Kılıçdaroğlu dış politikayı Özçelik'e emanet edecek

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu dış politikayı Özçelike emanet edecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2014 15:05

Ankara ATO Kongre Merkezi'ndeki CHP Kurultayı'nın ikinci günü, Genel Başkan seçiminin yapıldığı ilk günden daha hareketli. Daha önceki CHP kurultaylarında "listeler savaşı" yaşanırdı ancak bu kez adaylar savaşı yaşanıyor. Tüm sohbetlerde en çok sarfedilen iki kelime ise Rakı ve Mehmet Bekaroğlu. Akşaam saatlerinde Kılıçdaroğlu'nun ve İnce'nin listeleri de belli oldu. Kılıçdaroğlu'nun listesinde dış politikayı teslim edebileceği önemli bir isim yer aldı. Dışişleri Bakanlığı kökenli emekli Büyükelçi Murat Özçelik.

Haberin Devamı

CHP KURULTAY'INDA BÜYÜK GÜN- FOTO GALERİ

60 kişinin seçimle belirleneceği Parti Meclisi için çarşaf liste adaylığı tamamlandı. Çarşaf listede 610 kişi var.

Kılıçdaroğlu dış politikayı Özçelike emanet edecek
Kılıçdaroğlu'nun en yakın kurmayı sol kanatta!

SÜRPRİZ: ZEKERİYA TEMİZEL

CHP'de açıklanan çarşaf listede sürpriz isim, DSP hükümetinde bakanlık da yapmış bir siyasetçi; Zekeriya Temizel.
Temizel dışında, çarşaf listede, CHP'ye son anda üye olup katılan Mehmet Bekaroğlu da bulunuyor.
Her iki ismin de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun hazırlayacağı anahtar listede yer almalarına kesin gözüyle bakılıyor.

MUHARREM İNCE PM'YE ADAY DEĞİL

Kurultay'ın ilk günü genel başkan adayı olup, delegelerin yaklaşık üçte birinin oyunu alan Muharrem İnce ise, Parti Meclisi üyeliği için aday olmadı.

Muharrem İnce ve ekibi de kendi anahtar listelerini hazırlıyorlar.
İnce'nin listesinde iki milletvekili, Tanju Özcan ile Ümit Özgümüş'ün yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Listede ayrıca, İnce'nin avukatı Haluk Pekşen'in de yer alacağı belirtiliyor.
Muharrem İnce'nin ekibi, kendi hazırladıkları listede "ünlü isimlerin yer almayacağını", örgüt ağırlık bir liste hazırlandığını belirtiyorlar.

Haberin Devamı

İNCE'YE KILIDAROĞLU'NDAN "ORTAK LİSTE TEKLİFİ" Mİ?

Kurultay'daki Muharrem İnce'ye yakın isimler, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekibinden kendilerine "ortak liste" teklifi geldiğini, İnce'den PM için 8 isim istendiğini öne sürdüler. Ancak İnce'nin bu teklifi kabul etmediğini de söylediler.

Kılıçdaroğlu dış politikayı Özçelike emanet edecek
CHP'li İnce'nin aldığı oy, PM yarışını hareketlendirdi

KOĞUŞ ARKADAŞLIĞINDAN PM YOLDAŞLIĞINA

Çarşaf listede yer alıp, PM'ye adaylar arasında dikkat çeken isimler ise CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile gazeteci Tuncay Özkan.
Ergenekon davasından yargılanan Balbay ve Özkan, Silivri'de bir dönem aynı koğuşu paylaşmışlardı.

LİSTEDE ABDULLAH GÜL BİLE VAR!

Çarşaf listede yer alan isimler arasında dikkat çeken bir isim daha var; Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le aynı adı taşıyan bir CHP'li de PM listesine aday oldu. Böylece Abdullah Gül ismi de CHP'nin PM aday listesine girmiş oldu.

Kılıçdaroğlu dış politikayı Özçelike emanet edecek
CHP Kurultayı'nın ikinci gününde delege savaşı

Haberin Devamı

UMUT ORAN VE ADNAN KESKİN ADAY OLMADI

Kılıçdaroğlu dış politikayı Özçelike emanet edecek
CHP'nin Baykal dönemindeki Genel Sekreteri, Kılıçdaroğlu döneminde de bir ara örgütten sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Adnan Keskin ise PM'ye aday olmadı.
Aday olmayanlar konusunda bir başka öne çıkan isim ise Umut Oran. Oran, dünkü Genel başkanlık seçim sonucunun ardından yazılı bir açıklama yaparak, PM'ye aday olmayacağını kamuoyuna duyurdu.
Yine milletvekillerinden Melda Onur da PM için aday olmadı.

