Su kavgası alevlendi

Güncelleme Tarihi:

Su kavgası alevlendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2014 01:15

Ankara Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Ankara'daki içme suyu hakkında basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Bora Bozoğlu, Ankara’nın içme suyu ile ilgili, “Ankara Kızılırmak’tan suyu almayı planlıyor. Şu anda Kızılırmak’a onlarca kentin atık suları arıtılmadan veriliyor. Ankaralılara şu anda diğer kentlerde yaşayan insanların atık suları, içme sularına karıştırılmaya başlanmış durumda. Mogan’da ölen balıkların nedeni de bu” iddialarında bulundu.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Erkin Etike ise odaların içme suyu ile ilgili araştırması olup olmamasıyla ilgili soru üzerine, şunları ileri sürdü:

SÜLFAT 5 MİSLİ ARTMIŞ

“Şebeke suyunun rengi, tadı, kokusuyla ilgili şikayet ulaşmaktadır. Bu şikayetler arasında ishal de vardır. Bunun üzerine yaptığımız araştırmalar neticesinde bir süredir Kızılırmak suyunun Ankara’ya verildiğine dair bulgulara ulaşmış bulunuyoruz. Kızılırmak suyu aşırı sülfatlı bir sudur. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin kendi yayınladığı verilere göre, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla şebeke suyundaki sülfat oranı 5 misli artmış bulunmaktadır.” Ankara Tabip Odası Başkanı Çetin Atasoy ise, şebeke suyuna bağlı olarak Ankara’da ishal vakalarının arttığını söyledi.

Haberin Devamı

NUMUNELER TEMİZ ÇIKTI

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü ise iddialar üzerine şu açıklamayı yaptı:

“Ankara’nın içme ve kullanma suyunun bin 91 numune alma noktasından takip ediliyor. Bu yıl Temmuz ve Ağustos aylarında şebeke suyundan 478 su numunesi alınmış olup uygunsuzluk tespit edilmemiştir. İlgili birimlerle yapılan çalışmalarda, görülen mide- barsak rahatsızlıklarından şehir şebekesi suyunun sorumlu tutulamayacağı değerlendirilmiş, bina içi su sistemlerinin de kontrol edilmesi üzerinde durulmuştur. Yapılan izleme sonuçlarına göre mikrobiyolojik uygunsuzlukların münferit olduğu, hastaların ikamet ettiği bölgelerde uygunsuzluk saptanmadığı veya halk sağlığını tehdit edecek ya da salgına yol açabilecek durumun da olmadığı gözlenmiştir.”

Haberin Devamı

GÖKÇEK: SU TEMİZ, İSPAT EDERİZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, suyla ilgili iddialar üzerine Twitter’dan şu açıklamada sulundu:

“Ankara’nın suyu üzerinde Tabipler Odası ve Kimya Mühendisleri Odası tamamen ideolojik açıklamalar yapıyorlar. Ankara’nın suyu temizdir. Bunu her türlü belgeyle ispat ederiz. Bu konuda yarın (bugün) veya Çarşamba geniş bir basın toplantısı yapacağım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!