Sanayi üretimi yüzde 3.6 arttı

Güncelleme Tarihi:

Sanayi üretimi yüzde 3.6 arttı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2014 00:58

SANAYİ üretimi yılın üçüncü çeyreğine daha hızlı başladı. Temmuzda yüzde 3.6 büyüyen sanayi üretiminde iç talepte kıpırdanma işaretleri gözlendi. İhracatçı sektörlerde ise kan kaybı sürüyor.

Haberin Devamı

SON aylarda ekonomiye kötü haberler veren sanayide işler nihayet düzelme yolunda. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün yayımladığı verilere göre temmuzda sanayi üretimi takvim etkilerinden arındırılmış olarak geçen yıl temmuz ayına göre yüzde 3.6 artış gösterdi. Beklenti bu artışın sadece yüzde 1.5 seviyelerinde olmasıydı. Yüzde 3.6’lık büyüme ikinci çeyrekte sanayinin zayıf katkısıyla yüzde 2.5 civarında büyümesi beklenen Türkiye ekonomisi için üçüncü çeyrekte çarkların daha hızlandığının habercisi oldu. Haziranda mayısa göre yüzde 0.44 yükselen mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi ise temmuzda yüzde 1.81 ile Kasım 2013’ten bu yana en yüksek aylık değişimi yakaladı. Sanayi üretimine yıllık ve aylık verilerde yükselişi sağlayan ise özellikle gıda, eczacılık, metal ve makine sektörlerindeki üretim oldu. Otomotivde küçülme yaşanması ise ihracat pazarlarındaki kötü durumdan kaynaklandı. Otomotivde üretim yüzde 3.8 azaldı. Gıdada yüzde 2.4, kimya sektöründe yüzde 6.7, eczacılık sektöründe ise yüzde 21.1 üretim artışı sağlandı.

İÇ TALEPTE KIPIRDANMA

Haberin Devamı

Sanayi gruplarına göre ise ara malı üretimi 2012 yılı sonundan bu yana ilk defa negatife döndü ve sanayi üretimini yavaşlatan tek grup oldu. Ara malı üretimi temmuzda geçen yıla göre yüzde 1.5 azaldı. Dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 6.4 artarken dayanıksız tüketim malı üretimindeki büyüme yüzde 5.8 oldu. Bu iki grubun sanayi üretimine katkıları 1.5 puanı buldu. Dayanıksız tüketim malı grubunun büyümesi son altı ayın zirvesine çıkmış oldu. Peki bu ne anlama geliyor? Ara malı üretimi zayıf kalsa da dayanıksız ve dayanıklı tüketim mallarında üretim artışlarının temmuzda hızlanması iç talepteki toparlanmaya işaret ediyor. Yatırım iştahını gösteren sermaye malı üretiminde artış yüzde 9.4. Bu sektörün toplam sanayi üretimine katkısı ise 1.67 puan.
Ekonomistler Merkez Bankası’nın faiz indirimleri ve iyileşen risk algısıyla iç talebin büyümeye katkısının yılın üçüncü çeyreğinde daha olumlu olacağı görüşünde. Ancak, Fed’in faiz artış sürecine ilişkin kararı hep büyük risk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!