GeriSeyahat 36 saatte Torino
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Torino

36 saatte Torino

Torino Kefeni ve Fiat’ın genel merkezi Torino’nun dünyanın en popüler şehirleri arasında yer almasına yeterli olamadı. Ancak İtalya’nın en büyük dördüncü şehri Torino, gündüzleri Trieste’nin zarif kafe kültürüne, geceleri Milano’nun hareketli hayatına ve içkilerine ev sahipliği yapıyor. İtalya’nın mutfak ve şarap kültürünün öncüsü Piemonte’nin de merkezinde. Juventus’un stadı ve yıldız müzeleri şehrin çok yönlü tarihinin altını çizen özelliklerinden.

16.00
KEYİFLİ GEZİNTİ

36 saatte Torino

Ünlü dondurmacı zinciri Grom (grom.it) ilk olarak Torino’da hizmete girdi ve zamanla tüm ülkeye yayıldı. Siz daha Torino’ya özgü lezzetler arıyorsanız Alberto Marchetti’nin dondurmacısına uğrayın. Fıstıklı ve helvalı dondurmasını deneyin. Mideniz dondurmayla bayram ederken Torino’nun en güzel bölgelerinden birinde turlayıp gözlerinizi de sevindirin. Piazza San Corlo, barok dönemi binalarıyla dolu bir bölge. Ardından Via Roma’ya gidin, revakların altında şehrin kalbi Piazza Castello’ya yürüyün. Burada iki muhteşem saray Palazzo Madama ve Palazzo Reale’yi görebilirsiniz. Reale’nin ilerisinde eski şapelde eski kefenler muhafaza ediliyor.

19.00
YEMEK ÖNCESİ İÇKİ SAATİ

36 saatte Torino

Vermut kökenli ‘aperitivo’ yani yemek öncesi içki kültürünü İtalya’da en iyi yaşayabileceğiniz şehir Torino. En canlı mahalleyse Quadrilatero Romano. Pastis’te bir masa kapın ve bir ‘Punt e Mes’ (13 TL) sipariş edin. İçkilerin yanında ücretsiz atıştırmalıklar veriliyor. Kaldırım taşı sokaklarda dolaşıp hareketli ve modaya uygun bar Zonk’a gidin. 25 lira karşılığında bir içki alabiliyor ve açık büfeden sınırsız yiyebiliyorsunuz.

21.00
YAVAŞ AKŞAM YEMEĞİ

36 saatte Torino

Yerel kaynaklı ürünlerin kullanılmasını destekleyen yeme hareketinin doğduğu yer Piemonte’dir. Ristorante Consorzio bu hareketi destekleyen popüler restoranlardan (ristoranteconsorzio.com). Ampullerle aydınlatılan modern ve keyifli bir mekân. Beş kap yemekten oluşan set mönünün fiyatı 85 lira. Açılışı deniz tuzu ve zeytinyağıyla marine edilmiş, biftek tartarla yapan mönü, kapanışı leziz panna cottayla (krema tatlısı) yapıyor ama rezervasyon şart.

00.30
GÜNDE BİR ELMA TÜKETİN

36 saatte Torino

Po Nehri’nin kenarındaki Murazzi bölgesi gece hayatıyla yüzlerce kişiyi kendine çekiyor. Herkes buraya gelip sabaha kadar dans ediyor. Kitle size göre fazla genç ve fazla sarhoşsa eğer One Apple Concept Bar’a gidin (oneappletorino.it). Daha sofistike bir mekân. Temmuz 2011’de açıldı. Sahibi Juventus’un teknik direktörü Antonio Conte’nin kardeşi Daniele Conte.

10.00
SABAH BICERINI

36 saatte Torino

Sabah kahvenizi Torino’da bicerinle değiştirin. Lale şeklinde bardaklarda, kahve, sıcak çikolata, krema ve sütle hazırlanıyor (14 TL). Caffe Al Bicerin tarihi 1763’e kadar giden eski bir kafe (bicerin.it). Sekiz mermer masası ve koyu ahşap ağaç kaplamalarıyla dekore edilmiş. Kahvenizin yanında ıslak, fındıklı keki deneyin (11 TL).

11.00
BAŞLADIĞIMIZ YERE DÖNDÜK

36 saatte Torino

Mart 2011’de İtalya’nın birleşmesinin 150’nci yılı kutlandı. Torino, birleşmiş krallığın ilk başkentiydi. Kutlama yenilenerek açılan Museo Nazionale del Risorgimento’yuda kapsıyordu (museorisorgimentotorino.it). Müzenin konusu dönemin kahramanları ve tarihi. Sokaklara Cavour, Garibaldi, Mazzini, Vittorio Emanuele II gibi ülke için önemli kişilerin isimleri verilmiş. Daha eski bir tarih için bir sokak ötedeki Museo delle Anticihita Egizie’e (museogegizio.it) gidin. Kahire’den, Antik Mısır artefaktları görebilirsiniz.

