Uyanın tren kalkıyor

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDEKİ hafta İzmir’de, Türkiye’nin geleceği açısından hayati konuların tartışılacağı bir toplantı yapılacak. Biz Doğu ve Güneydoğu sınırlarımızda hızla Ortadoğu bataklığına gömülürken, Batı komşularımızdan itibaren dünyanın ekonomik sınırları yeniden çizilmeye başladı bile.
Ege Serbest Bölgesi’nin (ESBAŞ) ev sahipliğindeki toplantıda, AB ve ABD arasında kurulacak uluslararası ticaretin yüzde 60’ını kapsayacak, dünyanın en geniş ekonomik bölgesi ‘Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’ tartışılacak. Bu yeni ekonomik bölgede gümrük vergileri sıfırlanacak, piyasalara erişim kolaylaşacak, uluslararası ticaretin kuralları yeniden belirlenecek.
Sistem dışında kalan ülkelerin durumu ise pek parlak olmayacak. Örneğin vergiler sıfırlanacağı için, yeni kurulacak bir otomobil ya da elektronik fabrikası tercihini İzmir’den değil, Bulgaristan ya da Polonya’dan yana kullanacak.

Haberin Devamı


Pakistan gibi oluruz

BU gelişmelerin sokaktaki insanın günlük hayatına işsizlik ve yoksulluk olarak yansıyacağını söylemeye gerek yok. Her sene 2 milyon kişiye iş yaratmak zorunda olan Türkiye, yıllık yüzde 6 büyümeli. Petrolümüz, altınımız olmadığı için büyümeyi bugüne kadar yabancı kaynaklarla sağladık. Ama yeni ekonomik bölgenin dışında kalır, 3 çocuk yapmaya devam edersek birkaç on yıla kadar insanların sokaklarda yattığı Pakistan’dan farkımız kalmaz.
Geçen yıl yine İzmir’deki bir konferansta konunun uzmanı bir ABD’li danışman, AB üyesi olmayan Türkiye’nin yeni ekonomik dünyada yeri olmadığını söylemişti. ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Gürler, bu yıl AB’den ‘teknik görüşme sözü’ alındığının öğrenildiğini söylüyor. AB ile ilişkilerin en kötü olduğu bu dönemde gerçekten ne durumdayız.
Gelecek hafta dünyanın dört bir yanından üst düzey yöneticiler, uzmanlar, İzmir’e gelip neler olup bittiğini anlatacak. Bizim için “Umut ışığı var mı?” diye merakla dinleyeceğiz.
Programa göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın arkadaşı ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de toplantıda olacak. Umarım verilen mesajlar iyi değerlendirilip yol haritaları çizilir.
Yeni dünya treni yolcularını almaya başladı bile, uyuyup kaçıranları bu millet affetmez.

Yazarın Tüm Yazıları