KARAYALÇIN KENDİ LİSTESİNİ ÇIKARACAK İDDİASI

CHP'nin SHP ile birleştiği dönemde SHP Genel Başkanlığı görevini yürüten, ardından CHP'ye katılan Murat Karayalçın da PM'ye aday olmadı. Ancak Karayalçın "birleşik sol" adı altında kendisine bağlı isimlerle bir anahtar liste çıkaracağı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

KURULTAY'DAKİ EN KRİTİK SORU: KAÇ NUMARA?

CHP Kurultayı'nda Parti Meclisi seçimleri için herkesin birbirine sorduğu tek bir kritik soru var: "Kaç numara?"

Numara, parti meclisi için aday olan CHP'lilerin listede kaçıncı sırada yer aldıklarını gösteriyor.

Numara, hem delegeler, hem de adaylar için çok önemli.

Çünkü 610 kişilik çarşaf liste içinde, delegenin oy vereceği adayı bulabilmesi için, isminden ziyade, numarasını bulması çok daha büyük kolaylık sağlıyor.

Bunu bilen adaylar da, hazırladıkları tüm broşürlerde, kartlarda, afiş ve pankartlarda boş bir yer bırakmış durumdalar; Parti meclisi aday sıra numarası.

Şimdi 610 kişilik listede adayların numaraları belli oldu. Ve adayların kendileri ile gönüllüleri, ellerindeki kart ve broşürlere, afişlere harıl harıl bu numarayı yazmaya koyuldular.

Haberin Devamı

LİSTELER DEĞİL, ADAYLAR SAVAŞI....

CHP tarihi günlerinden birini yaşıyor;
Daha önceki CHP kurultaylarında "listeler savaşı" yaşanırdı. Genel Merkez bir anahtar liste çıkarır, muhalefet ise karşı anahtar listelerle seçim yarışına girerdi.
Ancak bu kez farklı;
Muharrem İnce'nin dün Genel Başkanlık seçiminde, sürpiz şekilde delegelerin üçte birinin oyunu almış olmasının sonucu, Parti Meclisi seçimine de yansımış durumda.
CHP Kurultayı'nın yapıldığı ATO Kongre merkezinde kimse "liste" beklemiyor.
Parti Meclisi için adayların bireysel mücadeleleri öne çıkmış durumda.
Amaç, Genel Merkez nasıl bir liste çıkarırsa çıkarsın, bunu bireysel bazda delebilmek, seçilecek 60 kişinin arasında yer alabilmek.

Kılıçdaroğlu dış politikayı Özçelike emanet edecek
Biri listeyi önüne aldı diğeri en genç aday oldu

Haberin Devamı

GENEL MERKEZ'DEN TELEFON GELMESİNE RAĞMEN...

Bireysel yarış o kadar keskin ki, vekillerin çoğu bile, Genel Merkez listesinde ya da İnce'nin listesinde olmamalarına, hatta genel merkezden "aday olmayın, Genel Başkan sizin için başka görevler düşünüyor" telefonlarına rağmen, bireysel olarak yarışa girmiş durumdalar.

ADNAN KESKİN: BEKAROĞLU'NA YER AÇMAK İÇİN ADAY OLMADIM...

CHP'nin önemli isimlerinden Adnan Keskin, dün yazılı bir açıklama yaparak Parti Meclisi'ne aday olmayacağını açıklamıştı. Keskin, bugün de Hürriyet'e yaptığı açıklamada niye aday olmadığının ayrıntısını verdi. Tek cümleyle ve kinayeyle tepkisini özetledi; "Ben, Mehmet Bekaroğlu'na yer açmak için aday olmadım..."


ULUSLARASI İKTİSATÇI DA ADAY!

Parti Meclisi üyeliğine aday bir başka isim ise uluslararası iktisatçı Doç.Dr. Selin Sayek Böke. Bilim Kurulu kontenjanından aday olan Böke, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı. Bilkent öncesi IMF ekonomisti ardından da Dünya Bankası danışmanı olarak çalışan Böke, Georgetown Üniversitesi ve Bentley College'da öğretim üyeliği yaptı. Böke'nin uluslararası dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi ile ödülleri bulunuyor.

