Atıklar hayvan yemi

Güncelleme Tarihi:

Atıklar hayvan yemi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2014 01:17

Yıllardır sorun olan tarla, çürümüş meyve-sebze, ölü tavuk-balık ve evsel atıkları ithal ettiği geri dönüşüm makinesi ile kaldıran ARGD A.Ş., ekonomik değer haline getiriyor

Haberin Devamı

İZMİRLİ genç girişimciler Yiğit Sezerman ve Onural Özdemir kurdukları ARGD A.Ş. ile yemek atıklarından gübre ve hayvan yemi üretecek. Geri dönüşüm makineleri konusunda dünyanın önde gelen Güney Koreli GAIA Corp.’un Türkiye temsilciliğini alan genç girişimciler, pazarlamasını yaptıkları ürünlerle özellikle turizmciler ve belediyelerin en büyük sorunu olan atıklarla ilgili çözüm üretmeyi hedefliyor.
ARGD Geri Dönüşüm A.Ş.’nin ortaklarından Yiğit Sezerman, firmayı geçtiğimiz yıl kurduklarını belirterek, satışını yaptıkları makineyle ilgili şu bilgileri paylaştı:


“Bayındır’a kurduğumuz depoda patates, mısır, pancar gibi tarımsal ürünlerin atıklarıyla denemeler yapıyoruz. Elde ettiğimiz ürünler hayvan yemi olarak kullanabilir. Bu konuda üniversitelerle de işbirliği yapacağız. Ayrıca, evsel atık denilen özellikle her şey dahil sistem otellerde ve restoranlarda ortaya çıkan yemek atıklarını geri dönüşüme kazandırıp hayvan yemi ya da bitki gübresi haline getirebiliyoruz” dedi.

Haberin Devamı


Enerji de üretecek
Makinenin her türlü atık geri dönüşümü ve atıktan enerji üretme gibi konularda hizmet verebildiğine dikkat çeken Yiğit Sezerman, “Tarla atığı, çürümüş meyve ve sebze, ölü tavuk ve balık, hayvan et atıkları ve evsel atık gibi organik atıklardan hayvan yemi veya bitki gübresi elde ediliyor. Özellikle fabrikaların, çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşanların çıkan atıkların bertarafı konusunda yaşadıkları sıkıntıyı ortadan kaldırıp, bu atıkları tekrar kullanma olanağı sağlayabilecek bir sistemi Türkiye pazarına sunduk” dedi.

İSTEĞE UYGUN ÜRÜN

Bir projelerinin de kalori değerleri yüksek kayıp atıklardan enerji üretmek olduğuna dikkat çeken Sezerman, “Geri dönüşümü yaparken çevreyi korumak ana hedefimiz. İşimizi yaparken çeşitli firmalar ve üniversitelerden teknik destek ve görüşlerini almayı ihmal etmiyoruz. Firmamız müşterilerinin istekleri doğrultusunda makina imal ediyor. Mesela makinanın enerji ihtiyacı için elektrik, LPG ve LNG müşterinin isteği doğrultusunda seçilir. Bu anlamda her müşterinin ihtiyacını karşılayabilecek makina üretimi yapılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇÖP BÜYÜK SORUN

Yem işiyle uğraşanlar, hayvan çiftlikleri ve belediyelerle görüşme halinde olduklarını ifade eden Yiğit Sezerman, Türkiye’de bir çöp problemi olduğunu ve istiflenen çöplerin çevre kirliliği yarattığını söyleyerek, o yüzden belediyelerin de bu teknolojiyle yakından ilgileneceğini umduklarını kaydetti. Sezerman, otellerin birleşip böyle bir yatırım yapabileceğini söyledi, Türkiye’nin ardından da Ortadoğu’nun hedef pazar olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!