İzmir, kurtuluşunun 92. yıldönümünü kutluyor

Güncelleme Tarihi:

İzmir, kurtuluşunun 92. yıldönümünü kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2014 11:06

92 yıl önce işgalden kurtulan İzmir, bu anlamlı günün yıldönümünü yine bayram havasında kutladı. Türk kadınının Kurtuluş Savaşı’ndaki fedakarlıklarına ve katkısına vurgu yapılan oyunda, erkek efelerle birlikte sahneye çıkan Sena Zade isimli folklorcü fesini çıkarıp saçlarını açarak sürpriz yaptı.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 9 Eylül törenleri, Basmane ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki tarihi güzergahta gerçekleşen ve binlerce İzmirlinin katıldığı “Zafer Yürüyüşü” ile başladı. Daha sonra protokol üyeleri Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı asker, izci ve öğrenciler tarafından göndere çekildi.

KUTLAMALARDAN FOTOĞRAFLAR

İzmir, kurtuluşunun 92. yıldönümünü kutluyor
SİYASİLERDEN İZMİR MESAJLARI


İZMİR’in kurtuluş günü 9 Eylül, büyük coşkuyla kutlandı. Kurtuluş Savaşı’nda askerin kentte ilk girdiği Basmane Semti’nden, Cumhuriyet Meydanı’na kadar yapılan ’Zafer Yürüyüşü’ne katılım yoğun oldu. Atlı süvarilerde, temsili olarak valilik binasına Türk bayrağı astı. Kurtuluş gününde İzmir farkı da yaşandı. CHP il Başkanı Ali Engin ile AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, kortejde yan yana yürüdü.

Haberin Devamı

İzmir, kurtuluşunun 92. yıldönümünü kutluyor

İzmir’in işgalden kurtuluşunun 92. yıldönümünde İzmir’de yine büyük coşku yaşandı.

Kurtuluş Savaşı’nın taçlandığı 9 Eylül kurtuluş günü kutlamaları, ilk olarak askerin kente girdiği ilk yer olan Basmane Semti’nde başladı. İlk kez 9 Eylül 1923 tarihinde İzmir’in kurtuluşundan bir yıl sonra gerçekleştirilen ve 1969 yılına dek aralıksız süren ’Zafer Yürüyüşü’ yıllar içinde unutuldu. Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla bu yıl üçüncüsü yapılan Zafer Yürüyüşü, sivil kutlama şeklinde yeniden programa alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı Zafer Yürüyüşü, Anafartalar Caddesi’nden başladı. Gazilerin taşıdığı temsili sancak en önde arkada da çerkez poşusu takan Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ile vatandaşlar, yürüyüşe katıldı. Bu sırada İzmir farkı da yaşandı. AK Parti ilk kez bu yürüyüşe yönetim olarak katıldı. CHP İl Başkanı Ali Engin ile AK Parti İl Başkanı Bülent Delican yanyana yürüdü. Sık sık konfeti ve balonlarında uçurulduğu yürüyüş sırasında vatandaşlar da bu coşkuya ortak oldu. Evlerinin balkonundan, işyerlerinden çıkıp alkışlarla destek verdi, bol bol da görüntü çekti. Zafer yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu.

Haberin Devamı

İzmir, kurtuluşunun 92. yıldönümünü kutluyor

ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK

Buradaki tören ise Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başladı. İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Diğer siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra Kültür ve Turizm eski Bakanı, bağımsız İzmir milletvekili Ertuğrul Günay da bu törere katıldı. Kurtuluş törenlerinin saat 10.30’dan itibaren adresi ise Valilik binası oldu. Temsili olarak Konak Meydanı’na gelen atlı birlikler, Valilik binasına çıkarak kurtuluşu ilan eden Türk bayrağını, göndere çekti. Aziz Kocaoğlu, atlı birlik komutanına plaket verdi. Alanda toplanan vatandaşlarda bu sırada "Ne mutlu Türküm diyene" diye bağırdı. Valilik binasındaki tören sonrasında kutlamalar birkez daha Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti.

KOCAOĞLU: İZMİR DAİMA MUSTAFA KEMAL’İN KENTİ

Haberin Devamı

İzmir’in kurtuluş günü kutlamalarının son bölümü Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuştu. Kocaoğlu, kuruluşun, barışın, özgürlüğün, doğuşun, dirilişin ve Cumhuriyet’in kenti İzmir’in, bugün bambaşka bir sabaha uyandığını söyledi.

