'İsrail'e jet yakıtı' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

İsraile jet yakıtı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2014 13:18

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, İsrail'e jet yakıtı satıldığı iddialarına ilişkin, "Uçak yakıtı, İsrail savaş uçaklarıyla ilgili değil. Türkiye topraklarındaki havaalanlarında İsrail sivil havayollarına ait uçaklar tarafından normal satın alınmış bir akaryakıt. Yolcu taşımaya yönelik ve sivil amaçlı" dedi.

Haberin Devamı

Yılmaz, İsrail'e jet yakıtı satışının EPDK petrol raporunda olduğu haberleri ile ilgili yaptığı açıklamada, EPDK petrol raporundaki jet yakıtı verilerinin Türkiye'de gerçekleştirilen ihrakiye satışları olduğunu belirtti.

Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu rapordaki yakıtlar İsrail savaş uçaklarıyla ilgili değil. İsrail'e gönderilen bir yakıt da değil. Tamamen Türkiye topraklarında, havaalanında İsrail havayollarına ait sivil uçaklar tarafından normal satın alınmış bir akaryakıt. Bir ihracat, ithalat, bir savaş uçağı değil. Yolcu taşımaya yönelik ve sivil amaçlı. Bizim raporumuzun altında da yazıyor. Diyor ki 'Böyle bir ihracat, bir kargo ihracatı değildir.' Burada bizim özerk firmalar tarafından havaalanlarında ihrakiye teslimi babında ihrakiye satışı bağlamında yapılmış bir satıştır. İhrakiye de kasıt şudur. Havaalanlarında uçaklara yapılan satıştır. Bu şuna benzer; İsrail büyükelçiliğine ait bir araç yolda gidiyor. Giderken bir istasyon gördü. İstasyondan akaryakıt nasıl alıyorsa aynı öyle bir alışveriş. Hiç abartmaya gerek yok. Farklı yerlere çekmeye gerek yok. Tamamen kötü niyetle yapılmış bir haber."

Konunun sivil havacılıkla ilgili olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Kaldı ki bu hususta uluslararası sivil havacılık kuralları vardır. Vermek zorundasın. Bu sivil uçaklara. Böyle bir savaş uçağı filan değildir. Bu insani boyutu olan bir şeydir. Türk Hava Yolları'nın İsrail'e her gün seferi vardır. Her gün oraya iniyor. Her gün orada nasıl yakıt satın alabiliyorsa oradaki herhangi bir şirketten akaryakıt satın alması başka da bir şey değil."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!