32’nci kattan çakıldı 10 işçi öldü

Güncelleme Tarihi:

32’nci  kattan çakıldı 10 işçi öldü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2014 02:03

İSTANBUL bir iş kazası faciasına sahne oldu. Bu kez adres Mecidiyeköy’deki bir rezidans. 32’nci kattaki asansör, içindeki işçilerle birlikte yere çakıldı. Olayla ilgili 8 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

SAAT 19.45 sıralarıydı. Mecidiyeköy’de yıkılan Galatasaray’ın Ali Sami Yen Stadı’nın yerine Torunlar İnşaat’ın yaptırdığı rezidansta çalışan işçiler mesailerini tamamlamıştı. İşçilerin Torunlar Center inşaatından ayrılmak için bindikleri asansör sonları oldu. 42 kat projeli olan ve 36 katı tamamlanan inşaatın 32’nci katından asansör, henüz belirlenemeyen bir nedenle zemine çakıldı. İşçileri kurtarmak için sağlık ekipleri, itfaiye, AFAD, AKUT çalışma başlattı. Ancak 10 işçinin cesedine ulaşıldı.

İŞÇİLER: ASANSÖRLER BAKIMSIZDI

Kaza sonrası işçi yakınları olay yerine akın etti. Bazı işçi yakınları sinir krizleri geçirdi. Olay yerinde bekletilen ambulanslarda fenalaşan işçi yakınlarına müdahale edildi. İnşaatta çalışan işçiler ise asansörlerin bakımsız olduğunu iddia etti. İşçilere mezar olan asansörün ray kopması sonucu düştüğü dile getirilen iddialar arasında.



Haberin Devamı

ŞİRKET SORUMLUSU 8 KİŞİ GÖZALTINDA

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, olay yerine gitti ve incelemenin ardından şunları söyledi: “Bir kaza olarak hiçbir zaman kabul edilebilmesini düşünmüyoruz kaza olmaması lazım. 32’nci kattan bir asansörün boşluğa düşmüş olması işçi kardeşlerimizle birlikte elbette tedbirler noktasında nelerin eksik olduğunu sorgulamamızı icap ettiriyor. Asansörün içinde inşaat malzemesi olduğu görülüyor. İş güvenliği açısından hangi kusurların olduğu adli makamlar tarafından açıklanacaktır. Saat 19’da bu çalışmanın tamamlanmış olması gerekiyordu. İtfaiyeye gelen ihbar 19.45. Dolayısıyla iş saatinin, çalışma saatinin dışına taşmış. Hayatını kaybedenlerin hak hukuku, ailelerin hak hukuku, mutlak suretle kusuru ihmali kim varsa ortaya çıkarılacaktır. İnşaatın sorumlusu olan adli makamların değerlendirdiği 8 kişi gözaltında.”İstanbul Valiliği asansör kazasında ölen işçilerin isimlerini açıkladı. İsimler şöyle: 1. Tahir KARA 2. Hıdır Ali GENÇ 3. İsmail SARITAŞ 4. Bilal BAL 5. Cengiz TATOĞLU 6. Murat USTA 7. Menderes MEŞE 8. Vahdet BİÇER 9. Ferdi KARA 10. Cengiz BİLGİ

Haberin Devamı

DEV PROJENİN OFİS KULELERİ 42 KATLI

Mecidiyeköy'de eski Ali Sami Yen Stadumu'nun bulunduğu yerde yükselen rezidans kuleleri, ofis ve bahçe ofisleriyle dikkat çeken proje, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı imzasını taşıyor. Kaba inşaatının büyük bölümü biten kuleler, 500 milyon doları aşan bir yatırımla inşa ediliyor. 2015 yılı sonbaharında tamamlanarak sahiplerine teslim edilmesi planlanan Torun Center'ın ofis kuleleri 42 kat, rezidans kulesi ise 36 kattan oluşuyor. Toplam 3 kule halinde yükselen proje "Üç Büyükler" sloganı ile tanıtılmıştı. İnşaat alanı 241 bin metrekare olan projede konutların metrekaresi 5 bin 500 dolardan satılmıştı.

15 gün önce arıza yapmış

İddiaya göre asansör 15 gün önce arıza yaptı. Şantiye şefi bunun üzerine durumu yönetime bildirdi. Ancak asansörün tamiri için ödenek ayrılması beklenirken bu kaza meydana geldi.

