Kuşadası'nda gün boyu kutlama

Güncelleme Tarihi:

Kuşadasında gün boyu kutlama
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2014 01:17

AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 92'nci yıl dönümü, sabah saatlerinden başlayarak, gece yarısına kadar süren programla denizden ve karadan organize edilen etkinliklerle kutlandı.Sabah saatlerinde Hükümet binasının ve esareti temsil eden kız çocuğunun Efelerce temsili kurtarmasından sonra, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, CHP'li Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Kuşadası Garnizon Komutanı Yüzbaşı Akın Coşkunlar efeler ile birlikte balkondan halkı selamladı. Daha sonra, bando eşliğinde oluşturulan kortej eşliğinde Atatürk Anıtı geçildi.

Haberin Devamı


Buradaki tören, saygı duruşu bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Sahil Güvenlik ekipleri, balıkçılar ile gezinti teknelerinin denizden gökyüzüne bıraktıkları bayraklı balonlar, gökyüzünü renklendirdi. Denizde su sporları ekipleri gösteri yaparken, bir tekneden yükselen parasiling te açılan Türk bayrağı büyük alkış aldı. İlçedeki halk oyunları ekipleri ile efelerin gösterileri, aralarında turistlerinde bulunduğu kalabalık bir kitle tarafından izlendi.
Törende bir konuşma yapan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Kuşadası'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 92'inci yılını aynı ruh, coşku ve heyecanla kutladıklarını söyledi. Kayalı, geçmişini bilmeyen toplumların yarınlarının olamayacağını vurguladığı konuşmasında "Bugün Kuşadası'nın düğünüdür, bayramıdır. Bugün geçmişle geleceğin buluşma, tanışma, değerlendirme ve geçmişten çıkarılacak derslerle geleceğimizi şekillendirme günüdür. Çünkü geçmişini bilmeyen ve anlamayan toplumların yarınları da olmaz. Bize bu onuru, bu sevinci, bu bayramı yaşatan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı, şehitlerimizi, gazilerimizi saygıyla, minnetle, şükranla anıyorum" dedi.
Dünya uluslar tarihinde destansı bir mücadele olarak yer alan Kurtuluş Savaşının önemli aktörlerinden biri olan Kuşadası'nın önce İtalyan, sonrasında Yunan işgaline uğradığını hatırlatan Başkan Özer Kayalı, "İşgalden sonra Yunan ordusu Menderes Havzası'nda ilerlerken, Kuşadası halkı Kuvay-ı Milliye'ye cephe gerisinden çok ciddi silah ve iaşe temininde bulunuyordu. İlk adalet bakanımız, Kuşadası'nın gururu Mahmut Esat Bozkurt'un da önderlik ettiği Kuvayı Milliye, vatan toprağı için canını hiçe sayan bir gayretle mücadele etmiş ve bize bugün yaşadığımız bu kenti kazandırmıştır. İşgal altında iken bile ümidini ve kararlılığını bir an olsun yitirmeyen ecdadımızla ne kadar gurur duysak, onlara layık olmak için ne yapsak azdır. Bu zafer, sevinciyle, inançla, dayanışmayla, emekle, kanda, gözyaşıyla, vatan ve ulus aşkıyla kazanıldı. Hiçbirimizin Kurtuluş Savaşı'nın hangi koşullarda ve nasıl kazanıldığını unutmaması gerekir" diye konuştu.
konuşmaların ardından, kurtuluş şenlikleri çerçevesinde bando, halk oyunları ekipleri, ile efeler Kuşadası merkez ve diğer mahallelerinde gün boyu gösteriler yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!