FED'den ABD bankalarına sürpriz yaptırım

Güncelleme Tarihi:

FEDden ABD bankalarına sürpriz yaptırım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2014 22:16

ABD Merkez Bankası (Fed) 'batmasına izin verilemeyecek kadar büyük' olmakla eleştirilen Amerikan bankalarına "ek sermaye bedeli tutmak zorunda bırakacak yeni bir yasa tasarladıklarını" açıkladı.

Haberin Devamı

Fed'in üst düzey yöneticisi Daniel Tarullo, Senato Bankacılık Komitesi'nde bugün yaptığı sunumda, ABD'nin en büyük bankaları ve finansal kuruluşlarını olası kayıplara ve finansal risklere karşı korunmak amacıyla yeni bir düzenleme getirmeyi planladıklarını belirtti. Düzenleme çerçevesinde, bankaların sermayeleri doğrultusunda ek bir bedel tutmaları gerekeceğini aktaran Tarullo, istikrarsız ve kısa süreli finansman kaynaklarına bağımlı hale gelmiş finansal kuruluşlara para cezası uygulanacağını da duyurdu.

Tarullo, Fed'in getireceği ek sermaye bedeli uygulamasının oranı hakkında kesin karar alınmadığını belirtirken, oranın diğer merkez bankalarının talep ettiği yüzde 2,5'den, 1-2 puan daha yüksek olabileceğini ifade etti. Fed yöneticisi, ek sermaye bedelinin tüm bankaları etkilemeyeceğini ancak yeni düzenlemenin tüm finansal kuruluşlar için geçerli olacak bazı maddeler içereceğini dile getirdi. Bu şartlardan birinin, repo gibi kısa vadeli finansman işlemleri için belirli bir teminat tutulması olacağı kaydedildi.

Bazı uzmanlar yeni düzenlemenin, büyük ABD bankaları için dezavantaj yaratabileceğini ileri sürerken, düzenlemeden en çok Goldman Sachs ve Morgan Stanley'in etkileneceği değerlendirmesinde bulundu. Goldman Sachs ve Morgan Stanley, finansal aktivitelerini büyük oranda kısa dönemli fonlardan karşılıyor.

Sermaye için ek bedel düzenlemesinden etkilenmesi beklenen diğer kuruluşlar arasında, J.P. Morgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo ve Bank of New York Mellon gibi bankalar yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!