İki haftada 404 kök hücre bağışı yapıldı

Güncelleme Tarihi:

İki haftada 404 kök hücre bağışı yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2014 01:07

Kızılay ile Sağlık Bakanlığı’nın ilik nakli bekleyen vatandaşların yurtdışında verici aramalarına son vermek amacıyla başlattıkları Türkök Projesi’nde ilk sonuçlar alındı.

Haberin Devamı

Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, “İki hafta içinde 404 kişi kök hücre bağışında bulundu. Bilgiler Sağlık Bakanlığı’nın verileriyle eşleştirilerek kısa zaman içinde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın sağlığına kavuşması sağlanacak” dedi. Akar konuyla ilgili şunları söyledi:

DRAMATİK ÖRNEKLER YAŞADIK

“Türkök, kök hücde nakli dolayısıyla insanlara doku naklini öngören bir bağış şekli. Şu ana kadar Türkiye’de bunun donasyonu yapılmıyordu. Kemik iliği ve doku nakillerinde kök hücre bankacılığı yurt dışında olan hadiselerdi. Biz de Türkiye’den yurt dışına başvurup eşleştirme yapıp donör bulmaya çalışıyorduk. Bunun dramatik bir kaç örneğini de maalesef yaşadık.

12 MERKEZ VAR

Bu nedenle başlattığımız çalışma sonrasında 12 yerde gönüllü verici merkezi oluşturduk. Bu 12 yer halihazırda bölge kan merkezlerimizin olduğu yerler. Buralarda elimizde biriktirdiğimiz 4.5 milyon civarında insanın bilgisi var. Bu bize çok yardımcı oluyor. Reddedilecek bir donörün hemen tespit edilmesi de bu sistem sayesinde belirleniyor. Kurduğumuz 12 kök hücre tıbbi tetkik merkezlerimizden topladığımız kanların değerlendirilmesi için bakanlığa iletiyoruz. Bunları ileri tetkikini Sağlık Bakanlığı yapıyor. Bunlar biraz pahalı ve özel laboratuvar ortamında yapılan tetkikler. İki veri bankası var. Biri Sağlık Bakanlığı’nda, diğeri Kızılay’da. Bir kişiye kök hücre lazım olduğunda tarama bizim veri tabanımızda, eşleştirme Sağlık Bakanlığı veri tabanından yapılıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!