Berlin'de Müslümanlar ve Yahudiler ırkçılığa karşı ortak hareket edecek

Güncelleme Tarihi:

Berlinde Müslümanlar ve Yahudiler ırkçılığa karşı ortak hareket edecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2014 14:38

Almanya’da İslam düşmanlığı ile antisemitizmin yayılıyor olması sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi.

Haberin Devamı

Berlin Türk Cemaati’nin düzenlediği toplantıda bir araya gelen değişik kesimlerden temsilciler Müslümanlarla Yahudilerin ortak hareket etmesi, birlikte etkinlikler düzenlemesi ve ortak görüşler sergilemesi gerektiği fikrinde birleşti.

Almanya’da Berlin ile Bielefeld kentlerinde bir hafta içinde üç caminin kundaklanması Türk sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi.

Berlin Türk Cemaati değişik kesimlerden temsilcileri bir araya getirerek kundaklamaların önüne geçebilmek için çare arayışına girdi.

Berlin Türk Cemaati’nin merkezindeki toplantıya farklı partilerden milletvekilleri de katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz, Almanya’da 2001 ile 2012 yılları arasında Müslüman ibadethanelerine yönelik olarak 219 aşırı sağcı ve ırkçı saldırı düzenlendiğini, aynı yıllar içinde Yahudi ibadethaneleri ile mezarlıklarına yönelik saldırıların sayısının 400’e yükseldiğini belirtti.

Yılmaz, Alman toplumunda Müslümanlarla Yahudilere yönelik olumsuz bir hareket gözlendiğine dikkat çekerek, “Sadece taziye ziyaretlerine gidip, işi orada bırakmak yerine aşırı sağcı ve ırkçı saldırılara karşı çalışmalar yapacak bir platform oluşturmayı istiyoruz.” dedi.

Berlin Türk Cemaati’nin çağrısına icabet eden tüm katılımcılar toplumun değişik kesimlerinden temsilcilerin katılacağı bir platform oluşturulması fikrine olumlu baktılar.

Toplantıda ilk sözü alan Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partili Federal Milletvekili Cemile Yusuf, Almanya’da bu yıl Berlin ile Bielefeld kentlerinin dışında Mölln kentinde de 21 Ağustos tarihinde bir caminin kundaklandığını ancak soruşturmanın gidişatını engellememek adına bu kundaklamanın basına duyurulmadığını bildirdi.

Milletvekili Yusuf’un “Irkçılık artık toplumun merkezine oturmuş durumda. Irkçılık toplumun eğitimli dediğimiz kesiminde kol geziyor” ifadesi toplantıya katılan diğer temsilciler tarafından da onaylandı.

Yeşiller Partisi’nden Turgut Altuğ yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı var olan çalışmalara yeterli maddi kaynak ayrılmamasından yakındı ve buna örnek olarak Kreuzberg Antisemitizm ile Mücadele İnisiyatifi’ni gösterdi. İlgili İnisiyatif’ten Aycan Demirel Müslümanlar ile Yahudilerin ortak hareket etmeleri gerektiğine işaret etti.

Toplumda Müslüman ve Yahudi düşmanlığının arttığını vurgulayan Demirel “Toplumun iki kesimi de farklılıkları değil benzerlikleri ön plana çıkararak ortak bir düşünceyle ortaya çıktıklarında, bu pedagojik olarak gençleri de olumlu yönde etkileyecektir.” şeklinde konuştu ve Müslümanlarla Yahudileri ortak etkinlikler tertipleyerek sorumluluk üstlenmeye çağırdı. Aycan Demirel’in bu çağrısı toplantıya katılan tüm temsilciler tarafından kabul gördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!