARA DİRENECEĞİZ

Ataşehir 40 yıl önce kurulmuş gecekondu mahallelerinin lüks sitelerle komşu olduğu bir ilçe. Eğer bugün Ataşehir Belediyesi’nin başarısından bahsediliyorsa bunun nedeni ilçede üretilen gelirin yoksul mahallere hizmet için kullanılması. Eşitsizliğin ve adaletsizliğin kent yoksulları lehine ortadan kaldırılmasının biricik yolu bu. Biz Barbaros Mahallesi halkıyla bu karara direneceğiz.”

Rant hırsı

MAHKEME ‘ATAŞEHİR’ DEMİŞTİ

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, dün düzenlediği basın toplantısında, AK Parti’nin gece yarısı önergesi ile CHP’li Ataşehir Belediyesi’den AK Partili Ümraniye Belediyesi’ne aktarılan Barbaros Mahallesi’ne ilişkin son sözü İstanbul 10’uncu Vergi Mahkemesi’nin söylediğini açıkladı. Bölgede arazisi bulunan Emlak Konut Gayrimenkul Ortaklığı’nın geçtiğimiz yıl Barbaros Mahallesi’nde bulunan taşınmazları için mahkemeye başvurduğunu ve vergilerini Ümraniye Belediyesi’ne ödediğini belirterek, “Ataşehir Belediyesi bu araziler için benden vergi alabilir mi” diye sorduğunu anlatan Sarı, özetle şunları söyledi: “Davayı görüşen İstanbul 10’uncu Vergi Mahkemesi 23 Mayıs 2014’te şu kararı verdi: ‘Olayda dava konusu parsellerin Barbaros Mahallesi içinde kaldığı açıkça görülmektedir. 2008 yılında çıkarılan 5747 sayılı kanun ile de söz konusu Barbaros Mahallesi’nin tamamının Ataşehir Belediyesi’ne katıldığı hüküm altına alınmıştır. Ortada böyle bir kanuni düzenleme varken, söz konusu parsellerin belediye meclisi kararı veya valilik onayıyla sınırlarının değiştirilmesi mümkün olmadığından, vergide yetkili olan belediyenin Ataşehir Belediyesi olduğu sonucuna varılmıştır. Buradaki mülklerin sahipleri kim? Emlak Konut Gayrimenkul, Ziraat ve Vakıf gibi birtakım kamu bankaları. Bunların taşeronu kim? Ağaoğlu. Acaba kendisine zorluk çıkarılmayacağı yönünde Ağaoğlu’na bir taahhüt mü verildi? Bir rant operasyonu yapıldı. Meclis de buna alet edildi.”

Haberin Devamı

Rant hırsı

İMARDA 4 BİN DEĞİŞİKLİK YAPTILAR

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Celal Adan da İstanbul’da son dönemde yapılan imar değişikliklerine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu iktidar döneminde İstanbul’da 4 bin imar değişikliği yapıldı. Bu imar değişikliklerinin yarattığı rant 50 milyar doların üzerinde. Bunun yanı sıra İstanbul’un oksijen alanlarını sattılar, hibe ettiler, dağıttılar. İstanbul’un içinde kalan karayollarına ait yerleri peşkeş çektiler. Bunun bir tanesi Kavacık Karayolları bakım yeri. Ayrıca Unkapanı’nda bulunan Tekel’in yeri. 17-25 Aralık soruşturmasında bilinen yolsuzluk dosyalarının sayısı 20’nin üzerinde. Bunlardan bir tanesi milli emlak dosyası, diğeri itfaiye dosyası. Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluklarının yapıldığı yer İstanbul’dur. Finans merkezi olan Ataşehir’i kendi sınırları içerisine almak için, parlamentodaki milletvekili sayılarını kullanarak vurguncuya kapı aralıyorlar. Sınırları değiştirilen alan, yeni gelişen bir yer. Kendi belediyesinin sınırlarına alarak, kendi yandaşlarını korumayı amaçlıyorlar. 17-25 Aralık’ta örtbas ettikleri süreci durdurmamış olsalardı, İstanbul’da emlak dosyası açılacaktı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!