71'inci Venedik Film Festivali'nin ardından

71. Venedik Film Festivalinin başkanı Alberto Barbera ile ayaküstü konuşuyoruz “Gelin” filmi galası öncesi. “Türkler Venedik’e çıkartma yaptı” diyor. Haksız da değil. “Sivas” ı ana yarışma bölümüne bizzat kendisi seçmiş. Yönetmen Kaan Müjdeci’nin yapıtına gözü kapalı inanıyor. Ödül bekliyor. Fatih Akın’ın “The Cut” ını adeta Cannes Film Festivali'nden kopartmış almış.

Haberin Devamı

Nihayet restore edilen filmler bölümü “Venedik klasikleri” için Ömer. L. Akad’ın “Gelin” i seçmiş ve oyuncusu Hülya Koçyiğit’i onur konuğu olarak davet etmiş.

Festival genelde ekonomik kriz ve devletin bütçeyi kısıtlamışıyla gözle görülür derecede küçülüyor her geçen yıl. Hollywood yıldızlarına istedikleri ayakbastı parası pek ödenemiyor. Başkan Barbera “Yıldız sisteminden” kaçılması gerektiğinin nedenlerini anlatıyor.

71inci Venedik Film Festivalinin ardından

“Para yoksa, ünlü de yok”
“Sivas” tan ödül bekleniyordu. Fransız Müzisyen besteci Alexandre Desplat başkanlığındaki jüri, yönetmen Kaan Müjdeci’nin filmine “Jüri Özel Ödülü” nü layık gördü. Eleştirilerde oldu. Bazı sinema yazarları bu filmde kadın bulunmadığını öne sürerek “Kadınsız bir festival filmi olur mu?” sorusunu gündeme getirdiler. Ama “Sivas”ın içeriği beğenildi. Venedik Film Festivali çerçevesi dışında “Bağımsız” Bastio D’Oro ödüllerinde “En İyi Erkek Oyuncu” dalında “Sivas”ın minik oyuncusu Doğan İzci mutlu sona ulaştı. Ne hazindir koskoca Venedik Film Festivaline ismen davet edilmiş bir küçük çocuğa İtalyan konsolosluk yetkililerinin üç günlük vize verip ödülünü seçenlerin elinden almasını engellemesi! Yazık.

Haberin Devamı

71inci Venedik Film Festivalinin ardından

Fatih Akın’ın “The Cut” ı Venedik’e büyük ümitlerle geldi. 15 Milyon Euro’luk Ermeni soykırımını ele alan film hiçbir zaman yarışma potasına giremedi. Beğenilmedi. Karışık ve istikrarsız bulundu. Gösterildiği gala sonrası unutuldu gitti.

Ödülleri alanlar fazlasıyla hak ettiler. İtalyan filmleri yine umduğunu bulamadı. Özellikle Francesco Munzi’nin Mafyayı anlatan yapıtı ve 11 dakika alkışlanan “Anime Nere” büyük düş kırıklığına uğradı. Bence Meksikalı yönetmen Alejandro İnarritu’nun “Birdman” ı açılış filmi olmanın olumsuzluğunu yaşadı ve ödülsüz döndü.

Haberin Devamı

71inci Venedik Film Festivalinin ardından

Festivalin yıldızı Al Pacino idi. Yönetmen Barry Levinson’un yarışma dışı “The Humbling” filminde ortaya koyduğu oyun uzun uzun alkışlandı. İhtiyar kurt her zamanki gibi formunda olduğunu gösterdi. “Hürriyet” ve CNN Türk’e röportaj verdi. Kırmızı halıda en çok aynı Al Pacino, Emma Stone, James Franco, Catherine Deneuve, Andrew Garfield, Sofia Loren, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın sevgilisi olarak bilinen Julie Gayet, Ethan Hawke ve Kirsten Dunst, Michael Keaton, Willem Dafoe boy gösterdi.

71inci Venedik Film Festivalinin ardından

Yazarın Tüm Yazıları