Dolarda hızlı yükseliş

Güncelleme Tarihi:

Dolarda hızlı yükseliş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2014 11:49

Doların küresel piyasalarda yaşanan hızlı yükselişi Türk Lirasını da vurdu. günün ilk yarısında 2.19 TL sınırına yükselen dolar, öğleden sonra ise 2.20 TL'nin üzerine çıktı. Dolar böylece 27 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Haberin Devamı

Haftanın ilk gününü 2.16 lira dolayında kapatan dolar güne 2.1750 TL'den başladı. Dolardaki artış kademe kademe devam ederken öğle saatlerinde 2.1940 TL'ye kadar ulaştı.

Öğleden sonra ise artışın tekrar hız kazandığı izlendi. dolar saat 15.10 itibariyle 2.20 TL'nin üzerine çıktı ve düne göre yüzde 1.85 değer kazandı.

Dolar gün sonuna doğuru ise 2.1960 TL seviyesinde dengelendi.

Öte yandan euro da doların geniş bantta değer kazanmasına paralel olarak bugün dolar karşısında 1.2860 ile 14 ayın yeni en düşük seviyesine geriledi.

Dolarda hızlı yükseliş
DOLARDA FUAT AVNİ BOMBASI

Analistler, doların uluslararası piyasadaki değer artışının etkilerinin Türkiye'de de görüldüğünü belirtiyor. Doların yurtdışında yükselmesinin ana sebebi ise ABD Merkez Bankası FED'in beklenenden daha erken bir zamanda faiz artırımı yapabileceği yönündeki beklentiler.

Haberin Devamı

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) önümüzdeki hafta 16-17 Eylül tarihlerinde toplanacak.

Dolarda hızlı yükseliş

Borsa da düşüyor
Öte yandan dolarda yaşanan hareketlenme hisse senedi piyasasını da etkiledi. Günün ilk yarısında yüzde 1'in altında olan kayıplar ikinci seansla birlikte yüzde 2'ye ulaştı. Borsa saat 15.35 itibariyle yüzde 1.8 kayıpla 80 bin 731 puana geriledi.

GÜNEY AFRİKA ETKİSİ VE FED

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen, FOMC toplantısının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Fed'in tahvil alımı bittikten sonra en az 6 ay daha düşük faizlerin sürdürüleceği ifadesini taşıyan "uzun bir süre daha" sözünün 17 Eylül'deki toplantıda kaldırabileceğine yönelik spekülasyonlar arttı. Bu görüş değişikliği ile faizler artarken dolar da güçlenmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Global Yatırım Strateji Müdürü Gökhan Uskuay ise bugünkü hareketin Güney Afrika kaynaklı olabileceğini belirtti. Uskuay, "Sabah Güney Afrika'da cari açık rakamının milli gelirin yüzde 4.5'inden yüzde 6.2'ye revize edilmesi ülke para birimi Rand'ı kötü vurdu ve hızlı bir yükseliş gözlemlendi. Bu durum bizi de etkiledi. Ayrıca dolarda belirli seviyeler kırıldıktan sonra pozisyonlar da kapatılmış olabilir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!