Borsa İstanbul'dan Galatasaray ve Trabzonspor'a çok önemli uyarı

Güncelleme Tarihi:

Borsa İstanbuldan Galatasaray ve Trabzonspora çok önemli uyarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2014 09:21

Trabzon ve Galatasaray'a finansal yapılarını düzeltmeleri için Borsa İstanbul'dan uyarı geldi. Borsa İstanbul transfer döneminin en aktif iki büyük kulübü olan Galatasaray ve Trabzonspor'un finansal yapılarını düzeltme amaçlı alacakları önlemleri açıklamaları için 31 Aralık'a kadar süre verdi. İki kulübün 31 Mayıs 2016 tarihli finansal tablolarına düzelmeler yansımadığı takdirde Borsa İstanbul kulüplere yaptırımları değerlendirecek.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul, Trabzonspor ve Galatasaray'a, finansal yapılarını düzeltmek için alacakları önlemleri Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) açıklamaları için 31 Aralık'a kadar süre verdi.

Borsa İstanbul'un KAP'ta yaptığı açıklamada, yıl sonuna kadar açıklanacak tedbirlerle ilgili gelişmelerin takibine ve 31 Mayıs 2016 tarihli finansal tablolarına yansıyacak şekilde herhangi bir düzelme olmadığı takdirde BIST tarafından alınacak aksiyonların, şirket paylarının pazar değişikliği de dahil olmak üzere belirlenmesi için konunun yeniden değerlendirilmesine karar verdi.

Borsa İstanbul, her iki futbol kulübü için kararların Borsa İstanbul Yönetim Kurulu'nun 4 Eylül tarihli toplantısında alındığını duyurdu.

GÖZALTI PAZARINA GİREBİLİR İŞLEMLER DURDURULABİLİR
Borsa İstanbul'un bu duyurusundan sonra 2016'da Galatasaray ve Trabzonspor hisselerinin gözaltı pazarına girmelerinin, hatta işlemlerin durdurulabileceği bir sürece girildiğine işaret ediyor.

Haberin Devamı

Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay bu süreci şöyle özetledi:

BİST’in kotasyon çıkarma tebliğine göre finansal güçlüğe giren şirketler önce uyarılır. 2012 yıl sonu bilançolarına göre Galatasaray ve Trabzonspor’a uyarı verilmişti. Uyarı neticesinde 2013 yıl sonu bilançolarında bir düzelme meydana gelmedi. Şirketin yıl sonu zararı ve birikmiş zararlarının, özsermayenin diğer kalemlerini aşması durumunda BİST gözaltı pazarına alabilir ya da kottan çıkartabilir. BIST 2015 yıl sonu bilançolarının açıklanacağı 31 Mayıs 2016’ya kadar özsermayenin güçlendirilmesini istedi. Bu güçlendirme ile ilgili tedbirlerin ise bu yıl sonuna kadar KAP’a duyrulmasını istedi. Eğer bu klüpler gerekli güçlendirmeyi gerçekleştiremezse önce gözaltı pazara (riskli şirket) alabilir yada bu uyarıyı baz alıp sürekli ya da geçici olarak işlemden men edebilir.

BORÇLANMA MALİYETLERİ YÜKSELEBİLİR, TAHVİL İHRAÇ EDEMEYEBİLİRLER
Gökhan Uskuay borsanın işlemden men ettiği takdirde şirket hisseleri üzerinde teminatla alınan krediler varsa bu klüplerin daha fazla teminat alması, borçlanma maliyetlerinin yükselmesi ve tahvil ihraç edememesi gibi zorluklar yaşayabileceğini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!