14.00
KAFE KÜLTÜRÜ

36 saatte Torino

Torino’nun klasik lezzetlerini denemek için Café Mulassano’ya gidin (cafemulassano.com). Mönüden aperitifleri seçin. Kafenin kendi buluşu olduğunu iddia ettiği tramezzini’lere (üçgen İtalyan sandvici) bayılacaksınız. Tanesi 10 lira. Aynalı, yüksek tavanlı mekânda masa sayısı az. Gittiğinizde yer bulamazsanız yanındaki Baratti&Milano’ya gidin (barattiemilano.it). Kristal avizeler ve papyonlu garsonlar konsepti anlamanıza yetecektir. Öğle yemeğinden sonra giandujotti (şehrin özel fındıklı çikolatalı şekerlemeleri) deneyin. Guido Gobino bu konuda usta (guidogobino.it).

16.30
KÜÇÜK BİR ÇILGINLIK

Torino’nun en iyi giyim mağazaları dünyaca ünlü markalar değil. Küçük, gizli butiklerde daha güzel ürünler bulabilirsiniz. Bunlardan biri Verdelilla (verdelilla.it). Avluya açılan vitray kapının ardında geniş bir ürün yelpazesi var. Boncuk işlemeli kombinezonlardan bilekliklere birçok ürün bulabilirsiniz. Gümüş rengi ipek elbiseler giymek ve retro, fırfırlı bikiniler denemek istiyorsanız Kristina Ti’ye gidin (kristinati.it). Ürünleri Cristina Tardito tasarlıyor. Pahalı deri eşyalar ve el işi çömleklere göz atmak için Brodo’ya geçin (ibrodo.it).

20.00
MOLE'A İKİ YOL VAR

36 saatte Torino

Florsansa’nın Duomo’su varsa Torino’nunda Mole Antonelliana’sı var. Dev bir kubbesi ve konik kuleleriyle bina şehrin simgesi haline geldi. İçerideki sinema müzesini es geçin. Cam asansörle yukarı çıkın. Günbatımından önce Alpler’e karşı yükselirken şehrin en güzel manzarasına tanık olacaksınız. Akşam yemeğiniz birkaç adım ötedeki Sotto lo Mole’de (sottolamole.eu). Antipasti tabağıyla başlayın (doldurulmuş soğan, kuru etler, zeytin, peynir çeşitleri vb. malzemelerle hazırlanan İtalya’ya özgü yemek öncesi tabağı – 38 TL). Sonrasında agnolotti’yi (otlu,tereyağlı soslarla hazırlanmış köfte – 36 TL) deneyin.

23.00
NEBBIOLO ÜZÜMÜNDEN ŞARAP

Piemonte’de Nebbiolo üzümlerinden üretilen şaraplar İtalya’nın en iyileri olarak bilinir. Tüm bu ünün sebebini deneyerek görmek istiyorsanız Tre Galli’ye gidin (3galli.com). Beyaz şarap sevenler Moscato d’Asti veya daha uzak yerlerde yetiştirilen ve nadir bulunan 1996 Bianco Miani’yi (156 TL) denemeli. Fonda sürekli olarak Black Keys’in şarkılarını çalan barda geç saatlere kadar keyifle vakit geçirebilirsiniz.

10.00
OTOMOBİL SANATI

36 saatte Torino

Torino yıllardır İtalyan araba üretiminin belkemiği. Fiat’taki ‘T’ harfi Torino’yu temsil ediyor. Eski, dev bir Fiat fabrikası müzeye çevirildi. Museo Nazionale dell’Automobile’ye (museoatuto.it) ulaşım kolaylığı için Lingotto metro hattına uzantılar eklendi. Müzeye giriş 22 lira. Büyülenmek için araba tutkunu olmanıza gerek yok. İlk arabalardan gelecekte olabilecek araba tasarımlarına kadar birçok eserin sergilendiği müzede arabalardan hiç anlamasanız da keyifli zaman geçireceksiniz.

12.30
İTALYA'YI YEMEK

36 saatte Torino

Kısa bir yürüyüş mesafesi ötede dev gastronomi kompleksi Eataly var (eatalytorino.it). Dünyada birçok başka noktaya da şubesi açıldı fakat orijinali Torino’daki. Yemeği sevenler için muhteşem bir deneyim. Sepetinizi doldururken Umbria’dan zeytinyağı ve Modena’dan gelen balsamik sirkeyi, tavşan sosisini ve jambonları es geçmeyin. Ardından restoran kısmında yerinizi alın ve finalinizi bir İtalyan ziyafetiyle yapın.

NASIL GİDİLİR?
Eylül’ün üçüncü haftasında İstanbul’dan Torino’ya gidiş- dönüş aktarmasız biletler Türk Hava Yolları’nda 748 TL’den başlıyor.

False