Barzani’nin ses tonu işi değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Barzani’nin ses tonu işi değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2014 01:02

Wall Street Journal, IŞİD’e yönelik hava harekâtı öncesinde IKBY’nin ABD ile temaslarının perde arkasını yazdı.

Haberin Devamı

Terör örgütünün Erbil’i tehdit ettiği sırada telefonla görüştüğü IKBY Başkanı Barzani’nin ses tonundaki değişim, ABD Başkan Yardımcısı Biden’ı harekete geçirdi. Sadece Ezidiler için hazırlanan hava saldırısı planına bu görüşmeden sonra Erbil’deki IŞİD mevzileri de eklendi. Operasyon karşılığında IKBY de bağımsızlık referandumunu erteleyerek Bağdat’la çalışma kararı aldı.

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı mücadelede Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) rolünü ve ABD’yle olan temaslarına dair detayları ele aldı. Gazeteye göre IŞİD’in taarruzlarını arttırdığı ağustos başında Erbil ile Washington arasındaki telefon trafiği ABD’nin örgüte müdahale biçimini değiştirdi. Bu telefon görüşmelerinden birinde IKBY Başkanı Mesut Barzani, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a IŞİD’in Erbil’e sadece 40 kilometre uzakta olduğunu söyledi. ABD’li yetkililere göre IŞİD’in ağır bir topçu bataryasını IKBY başkentinin dış mahallelerini vuracak menzile taşıdığı sırada Biden’la görüşen Barzani’nin ses tonu bu kez her zamankinden daha farklıydı. Mesaj açıktı: ABD müdahale etmediği takdirde Erbil günler içinde düşebilir. 7 Ağustos’taki o görüşmeye tanık olan ve WSJ’ye konuşan bir ABD’li yetkili, “Barzani’nin sesindeki bir şey Başkan Yardımcısı Biden’ın, ‘Burada bir şeyler yapmamız lâzım’ diye düşünmesine yol açtı” dedi. IKBY yetkilileri de bunu doğruladı. 2002’de tanıştığı Barzani ile dostluk ilişkisi geliştiren, hatta bazen birbirlerinin torunlarından bahseden ABD Başkan Yardımcısı Biden, o günkü görüşmede Peşmerge pozisyonları ile ilgili detaylı bilgi aldı.

PLAN DEĞİŞTİ
Zira ABD Başkanı Barack Obama, aslında sadece Sincar (Şengal) kasabasının düşmesinden dolayı dağa kaçan Ezidileri korumak için bu bölgedeki IŞİD mevzilerine hava saldırısı düzenleme kararı almıştı. Ama Biden-Barzani görüşmesinin ardından durum değişti. ABD hava saldırısı planına, kentteki Amerikan personelinin güvenliğine de dikkat çekilerek Erbil’i tehdit eden IŞİD topçusu ile militanları da dahil oldu. Bu arada Kongre’ye de bölgedeki ABD çıkarlarına sahip çıkılması için yoğun baskı yapıldı.

PKK’YA RAĞMEN YARDIM
WSJ’ye göre 8 Ağustos’ta Obama, canlı yayında Erbil civarındaki IŞİD hedeflerinin vurulduğunu açıkladığında Barzani de bunu TV’den izliyordu. IŞİD mevzilerinin ABD savaş uçakları tarafından bombalanması karşılığında IKBY de bağımsızlık referandumunu erteleyerek Bağdat’taki Irak merkezi hükümeti ile yakın çalışma kararı aldı. IKBY’nin IŞİD’e karşı askeri işbirliği yaptığı PKK ise ABD’nin bu stratejisini karmaşıklaştıran bir unsur oldu. Washington, terör örgütü olarak tanımladığı bu örgütle işbirliğini reddetti. Gazete, ABD’nin IŞİD’e karşı örgütün Suriye’deki kolu Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile gayriresmi temas kurduğunu, bu konuda Türkiye’yi de bilgilendirdiğini yazdı.

Haberin Devamı

HÜKÜMETE KATILAN IKBY'DEN ÜÇ AY SÜRE
Irak Parlamentosu’nda 62 sandalyesi olan Kürtler, ilan edilen yeni hükümete, şartlı olarak katılma kararı aldı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), hükümetin ilk üç ayında taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda kabineden çekileceklerini duyurdu. Irak Parlamentosu’nda Haydar el Abadi’nin kabinesi onaylanırken, Kürt siyasi parti liderleri, Süleymaniye’de önceki gün olağanüstü toplandı. Toplantı sonrası basına açıklamalarda bulunan Kürtlerin müzakere heyeti başkanı Hoşyar Zebari, “Yeni kurulan hükümete kendini göstermesi için üç ay fırsat tanıdıklarını” ifade etti. Zebari, “Bu süre içerisinde bütçe kesintisi, petrol ihracı, tartışmalı bölgelerle ilgili anayasanın 140’ıncı maddesinin uygulanması ve Peşmerge güçlerine gerekli askeri yardımın yapılması konularında Bağdat’taki hükümetin nasıl bir tutum sergileyeceğini izleyeceğiz. Eğer bu saydıklarımız olmazsa hiçbir hükümetin teşkilinde yer almayacağız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!