112 Acil’i kimse acil aramıyor

Güncelleme Tarihi:

112 Acil’i kimse acil aramıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2014 01:40

Yangın, doğal afet, kaza gibi hayat için saniyelerin önemli olduğu olaylara koşan 112 Acil Yardım merkezlerinin en büyük derdi, asılsız ihbarlar. Muğla bu konuda en iyi örneklerden. Çünkü gelen her 100 ‘Acil Yardım’ talebinin tam 95’i asılsız.

Haberin Devamı

MUĞLA'da 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi'ne bu yılın ilk 8 ayında yapılan ihbarların yüzde 95'i asılsız çıktı. Duruma tepki gösteren İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, 2 motorize ambulans, 2 ATV acil sağlık aracı ve bir bot da dahil 82 araçla kent halkına acil sağlık hizmeti verdiklerini söyleyerek şu bilgileri verdi:

CARETTA YANLIŞ YOLDA

"2014 yılının 8 ayında 41 bin 439 ambulans görevlendirmesi yapılmışken, 112 Komuta Merkezi'ne gelen çağrı sayısı 862 bin 912. Ancak aramaların sadece yüzde 5'i gerçek. Dalyan’dan arayarak ‘Caretta carettalar denize doğru değil karaya geliyorlar acil ambulans gönderin’ diyenler bile var. Hattın meşgul edilmesi durumunda, yardıma ihtiyacı olanları zor durumda kalıyor.”

BLOKE EDİLİYOR

Dr. Tekin, 112 Acil hattını gereksiz meşgul edenlere Kabahatler Kanunu'na göre 250 lira ceza kesilebileceğini de hatırlatarak şu çağrıda bulundu: "Vatandaşlarımız bizi gereksiz yere meşgul etmesin. Sistemimizde kara listeler var. Bunları bloke edebiliyoruz ama gün gelir onların da bir ihtiyacı olur, telefonu bloke olduğu için hizmet alamazsa biz o vatandaşımız için de üzülürüz."

Haberin Devamı

AKILDA BİZ VARIZ AMA

MUĞLA 112 Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Dr. Emine Önsoy da, yangın, trafik kazası, doğal afetler gibi olaylarda ilk çağrıların 112’ye düştüğünü vurguladı. Önsoy, şöyle konuştu: “Kişilerin sağlıkla ilgili taleplerinin yanı sıra, polis, itfaiye, jandarma, AKS ve AFAD’ı da çoğu zaman biz arayıp yönlendirmede bulunuruz. Örneğin, askeri helikopterin uçuşunu da biz organize ediyoruz. Yani koordinasyon da bizim görevimiz. Vatandaşlarımız bu olaylarla ilgili nereyi arayacaklarını çoğu zaman bilemeyebiliyorlar. Bu nedenle halkımızın aklında 112 yer etmiş. Biz bu durumu da görev edinmiş durumdayız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!