Seat, Öztaş ve Polat’la dünyada en fazla Türkiye’de büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Seat, Öztaş ve Polat’la dünyada en fazla Türkiye’de büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2014 01:07

İspanyol Seat, Türkiye’de Didem Altuğlu Öztaş ve Tilbe Polat’ın yönetiminde tarih yazıyor. Türkiye’de 5 yıl önce 2 bin adetli satışlara ancak ulaşan, İspanyol Seat, bugün 11 bini aşan satışla rekor kırdı. Bu rakam ve elde edilen büyüme Türkiye’yi Seat’ın tüm dünyada en fazla büyüyen ülkesi yaptı.

Haberin Devamı

2013 yılında 11 bin 65 adetlik satış ile İspanyol Seat, Türkiye’deki tarihinin en yüksek satış adedine ulaştı. Bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 90 oranında artırarak, 2013 yılında en çok büyüyen marka (1.000 adet üzerinde satan markalar içinde) oldu. Türkiye, 2013 yılını dünyada en çok Seat satan 8’inci ülke olarak kapattı. Ayrıca Türkiye, geçen yıl Seat’ın satışta olduğu 70 ülke arasında satışlarını oran olarak (% 90) en çok artıran ülke oldu. Bundan çok değil 4-5 yıl önce Türkiye’de satışları 2-3 bin adetleri geçemeyen, dünyada ise Volkswagen Grubu’nun gözden çıkardığı konuşulan Seat, ne oldu da birden böyle bir büyük patlama yarattı.

ATAERKİL BİR SEKTÖR

Türkiye’de Seat’ın sıçramasında kesinlikle marka konumlaması ve fiyat politikası etken oldu. İşte bunu sağlayan da Satış Müdürü Didem Altuğlu Öztaş ve Pazarlama Müdürü Tilbe Polat. Daha çok ataerkil bir sektör olarak bilinen otomotivde son dönemde bu iki kızın başarısı konuşuluyor. Her ne kadar Seat’ın Türkiye Genel Müdürü Anıl Gürsoy olsa da asıl yük bu iki kızda. Çünkü Gürsoy’un sorumluluğunda Seat’ın dışında Porsche ve ikinci el şirketi DOD da olduğu için İspanyol markaya Öztaş ve Polat kadar mesai harcayamıyor. Ama Gürsoy’un başarısı da burda. Bu iki kıza güvenmek ve markayı teslim etmek. Son 4 yıla baktığımda 2009’da 2 bin adetli seviyelerde satış yapan Seat, 2010-2012 arasında ise 5-6 bin adetlik satışa yükselmiş. Ama ne olduysa 2013 yılında satışlar bir anda 10 bin adedi aşarak Seat’ı Türkiye’de en çok satan ilk 10 marka arasına sokmuş.

Haberin Devamı

MÜSTESNA BİR YIL MI?

Geçtiğimiz hafta bir araya geldiğimiz Öztaş ve Polat’a öncelikli olarak ‘2013 müstesna bir yıl mı?’ diye sordum. Cevapları çok netti, ‘Hayır, bu yılın ilk 8 ayına baktığımızda binek araç pazarında, geçen yıla göre yüzde 21 oranında bir daralma görülüyor. Biz ise ilk 8 ayda 6 bin 580 adetlik bir satış gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, satış adetleri yüzde 1 arttı.” Öztaş ve Polat’ın 2014 yılı için hedefi, daralan pazarda geçen seneki adedin (11.065 adet) üzerine çıkmak, istikrarlı büyümesine devam etmek ve pazar payını artırmak. Onlara göre başarının sırrı yeni Leon ve filo satışları, bana göre ise Seat’ı pazarda genç bir marka olarak konumlayıp Volkswagen modellerinden yüzde 10 daha uygun fiyatla satmaları. Ayrıca Öztaş ve Polat’ın bu başarıyı yani 11 bin adedi geçen satışı iki modelle yani Leon ve Ibiza ile elde ettiğini söylemek lazım. Leon toplam satışların yüzde 51’ini oluştururken, Ibiza’da yüzde 40’la ikinci sırada.

Haberin Devamı

Başarının sırrı Leon ve filo

Didem Altuğlu Öztaş ve Tilbe Polat ise elde ettikleri satış başarısının nedenlerini şöyle sıralıyor:
1) Leon ailesi: 2013 yılında satışa sunulan güçlü yeni Leon Ailesi’nin satış başarısına etkisi büyük oldu. 2014 Ağustos ayında Leon ST ve Eylül ayında da Cupra’nın satışa sunulması ile Leon ailesi tamamlanmış oldu. Leon kısa sürede, orta hatchback segmentinde en çok tercih edilen 3’üncü model haline geldi. 2014 Ocak - Ağustos döneminde 3 bin 352 adetlik Leon satışı gerçekleştirildi.
2) Yaygın ve güçlü Yetkili Satıcı ağı: Son 2 yılda 3 yeni yetkili satıcı hizmete girdi. Bunlar; Ankara’da Doğuş Oto Çankaya, Eskişehir’de Asil, Gaziantep’te Şahintaş. Böylece SEAT, Türkiye’nin 17 şehrinde, pazarın yüzde 87’sini kapsar duruma geldi.
3) Filo Satışları: Daralan pazarda, pazar payını artırmak için, Seat 2014 senesinde filo konsantrasyonunu artırdı. SEAT satışları içindeki filo penatrasyon oranı geçen senenin ilk 8 ayında yüzde 6 seviyesindeyken, 2014 senesindeki strateji ile yüzde 19 seviyesine ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!