TORUNLAR'DAN AÇIKLAMA

Kaza ile ilgili Torunlar GYO'dan bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada inşaat ve tüm faaliyetlerin durdurulduğu belirtildi.

İşte o yazılı açıklama:

"Eski Ali Sami Yen Stadyumu arazisi üzerinde devam etmekte olan inşaatımızdaki ayrıntıları henüz bilinmeyen bir nedenle gerçekleşmiş olan elim asansör kazası ile ilgili bilgilendirme:

1.Bu kaza ile ilgili adli soruşturma derhal başlatılmıştır. Sonuçlarını en yakın takipçisi olarak izleyeceğiz.

Haberin Devamı

2. Kurumumuzca olayın bütün yönleriyle araştırılması için gerekli teknik ekipler görevlendirilmiştir.

3. Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dilediğimiz işçi kardeşlerimizin ve ailelerinin her türlü hakkı hukuku tüm alt yüklenicilerde çalışanlar da dahil sorumluluğumuz ve güvencemiz altındadır.

4. İnşaat ve tüm faaliyet durdurulmuştur. Bütün soruşturmalar tamamlandıktan ve güvenlik sistemleri defaatle gözden geçirildikten sonra tekrar faaliyete geçilecektir.

5. Konunun gerek teknik ayrıntısı gerekse bütün yönleriyle bilgilendirilmek üzere bugün saat 10.30’da Dedeman Hotel‘de kurumumuzca bir basın toplantısı düzenlenecektir. Ayrıca yarından itibaren iki saat aralıklarla gerekli bilgilendirme yapılacak, gelişmeler medyamız, kamuoyu, rahmetli işçi kardeşlerimizin yakınlarına iletilecektir.

Saygılarımızla
Torunlar GYO"

160 metrelik 3 kule var

Haberin Devamı

TORUNLAR GYO tarafından Ali Sami Yen arsası üzerinde hayata geçen Torun Center projesinde 160 metrelik 3 kule bulunuyor. 2015’in ağustos ayından tamamlanacak projenin arsa dahil yatırım maliyeti ise 1 milyar lirayı buluyor. 160 metrelik kulelerin ikisi konut, biri de ofis bloğu olarak tasarlanıyor. Proje bittiğinde kulelerde kat sayısı 42 olacak.

Haberin Devamı

SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİLER

Gözaltına alınan 8 kişi sabah saatlerinde Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi.

İŞ KAZALARI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI AMA
TÜRKİYE’de en çok ölümlü iş kazasının olduğu sektörlerden inşaat için harekete geçen, hükümet, inşaat sektöründe iş güvenliği koşullarını belirleyen ve 1991’den beri yürürlükte olan Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 167 No’lu sözleşmesini imzalamayı resmi gündemine aldı. İskeleden, yeraltı çalışmasına, elektrik tesisatından, yük asansörüne kadar tüm inşaat unsurlarına ILO kriterlerinin getirilmesi amaçlanan sözleşme bu yıla kadar imzalanmadı. Dün gece gerçekleşen Mecidiyeköy’deki kaza sonrası ise akıllara ‘Sözleşme imzalansaydı bu kaza olur muydu?’ sorusu geldi. ÖLÜMLÜ KAZADA BİRİNCİYİZ Türkiye’de işyerlerinin yüzde 11’i inşaat sektöründe. Ancak ölümlü iş kazalarında inşaat sektörü tüm sektörlerden önde. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin ağustos raporuna göre, 1 ay içinde inşaatlarda 40 işçi hayatını kaybetti. İnşaatlardaki iş kazalarında ölen işçi sayısının her geçen gün artması, hükümetin ILO’nun 167 No’lu sözleşmesini imzalama çalışmalarına hız vermesinin temel nedeni. Sözleşmeyle getirilen en temel haklardan biri, işçiye tehlike durumunda o bölgeyi terk etme hakkı verilmesi. İnşaatlardaki en temel kaza nedenlerinden taşıyıcı unsur ve asansörlere de kriterler getiren sözleşme, işverenlerin yeraltı veya tünel çalışmalarında su basması, gaz birikmesi gibi durumlara karşı önlem almasını zorunlu tutuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!