Ukrayna’da ateşkes kağıtta kaldı

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna’da ateşkes kağıtta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2014 12:23

Ukrayna krizi temas gurubunun 5 Eylülde Minsk’te imzaladığı ateşkes anlaşması, aradan 48 saat bile geçmeden bozuldu.

Haberin Devamı

Doğuda ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Lugansk şehirleri Ukrayna ordusu tarafından ateşe tutulduklarını ilan ederken, güneyde Ukrayna birliklerinin kuşatma altında bulunduğu Mariopal şehrine de ayrılıkçıların topçu ateşi açtığı haber verildi. Bu arada ihtilaflı taraflar 12 maddeden oluşan ateşkes anlaşması maddelerini de farklı okumaya başladı.

Ukrayna’da ilan edilen ateşkesin ciddi biçimde bozulmaya başladığı Pazar sabahı açıklandı. İlk önce Rusya yanlısı ayrılıkçılar Donetsk ve Lugansk şehirleri çevresinde Ukrayna ordu birliklerinin ateş açtığını duyurdu.

“Novorusya” olarak bilinen ayrılıkçıların sitesi “Volnovah” bölgesinde Ukrayna birliklerinin topçu ateşi açtığını ve Elenovka tren istasyonunu ciddi hasar gördüğünü bildirdi. Topçu ateşi sonucunda iki kişinin ağır yaralandığı da kaydedildi.

Haberin Devamı

Ayrılıkçıların bu beyanından hemen sonra Azak denizi kıyısındaki Mariopol şehrinden ikinci ateşkes ihlali haberi geldi. Bu sefer şehirde kuşatma altında bulunan Ukrayna birlikleri Rus topçusu tarafından ateşe tutulduklarını ilan etti.

Görgü tanıklarına dayanan Ukrayna’nın Unian ajansı, Mariopol şehri kenar mahallelerinin dün gece yarısından hemen sonra ateş altında kaldığını duyurdu. Şehri kuşatan Rus güçleri ise kendilerine “Grad” füze rampalarından açılan ateşe karşılık verdiklerini söyledi. Mariopol şehrinde yeniden başlayan çatışmalarda şu ana kadar bir kadının hayatını kaybettiği de gelen haberler arasında.

Ukrayna’da ateşkes kağıtta kaldı

Diğer taraftan Beyaz Rusya başkenti Minsk’te Ukrayna-Rusya-AGİT ve ayrılıkçılar temas gurubu toplantısında imzalanan 12 maddelik ateşkes anlaşması yeni tartışma başlattı. Protokoldeki “Ukrayna’daki yasadışı yabancı askeri birlik ve paralı askerleri çekilmeli” maddesini taraflar farklı okuyor. Kiev, “Rus askeri birlikleri Ukrayna’yı terk etmeli” derken Ayrılıkçılar ise bu maddenin bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki Ukrayna askeri varlığının kastedildiği görüşünü savunuyor.

Ukrayna’da ateşkes kağıtta kaldı
UKRAYNA’DA ATEŞKES PROTOKOLÜ İMZALANDI

Haberin Devamı

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: Ukrayna’DA SAVAŞ SUÇU İŞLENİYOR

Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna ile ilgili Pazar günü yayınladığı raporda, “Ukrayna savaşında tüm taraflar insanlığa karşı suç işliyor. Rusya ise direk ve dolaylı müdahaleyle savaşta taraf sayılıyor” tespitinde bulundu.
Örgütün resmi sitesinde yapılan yazılı açıklamada Rus askeri birliklerinin Ukrayna topraklarına yerleştirildiklerini gösteren uydu resimlerine de yer verildi. Örgütün Genel Sekreteri Salil Shetty imzalı açıklamada, “Af Örgütü Rusya dahil Ukrayna krizinde tüm tarafları insan haklarına saygılı olmaya davet ediyor. Örgütümüz tarafından birkaç ay boyunca sivil halktan topladığı bilgiler ülkenin doğundaki ayrılıkçıların, Ukrayna ordusu gönüllü birliklerinin ve Rus askerlerinin savaşı bile kurallara göre yürütmediğini kanıtladı. Ukrayna doğusundaki savaştan en fazla mağdur edilen sonuç olarak sivil halk olmuştur. Siviller üzerine göz kararı ateş açma, fidye için insan kaçırma günlük hayatın parçası olmuştur. Ukrayna krizinde en tehlikeli boyutu ise komşu devlet Rusya’nın direkt olarak savaşa katılmasıdır. Böylece Ukrayna’daki ayrılıkçı bölge ihtilafı Ukrayna ile Rusya arasında devletlerarası savaş halini almıştır. 13-29 Ağustos tarihleri arasında uydulardan yapılan çekimler Rus topçu birliklerinin Ukrayna topraklarına yerleştirildiğini kanıtlamıştır” dendi.

Haberin Devamı

Ukrayna’da ateşkes kağıtta kaldı

Ukrayna’da ateşkes kağıtta kaldı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!