Irak'ta Kürtlerden hükümete şartlı destek

Güncelleme Tarihi:

Irakta Kürtlerden hükümete şartlı destek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2014 08:49

Irak Parlamentosu'nda 62 sandalyesi olan Kürtler, ilan edilen yeni hükümete şartlı olarak katılma kararı aldı. Kürtler, hükümetin ilk üç ayında taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda kabineden çekileceklerini duyurdular.

Haberin Devamı

Irak Parlamentosu'nda Haydar el-İbadi'nin kabinesi onaylanırken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Kürt siyasi parti liderleri, Süleymaniye'de olağanüstü toplanarak hükümetin kurulmasıyla başlayacak yeni süreci değerlendirdiler.

Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığında yedi saat süren toplantı sonrası basına açıklamalarda bulunan Kürtlerin müzakere heyeti başkanı Hoşyar Zebari, hükümete şartlı destek verdiklerini söyledi. "Yeni kurulan hükümete kendini göstermesi için üç ay fırsat tanıdıklarını" ifade eden Zebari, "Bu süre içerisinde bütçe kesintisi, petrol ihracı, tartışmalı bölgelerle ilgili anayasanın 140'ıncı maddesinin uygulanması ve Peşmerge güçlerine gerekli askeri yardımın yapılması konularında Bağdat'taki hükümetin nasıl bir tutum sergileyeceğini izleyeceğiz. Eğer bu saydıklarımız olmazsa hiçbir hükümetin teşkilinde yer almayacağız" diye konuştu.

IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin de mevcut konjonktürde Kürtlerin, hükümete katılmasının faydalı olacağı yönünde karar aldıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Irakta Kürtlerden hükümete şartlı destek
IRAK’TA YENİ HÜKÜMET KURULDU



Hükümete, "şartlı katılımın" söz konusu olduğunu kaydeden Hüseyin, Bağdat'ın eski gücünün kalmadığını, Musul'un, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) eline geçmesinden sonra dengelerin değiştiğini savundu. Hüseyin, "Eğer verilen üç aylık süre içerisinde hiçbir sorun çözülmez ise o zaman halkımıza, Irak, dünya ve dost ülkelere Bağdat'takilerin tutumu nedeniyle hükümetten çekildiğimizi bildireceğiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!