'Koç' gibi gazeteci Bülent Katarcı

Güncelleme Tarihi:

Koç gibi gazeteci Bülent Katarcı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2014 15:39

O İzmir’de bütün gazetecilerin başı ağrıdığında ilk koştuğu isim. Biz kendi aramızda ‘doktor gazeteci’ diyoruz. Hürriyet Ege’de uzun yıllardır “Sağlık” köşesini hazırlayan Bülent Katarcı’nın yıllardır tanımadığı doktor kalmadı. Hangi doktor hastalığın hangi çeşidinde uzmandır konusunda öyle uzmanlaşmıştır ki; doktorlar bile onun kadar birbirini belki de tanıyamaz. Bugüne kadar yüzlerce gazetecinin sağlık danışmanı gibi çalıştı. Hangi hastanede hangi testler yapılabilir, hangi hastanede hangi uzman en iyi diye de akla takılan sorulara en iyi yanıtı o verir.

Haberin Devamı

Katarcı, şimdi yaşam koçluğuna başladı. Bu yeni ilgi alanını sorduğumuzda, “İnsanlara yardım etmeyi seviyorum. İleriki dönemde profesyonel olarak koçluk mesleğini daha aktif bir biçimde icra edebileceğime inanıyorum. Şu an için yaptığım ise sağlık ve çözüm odaklı koçluk becerilerini sentezleyerek bir arada kullanmak. Yıllardır biriktirmiş olduğum tecrübelerimi, konularında uzman dostlarımı, ihtiyacı olanlar ile buluşturuyorum. Beni bundan daha çok mutlu eden bir şey olamaz” sözleriyle anlattı.

30 yıldır gazetecilik yapan Bülent Katarcı, yaşam koçu olma fikrinin nereden çıktığını ise şöyle anlattı:

“30 yıllık gazeteciliğimi burada bir solukta tabi anlatamam ama kısa da olsa ayrıntıları verebilirim. Basın hayatında 30 yılı aşkındır hizmet vermekteyim bu süre içinde çeşitli kademelerde görev yaptım. Geçen 30 yıllık çalışma hayatımda binlerce farklı konuyu ve yüzlerce farklı özel haberi halkımızın gündemine taşımışım. Acil servisten, kalp krizine, kalp, üroloji genel cerrahi, evde bakım, anjio, göz ameliyatları, ortopedi, kulak burun boğaz, akupunktur, plastik cerrahi, çocuk cerrahisi, kadın hastalıkları ve doğum, dermatoloji gibi çok sayıda farklı haber ve doktorların görüşleri... Bu haberleri yapmakta temel amacım halkımıza acil hastalıklar, çeşitli hastalıklarda uygulayabilecekleri pratik ilkyardım bilgilerini paylaşmak, onlara sağlıkla ilgili şehrimizdeki doğru adresleri (hastane, kurum vs) göstermek. Yaşam koçluğunda, hangi yönümüzü kullanmayı seçersek seçelim ortak bir noktamız var. Hepimiz labirentte yolumuzu bulma ve değişen zamanda başarılı olma ihtiyacı duyuyoruz. Sonuçta, değişmezsen sönüp gidersin, yaratıcılık duygu ve düşüncelerinizin enerjisinin gücüyle gerçekleşir yaratıcı sizsiniz, hayallerinizin yaratıcısı da sizsiniz. Yaşam koçluğuna içsel kaynakların keşfi olduğu için katıldım farklı bakış açısını geliştiren bir program, insan varlığının doğasında bulunan bilgeliği aktive eden bir program pozitif düşünce bağlantısı kuruyor. Hayatımda da hep olumlu düşünürüm, olumlu düşünürsen hedefe ulaşırsın. Sağlık koçluğuna gelince... Sağlıkla ilgili her konuda hızlı çözüme ulaşabilmem bakımından fark yarattığını düşünüyorum. Çözüm odaklı koçluk yaklaşımı burada bana faydalı oluyor. Hızlıca çözüme ulaşıyorum. Tanınmış, ünlü, ünsüz birçok kişi bunu bildiği için hemen bana ulaşıyor. Hakkımda ”Kurtarıcı” tanımı yapılıyor olması da hoşuma gidiyor. Bu kimlik 30 sene içerisinde kendiliğinden oluştu. Bugüne kadar gönderdiğim ve yönlendirdiğim hiç kimse olumsuz bir tecrübe yaşamadı. Bu sayede aramızda kendiliğinden bir güven ilkesi oluştuğunu gözlemledim. Daha önce belirttiğim gibi köprü görevi kuruyorum sadece. Köprünün ayakta durabilmesi için sağlan ayaklara ihtiyacı var. Bu ayaklar benim çalışma prensiplerimde iyi niyetten oluşuyor. Bülent Katarcı, gazetecilik mesleğinin koçluk unvanına katkısını ve bundan sonraki hedeflerini ise şu sözlerle aktardı:

Haberin Devamı

“Açık uçlu güçlü soruları seri olarak sorma becerisi gazetecilikten koçluğa aktaracağım en önemli yeteneğim oldu. Koçluk da yöntem olarak soru sormayı kullanıyor. Bunun yanı sıra kişilerin güçlü ve baskın yönlerinin sezgisel olarak keşfi gazetecilikte de var. Tıpkı profesyonel bir koçun yaptığı gibi gazetecilik mesleğini icra eden bir kişi, karşısındakini hemen analiz edebilme yeterliliğine sahiptir. Son olarak araştırma merakı da gazeteci kimliğinin bir parçası iken, koçluğun da bu meraktan yola çıkarak danışanlarının hayatlarını özenle incelediğini ve kişiye özgü özgü çözümler bulduğunu görüyorum. Yeni Başucu kitabım benim için yeni bir hedef oldu. 30 senelik meslek hayatımın sonucunda biriktirdiğim tecrübelerim ve faydalı bilgilerin güzel bir özeti olacak ve herkes için bir başucu kitabı olacağına inanıyorum. Okuyucularım ile dostluğum kitaplarım ile devam edecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!