Mısır’da tatil iyi fikir mi?

Mısır farklı bir ülke. Sürekli çalkalanır. Terör ve kan, tatil yörelerindeki güneşi gölgelemez. Şarm El-Şeyh ya da Hurgada gibi yerlerde talihsizlik oranı oldukça düşük. Deniz, sualtı, kum, güneş, otel ve yemekler paranın tam karşılığı... Ucuzdur. Çarşılarda pazarlıkta kazıklanmazsınız. Bölge sakinleri zarif, ağır insanlardır. Sinirlenmeleri, sabrı çok zorladığınızda ortaya çıkar. Ama zarar vermez.

Haberin Devamı

Şarm El-Şeyh’e İstanbul’dan uçuş bazı iç hat uçuşlarındaki gidiş-dönüş fiyatlarıyla kıyasladığınızda ucuzdur. Direkt uçuşla 2 saat 20 dakika civarında Şarm El-Şeyh’e inersiniz. Gidiş-dönüş şu aralar 900 TL civarında. Oteller sudan ucuz. Hizmet dorukta. Gözünüzün içine bakıyorlar. Lezzetlerle aklınızı başınızdan alıyorlar. İngilizler, Almanlar ve tabii Arap dünyasının ülkelerinden akın akın geliyorlar. Soho çarşısı bir harika. Alışveriş için geniş bir yelpaze var.

YİNE UÇUYORUM

İkinci kez Şarm El-Şeyh’e uçuyorum. Uçak Boeing 737-800. Haftada dört sefer var. Aslında günlük olmalı. Transit yolcu için THY daha çok tanıtım yapmalı. Dönüşü Airbus A319 ile yaptım. Uçaklar tek koltuk boş uçmadı. Sabaha karşı 02.00’de bindim. Saat 04.25’te indim. Bu geç uçuşlar sayesinde hava sıcaklığının düştüğü saatlerde Şarm El-Şeyh’e inmek iyi oluyor. Daha serinde transfer oluyorsunuz. Oteller bu saatlere alışık olduklarından odalarını hazırlıyor. Uçaktan indiğimde THY’nin gülen yüzü, çok başarılı bir yönetici Tamer Ersoy’la karşılaştım. Daha önceki gidişimde onu tanımıştım. İnsanın aklının almayacağı kadar şirket âşığı bir adam. Hayatı THY ile geçiyor. Geçen gidişimde Four Seasons’ta kalmıştım. Bu kez Rixos’u tercih ettim. İyi ki böyle yapmışım. Birçok Rixos’ta kaldım. Ama burası başka.

Haberin Devamı

HARİKA BİR EKİP

Mısır’da tatil iyi fikir mi

Hazır alınmış bir tesis zincir yapısına getirilmiş ve ama en önemlisi mükemmel insanlarla yönetilir olmuş. Tatil köyünün yönetiminin başında Genel Müdür Sami Kaplancı var. Almanya’da doğmuş büyümüş. Magic Life’larda çalışmış. Full pansiyon yönetiminin dorukta ismi. Yanında Hakan Kuzdağı yiyecek içecek müdürü, restoranlar büyük şefi Bayram Okay, odaların yönetiminde Şevket Koçak hepsi bir orkestranın mükemmel sanatçıları. Birlikte bir deniz kenarında harikalar yaratmışlar. Otelin içinde Hint’ten Çin’e, İtalyan’dan Japon’a bir sürü restoran var. Yiyorsunuz, içiyorsunuz, harika odalarda kalıyorsunuz. Hepsi fiyata dahil. Havuzlar, deniz şahane. Deniz sabahları gidiyor, sonra geri geliyor. Medcezir Süveyş’in bu kenarında bir başka güzel. Denizin altı dalanlar için muhteşem. O resimler kaçırılmaz.

Haberin Devamı

FİYATLAR UYGUN

Hava 40 derece, deniz bazen 29 derece. Güneş pırıl pırıl. Nem kontrollü. Nefesi kesmiyor, vücudu bitap düşürmüyor. Turlarla fiyatlar daha da ucuza geliyor. İnternet üzerinden güvenilir sitelerden oteli almakta daha uygun fiyat yakalama imkânı veriyor. Turizm pamuk ipliğine bağlı bir iştir. Tatil köyünün bulunduğu bölgedeki olaylar elbette çok etkiler. Ama gittiğiniz tatil köyündeki en ufak bir aksilik sizin tatilinizi burnunuzdan getirebilir. Bu da yönetimle iyi oluyor. Rixos’ta bunu yakaladım. Ama sihir tatil köyünden çok o yöneten isimlerin doğru bir araya gelişleriydi.

Şarm El-Şeyh, benim için hep gizemli bir yer olacak. Belki yine giderim. Dönerken beni uğurlayan THY Müdürü Serkan Başar haftanın her günü uçuş için çaba harcıyor. Türklere uygulanan vize meselesi işi allak bullak etmiş. Daha önceden havalimanında vize işi 15 dolara çok kolay halloluyordu. Yine de 45 yaşın üzerinde sorun olmuyor. Ama Mısır Başbakanı’ndan söz alınmış. Türklere zorlaştırılan girişler daha da rahatlayacak. O zamanı beklemenize gerek yok. Yine gidebilirsiniz. Çok sorun çıkmıyor. Bu gizemli ve güvenli tatil merkezi Şarm El-Şeyh’i bence planlarınızın arasına alın...

Haberin Devamı

90 YAŞINDA EMEKLİ OLDU

Mısır’da tatil iyi fikir mi

Sivil havacılık tarihinin en yaşlı ‘steward’ı yani erkek kabin memuru Bob Reardon 90 yaşında emekli oldu. Gökyüzünde tam 63 yıl geçiren Reardon, uçmaya 1951’de başladı. Şirketinin adı o dönem Northwest Orion’du. Daha sonra Northwest adını alacak şirkette 2008’e kadar görev yaptı. Delta’nın satın almasıyla birlikte kariyerine orada devam etti. 1951’de henüz jet yolcu uçakları çok yeniydi. Reardon’un ilk görev yaptığı uçak piston motorlu Douglas imalatı DC-4’tü. O yıllar havacılığın altın çağıydı. Çok az kişi uçağa binebiliyordu. Ekonomide bile ikram porselen tabaklarla yapılıyordu. Onlarca farklı uçak tipinde görev yapan ve iki yıl önce Guinness Rekorlar Kitabı’na en yaşlı steward olarak giren Reardon, bu rekoru Ron Akana’dan almıştı. Reardon, bundan sonra Northwest Havayolları’nın müzesinde görev yapacak. ABD’de havayolu şirketlerinin yaş konusunda farklı kuralları bulunuyor. Bazı şirketler personelin sağlık raporu almaya devam etmesi durumunda istedikleri yaşa kadar uçmalarına izin veriyor.

Yazarın Tüm Yazıları