CHP KURULTAYI'NDA EN ÇOK SARFEDİLEN İKİ KELİME; RAKI VE BEKAROĞLU

CHP'de kurultayın ikinci günü, kurultayın yapıldığı ATO Kongre Merkezi'nin içinde, dışında, koridorlarında, salonlarında tüm sohbetlerde en çok sarfedilen iki kelime var; Rakı ve Bekaroğlu.
CHP'liler, bir yandan Parti Meclisi üyelik seçimleri için kulis yaparken, diğer yandan da kendi aralarında dünkü Genel Başkanlık yarışının sonuçlarını tartışıyorlar.
Rakı ve Bekaroğlu kelimeleri de, bu eleştirilerde ortaya çıkıyor.
CHP üyeleri, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün delegenin üçte birinin desteğini kaybetmesini, Muharrem İnce'nin sürpriz bir şekilde 400'ün üzerinde oy almasını, işte bu iki kelimeye bağlıyorlar.
"Rakı", dün Kılıçdaroğlu'nun yaptığı konuşmada geçen bir kelime. Genel Başkan konuşmasında CHP'yi "Rakı sofrasında Türkiye'yi kurtaranlardan temizleyeceğini" söyledi.
Kulislerde konuşulanlara göre, bu söz CHP seçmeninde beklenenin tam tersi bir etki yaptı; Kılıçdaroğlu'nun tüm konuşmasında partinin ve kendisinin "neden sağa kaymadığını" anlatmasına rağmen, sadece bu cümle sağa kayışın "kanıtı" gibi algılandı.

BEKAROĞLU ISRARI RAHATSIZLIK YARATTI

Muharrem İnce, dün genel başkanlık yarışı çerçevesinde kurultayda yaptığı konuşmada Kılıçdaroğlu'na özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinden yüklenmişti. İnce'nin ana eleştirisi, örgütün, Parti yönetiminin ve vekillerin tüm itiraz ve uyarılarına rağmen, Genel Başkan'ın Eklemeddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklemek konusunda ısrar etmesi üzerine kurulmuştu.
Kılıçdaroğlu'nun bu kurultayda da Saadet Partisi'nden Mehmet Bekaroğlu'nu partiye alarak, Parti Meclisi'ne sokma girişimi, CHP'liler tarafından "İkinci İhsanoğlu vakası" olarak yorumlanıyor.

İŞTE KILIÇDAROĞLU'NUN ANAHTAR LİSTESİ

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesi belli oldu. İşte o isimler

Kılıçdaroğlu dış politikayı Özçelike emanet edecek

Saliha Sena Kadıgil
Sena Kaleli
Ercan Karakaş
Haluk Koç
Durdu Özbolat
Ümran Köksüz
Bülent Kuşoğlu
Nihat Matkap
Ekrem Kerem Oktay
Gülseren Onanç
Kadir Gökmen Öğüt
İrfan Önal
Yasemin Öney Cankurtaran
Murat Özçelik
Tuncay Özkan
İhsan Özkes
Engin Özkoç
Faik Öztrak
Serpil Öztürk
Şafak Pavey
Şenal Sarıhan
Mehmet Ali Susam
Sezgin Tanrıkulu
Gürsel Tekin
Zekeriya Temizel
Bülent Tezcan
Erdoğan Toprak
Halit Toraman
Elif Uzunşimşek
Hüseyin Yaşar
İdris Yıldız
Candan Yüceer
Alaattin Yüksel
Gürkut Acar
Onursal Adıgüzel
Veli Ağbaba
Ezgi Akar
Yakup Akkaya
Zeynep Altıok
Enis Berberoğlu
Tekin Bingöl
Rana Bozkurt
Volkan Canalioğlu
Cemal Canpolat
İlhan Cihaner
Aytun Çıray
Gül Çiftçi
Zeki Eker
Ahmet Ertuğrul
Levent Gök
Didem Gültekin
Fevzi Gümüş

MUHARREM İNCE'NİN LİSTESİ BELLİ OLDU

Kılıçdaroğlu dış politikayı Özçelike emanet edecek

KILIÇDAROĞLU DIŞ POLİTİKAYI ÖZÇELİK'E EMANET EDECEK

CHP'de Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde öne çıkan unsur, halen Merkez Yürütme Kurulu'nda Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapan iki ismin listeye dahil edilmemesi. Bu isimler, Faruk Loğoğlu ile Emrehan Halıcı.
Loğoğlu dış politikadan, Halıcı ise bilgi işlemden sorumlu olarak MYK'da görev yapıyorlardı.

DIŞ POLİTİKA ÖZÇELİK'E EMANET

Buna karşılık, Kılıçdaroğlu'nun listesinde dış politikayı teslim edebileceği önemli bir isim yer aldı. Dışişleri Bakanlığı kökenli emekli Büyükelçi Murat Özçelik.
Özçelik emekli olmadan önce Türkiye'nin Irak Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.
Ardından da Kamu Güvenliği Müsteşarı olarak atanmıştı.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN TEMELLERİNİ ATANLARDAN

Özçelik, Kamu Güvenliği Müsteşarı olduğu dönemde hükümetin öncelikleri arasında yer alan ç çözüm sürecinin temellerini atan, ilk planlamasını ve tanıtımını yapan isimler arasında yer almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!