Peşmerge para bekler

Güncelleme Tarihi:

Peşmerge para bekler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2014 01:07

‘Yeni Irak’ için Erbil’den Bağdat’a şartlı destek.

Haberin Devamı

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Hawrami, Irak’ta yeni kurulan hükümeti desteklediklerini ancak peşmergelere ödeme yapmak için 8 milyar dolarlık alacaklarını beklediklerini söyledi.

IRAK Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Musul’un kontrolünü ele geçirmesinden bu yana Irak’ta tüm taşlar yerinden oynadı. Ülkedeki siyasi gelişmeler kadar, petrol üretiminin geleceği de merak konusu. IŞİD terörünün Erbil’e kadar ilerlemesi dengeleri iyice sarsarken, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (KRG) Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami’nin ülkesine yönelik ‘Yeni yeni Irak’ ifadesini kullanması dikkat çekti. Yeni kurulan Irak hükümetinden umutlu olduklarını ifade eden Hawrami, hükümeti destekleyeceklerini ancak ocak ayından bu yana bütçeden alamadıkları ödemeleri almak istedikleri mesajını verdi. Kürt hükümetinin alacaklarının 8 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. Hawrami, bu paradan peşmergelere de ödeme yapılacağını söyledi.

IRAK’I 3’E BÖLMÜŞ OLURUZ

İstanbul’da Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi’nin düzenlediği toplantıda konuşan Hawrami, Irak’ta kapsayıcı bir hükümete ihtiyaç olduğunu söyledi. Ocak ayından bu yana Bağdat hükümetinden para alamadıklarını vurgulayan Hawrami, “Ekonomik ambargo bir an önce sona ermeli, paramızı almalıyız ki peşmergenin maaşını karşılayalım” dedi. Irak için “Yeni yeni Irak” ifadesini kullanan Hawrami, şöyle konuştu: “Bizim kapsayıcı, bütün tarafları kucaklayan bir hükümete ihtiyacımız var. Özellikle gelirlerin paylaşımı, doğalgaz ve petrol kaynaklarının güvenli şekilde iletilmesi konusunda kapsayıcı bir hükümete ihtiyacımız var. Bunları hayata geçiremezsek Irak’ı 3’e bölmüş oluruz. Yeni hükümetle ilgili umut verici gelişmeler olacağını düşünüyorum.”
KRG’ye yakın kaynaklar, Irak için kritik tarihin yeni hükümetin açıklanacağı 9 Eylül olduğunu vurguluyor. Yeni hükümette Kürtlerin yer alması, en azından petrol ve diğer konularda prensipte anlaşılmış olduğunu gösterecek. Kaynaklar, “Hükümetin içinde Kürtler yer alırsa, bir şekilde prensipte anlaşıldı demektir. Eğer anlaşma olursa, ilerleyen dönemde tüm meselelerin çözülmesi için iki-üç aylık bir takvim oluşturulacak” yorumunu yapıyor. Hawrami, “Kürtlerin hükümete katılmak için bazı minimum şartları var. 2-3 ay içinde tüm bu sorunların ele alınması ve mutabık kalınacak kararların alınması lazım” dedi.


B planımız hazır

Haberin Devamı

TEKSAS mahkemesinin Kürdistan bölgesi petrolünün satışına izin vermesi Kürt yönetimini harekete geçirdi. Aşti Hawrami Bağdat’a “Çatışmak istemeyiz, bu satışdan herkes karlı çıkar aksi durumda B planımız hazır” mesajı verdi.


Kerkük petrolü için çağrı

Haberin Devamı

KERKÜK petrollerini Ceyhan’a bağlayan boru hattının da saldırılar nedeniyle birkaç yıl çalışamaz durumda olacağını kaydeden Hawrami, KRG’ye ait bağımsız boru hattı aracılığıyla Kerkük petrollerini de Ceyhan’a aktarabileceklerini söyledi. Irak’ın kuzeyinden boru hattı ile Ceyhan’a akan petrol, dün itibariyle 180 bin varil/gün seviyesindeydi.

Beyci’nin tamiri en az 2 yıl sürer

Hawrami, bölgede petrol üretiminin azalmadığını, hatta arttığını, ancak hasar gören boru hatları ve rafinerilerin çalışır hale gelmesinin en az 1-2 yıl alacağını sözlerine ekledi. Hawrami, Beyci rafinerisinin onarımının en az bir yıl süreceğini de vurguladı. Diğer taraftan Hawrami, Türkiye’nin güvenilir bir ortak olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı


IŞİD’den petrol aldığımız yalan

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünde 13. tankerin sevkıyatının tamamlandığını, petrol akışının günlük 180 bin varil civarında olduğunu bildirdi. Yıldız, “Türkiye’nin IŞİD’den petrol aldığı” iddiasını anımsatarak, “IŞİD’den petrol aldığımız külliyen yalandır” dedi. Botan Çayı’ndaki Alkumru Baraj’ında 6 vatandaşın hayatını kaybettiği faciaya ilişkin HES’lerde günün her saatinde üretim olabileceğini de belirten Yıldız, “Atış poligonunda birisinin vurulması, bizim uçak pistine çıkmamız gibi. 3 gün önce yine aynı yerde piknik yapmak isteyenler oldu. HES’ler suyun aktığı yerler, piknik yapılmaması gerekir” dedi. Yıldız, Soma’da yaşanan facianın ardından bakanlığın bu kazadan çok önemli dersler çıkardığını da söyledi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kendisinin ve bağlı kuruluşlarının dinlenmesine, cep telefonunu göstererek, “4 yıl boyunca dinlenmiş biri olarak söylüyorum, bu telefonu yanımdan hiç ayırmadım, gizlimiz saklımız yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!