İzmir, kurtuluşunun 92. yıldönümünü kutluyor

Aziz Kocaoğlu, "Kan ve gözyaşı imtihanından yüz akı ve onurla çıktığımız o unutulmaz günün 92. yılındayız. Bugün İzmir, Hasan Tahsin oldu. Asteğmen Besim, Yüzbaşı Şerafettin, Binbaşı Salih Bozok oldu. Bugün İzmir, Fahrettin ve Mürsel Paşa oldu. Fevzi Paşa oldu, İsmet Paşa oldu. Ve bugün İzmir, Mustafa Kemal oldu. Ne mutlu bize ki, ateşin ve yoklukların üstesinden gelerek küllerinden yepyeni bir ülke yaratmış, olağanüstü bir halkın çocukları olarak doğduk. Ve bu destanın simge kenti İzmir’de yaşıyoruz. Bizim için, bundan büyük onur yoktur. Selam olsun bu destanı yaratanlara ve yaşatanlara" diye konuştu. Kocaoğlu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Sevgili Atam, bilmelisin ki İzmir ve İzmirliler, gösterdiğin çağdaş uygarlık yolunda ilerliyor, kurmuş olduğun Cumhuriyet değerlerini ödün vermeksizin koruyor, savunuyor. Bilmelisin ki İzmir ve İzmirliler, seni, en az senin İzmirlileri sevdiğin kadar seviyor. Değerlerimize, malımıza, mülkümüze sahip çıkıyoruz. Onların yok pahasına elden çıkarılmaması için canla, başla mücadele ediyoruz. Bize ağır bedeller ödenerek emanet edilmiş İzmir’i, gelecek kuşaklara, övünecekleri ve içinde yaşamaktan mutlu olacakları bir kent olarak bırakmayı, hem tarihi hem de ahlaki ve vicdani bir ödev ve yurtseverlik gereği olarak görüyoruz. Çağdaş Türkiye’nin sembol ismi İzmir’imizle övünüyor ve kentimizin üstüne titriyoruz. İzmirli olmanın ve İzmir’de yaşamanın özel bir anlam taşıdığını da iyi biliyoruz. Ve bu gerçeği herkesin çok iyi anlamasını, İzmir duruşunun ne olduğunu, İzmirliler’in hassasiyetlerini, önceliklerini ve vazgeçilmezlerini artık çok iyi öğrenmelerini istiyoruz. Unutmayın, İzmir, daima Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti olmuştur ve öyle kalacaktır. Bu olağanüstü mirası bize bırakanları, o yiğit insanları, bir kez daha sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz. Yaşasın İzmir, Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti."

Haberin Devamı

İzmir, kurtuluşunun 92. yıldönümünü kutluyor

Aziz Kocaoğlu’nun "Tarihimize saygı duyuyor ve geleceğe umutla bakıyoruz. Değerlerimize, malımıza, mülkümüze sahip çıkıyoruz. Onların yok pahasına elden çıkarılmaması için canla, başla mücadele ediyoruz" sözleriyle de protokolde kendisini dinleyen Vali Mustafa Toprak’a mesaj verdiği yorumları yapıldı.

Tören, kent orkestrası ve Türk Halk Müziği sanatçısı Vildan Turan’ın mini konseri ve halk oyunları ekiplerinin gösterisiyle son buldu.


ATA’NIN İZMİR’İ GÖRDÜĞÜ YERDE KUTLAMA

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümünde Türk süvarilerinin İzmir’e ilk girdiği yer olan Bornova Belkahve’deki Atatürk Anıtı önünde de coşkulu tören düzenlendi. Gençler ve çocuklar yanlarında getirdikleri bayraklarla Belkahve’deki Atatürk Anıtı’nda anlamlı bir görüntü oluşturdu. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu kursiyerleri Onurcan Zeren ve İmren Kadıoğlu, ’Kurtuluş Destanı’ şiirini okudu.

İzmir, kurtuluşunun 92. yıldönümünü kutluyor

KADIN EFE SÜRPRİZİ

İzmir Folklor Eğitim Merkezi oyuncularının sunduğu Zeybek oyunu büyük bir beğeniyle izlendi. Türk kadınının Kurtuluş Savaşı’ndaki fedakarlıklarına ve katkısına vurgu yapılan oyunda, erkek efelerle birlikte sahneye çıkan Sena Zade isimli folklorcü fesini çıkarıp saçlarını açarak sürpriz yaptı.

9 Eylül kutlamalarına 1. Ordu’nun Kurtuluş Savaşı sırasında düşmanla çarpışarak geçtiği 980 kilometrelik güzergahı bisikletleriyle takip ederek Belkahve’ye ulaşan grup da katıldı. 8 Eylül akşamı Belkahve’ye ulaşıp kamp kuran ’Büyük Taarruz Tarih ve Doğa Bisiklet Turu’ üyeleri parkuru başarıyla tamamlayıp törene katılabilmenin gururunu ve onurunu yaşadıklarını söyledi.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Belkahve’deki Atatürk Anıtı önünde yaptığı konuşmada 9 Eylül’ün hem Bornova hem de İzmir için çok özel bir gün olduğunu söyledi. Başkan Atila, "Tam 92 yıl önce bugün İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşu Bornova’dan başladı. Bugün Bornovamızın, İzmirimizin doğum günüdür" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!