Erdoğan'dan Obama'ya: Bağdat’a silah verme

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan Obamaya: Bağdat’a silah verme
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2014 01:24

ABD Başkanı Obama ile 16 ay sonra bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat yönetimine silah desteği verilmesine karşı olduğunu belirterek, “Burada bırakılan silahlar bugün IŞİD’in elinde” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Erdoğan, Türkiye’nin ‘çözüm süreci’nde bulunduğunu hatırlatarak, “Silahlar dönüp bizim çözüm sürecimizi vurabilir. Bölgede de mezhep çatışmalarını körükler “ dedi.

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama’ya, IŞİD’e karşı oluşturulması planlanan Gönüllüler Koalisyonu’nun Bağdat yönetimine silah desteği vermesi fikrine karşı olduklarını belirterek, “Merkezi yönetime silah verilmesi bölgede mezhep çatışmalarını körükler” mesajı verdi. 17 ay sonra Obama ile Cardiff’teki NATO Zirvesi’nde bir araya gelen Erdoğan, Türkiye’nin Irak için oluşturulacak gönüllüler koalisyonuna sıcak bakmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesinde

DAHA DA YAKINLAŞTIK
Planlanan saatten 10 dakika önce başlayan Erdoğan-Obama görüşmesinin başında iki lider kameralara kısa birer açıklama yaptı. ABD Başkanı Obama, Erdoğan ile biraraya gelme fırsatından duyduğu memnuniyeti ifade etti. “Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifakımız için önemli bir lider” diyen Obama, Türkiye’nin NATO’daki önemini vurguladı. Suriye ve Irak’taki yabancı savaşçılarla ilgili iki ülke arasındaki askeri ve istihbarat işbirliğini memnuniyetle karşıladığını da dile getiren Obama, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kapısını açmasına ve yaptığı cömert insani yardımlarının önemine vurgu yaptı. Erdoğan da şunları söyledi: “ABD ile Türkiye arasında model ortaklık çerçevesinde devam eden bir hassas süreç bulunuyor. Bu süreçteki birçok konu, iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırdı. Birlikteliğin askeri plandaki en önemli çerçevesi NATO’dur. Siyasi noktadaki, ekonomik, kültürel noktadaki birlikteliklerimiz var.” Erdoğan, görüşmede şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

ÇÖZÜM SÜRECİMİZİ VURUR

“Koalisyon değil, ittifak kurulmalı. Oluşturulacak koalisyonun başta Bağdat merkezi yönetimine silah vermesine karşıyız. Burada bırakılan silahlar bugün IŞİD’in elinde. Bölgede devam eden bir çözüm sürecindeyiz. Bu süreçte silahların kontrolsüz bırakılması bizim iç barışımıza da tehlike oluşturur, çözüm sürecimizi geciktirir. Silahlar dönüp bizim çözüm sürecimizi vurabilir. IŞİD’e karşı oluşturulacak bir koalisyon Esad’ı da güçlendirmesin. Koalisyon ve girişimleri sonucu IŞİD’in elindeki vatandaşlarımız zarar görebilir. Vatandaşlarımızın ABD’li gazeteciler gibi öldürülmesini istemiyoruz. Bizi bu konuda anlamanızı bekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!