Mülteci çocuklar devletten yeterince destek alamıyor

Güncelleme Tarihi:

Mülteci çocuklar devletten yeterince destek alamıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2014 17:47

UNICEF, Almanya’ya sığınan mültecilerin üçtü birinin çocuk ve gençler olduğunu bildirdi. Bunların durumlarını araştırarak rapor sunan kurum, mültecilerin devletten yeterince destek alamadığına ve haklarının çok sık ihlal edildiğine dikkat çekti. UNICEF'in Almanya Yönetim Kurulu Üyesi Anne Lütkes, “Mülteci çocuklar öncelikle çocuktur.” diyerek, bunun göz ardı edilmemesini talep etti.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Almanya Yönetim Kurulu Üyesi Anne Lütkes ve Federal Hükümetin İnsan Hakları Sorumlusu Christoph Straesser, mülteci çocukların durumunu ele alan UNICEF Raporu ’nu tanıttı.

Mülteci çocukların zor hayat şartlarına rağmen çok yeterince devlet desteği almadığına dikkat çeken Lütkes, sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu ve bürokratik engellerden dolayı okul eğitimine dahil edilmediğini belirtti. Rapora göre Almanya’da yaklaşık 65 bin mülteci çocuk ve genç yaşıyor.

Devlet kurumlarının çok sık BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne aykırı davrandığını iddia eden Lütkes, “Almanya’ya sığınan çocuklar, hayatın tüm alanlarında ihmale maruz kalıyorlar. Onların kapsamlı destek ve eşit şans hakları çok sık ihlal ediliyor.” dedi.

Lütkes, “Halbuki mülteci çocuklar öncellikle çocuktur. Onlar yurtlarını kaybettiler ve özel desteğe ihtiyaçları var.” şeklinde konuştu ve mülteci çocukların da yaşıtlarına verilen haklardan yararlanmasını talep etti. Federal Hükümetin Sosyal Demokrat Partili (SPD) İnsan Hakları Sorumlusu Straesser ise mülteci çocukların Almanya’ya gelmeden önce korkunç şeyler yaşamış olabileceğine dikkat çekti.

Straesser, “Bizim vazifemiz ise bunların Almanya’da travmatik anılarının üstesinden gelebilmeleri için yardımcı olmaktır.” dedi. Raporda ayrıca şu taleplerde bulunuldu: “Çocukları ilgilendiren yabancılar yasaları, çocukların yararı gözetilerek hazırlanmalı. Almanya’ya gelen mültecilere ne tür hakları olduğu çok kapsamlı anlatılmalı, danışma merkezleri de mülteci ailelere daha iyi destek sağlayabilecek hale getirilmeli.”

EYALETLER DE MÜLTECİ KAMPLARININ DURUMU TARTIŞILIYOR

Öte yandan Almanya'ya gelen mülteci sayısında yaşanan artış üzerine Bavyera Başbakanı Horst Seehofer, sınırlarda yapılan kontrollerin artırılması istedi. Ayrıca Bavyera Bakanlar Kurulu, eyaletteki mülteci kamplarındaki hayat şartlarının iyileştirilmesi konusunu gündeme aldı. Muhalefet partilerinin tepkilerinden sonra Bavyera hükümeti, kampların kapasitesini artırma, yeni gelen mültecilerin alındığı yeni yerler yapma, çocuk mültecilerin eyalet genelinde dağıtılması, mülteci çocukların eğitim teşviki konusunda araştırma yapılması gibi kararlar aldı.

Ayrıca birçok kent ve şehirde mülteciler yeterince konut olmadığı için çadırlara yerleştirildi. Konuyla ilgili NDR’e röportaj veren Osnabrück Üniversitesinden mülteci konuları araştırmacısı Olaf Kleist Almanya’nın mülteciler konusunda geç harekete geçtiğini belirtti. Almanya’ya en az mülteci gelişinin 2007 yılında yaşandığını hatırlatan Kleist, bu süreçten sonra mültecilere hizmet veren kurum ve personel sayısının düşürüldüğünü belirterek, bugün ortaya çıkan sorunların temelinde bu var dedi.

Toplumun da mültecilere hazırlanması gerektiğine işaret eden Kleist, “Çoğu insanlar yeni yani mülteci komşularına hazırlıklı değiş şaşırıyorlar hatta şok oluyorlar. Dolayısı ile bu insanları bu işe dahil etmeli ve mültecilerin durumlarını daha iyi anlamaları sağlanmalı.” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!