Ödül gibi

Güncelleme Tarihi:

Ödül gibi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2014 01:19

Gezi olayları sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ü vuran ve 13 ay sonra tutuklanan polis memuru Ahmet Şahbaz ‘Olası kastla adam öldürmek’ suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. 1 aydır tutuklu olan Şahbaz, İnfaz Kanunu’na göre 4 yıl 1 ay sonra cezaevinden çıkacak.

Haberin Devamı

ANKARA’da 1 Haziran 2013 tarihinde Gezi Parkı eylemlerinde polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük ile ilgili davanın karar duruşması dün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya çok sayıda sivil toplum kuruluşunu temsilcisinin yanı sıra bazı CHP ve HDP milletvekilleri de izleyici olarak katıldı. Savcı Mustafa Yılmaz, esasa ilişkin verdiği görüşünde sanık polisin 2 kez havaya ateş ederken, eylemcilerden birinin ölebileceğini öngörebilmesi gerektiğini belirterek, “Buna rağmen silahını yere paralel durumda üçüncü kez ateşlemiştir. Bu nedenle eylemi, olası kasıtla adam öldürmedir” görüşünü savundu. Savcı Yılmaz, olay sırasında göstericilerin attığı çok sayıda taş ve sert cismi gerekçe göstererek, ‘haksız tahrik indirimi’ yapılmasını istedi. Geçen duruşmada mütalaa veren Savcı Cuma Doğan ise cezada ‘haksız tahrik indirimi’ yapılmasını talep etmemişti.

FATİHA OKUDUM

Haberin Devamı

Davanın başında bu yana konuşmaktan kaçınan sanık Şahbaz da savunma yaptı. Şahbaz, olay anını anlattıktan sonra, özetle şunları söyledi: “Benim burada ne çektiğimi ne yaşadığımı görüyorsunuz. Ama içimdeki korkuyu, paniği anlamıyorsunuz. O olay sırasında da ne yaşadığımı görün. Kimliğim yayımlandı. Bana koruma polisi verildi. Terör örgütleri tarafından tehdit edildim. Ethem’in ailesine sesleniyorum; sizden özür diliyorum. Beni anlamanız için sizin de kırılmış kaldırım taşını yemeniz gerekiyor. ‘Çektim sıktım’ videosunda, ‘biziz’ dedik. Ben kendimi gizleyemem. Ancak ben ‘çektim vurdum’ demedim. Ethem öldüğünde yoğun bir şekilde üzüntü yaşadım. Ben kendisinin vefat ettiğini 14 gün sonra öğrendiğimde oturup Fatiha okudum. Burada bir kaza yaşanmış, bir can gitmiş. Ben böyle bir olayın yaşanmasını kesinlikle istemezdim. Benim de annem var. Ethem’in annesi bağırdığında ben üzülmüyor muyum? Benim psikolojimi bozmaya başladı artık yaşananlar. Adalete güveniyorum.”

Ödül gibi

Haberin Devamı

MÜEBBETTEN 7 YIL 9 AYA

Savunmaların ardından mahkeme heyeti karar için toplandı. Yaklaşık yarım saatlik aranın ardından Mahkeme Başkanı Affak İllez, kararı açıkladı. Mahkeme, sanık polise önce ‘kasten adam öldürme’ suçundan müebbet hapis cezası verdi. Ancak bu eylemin ‘olası kast altında gerçekleştiği’ değerlendirmesi yaparak verilen cezayı 21 yıla düşürdü. Bu suç işlenirken kamu görevine ait araç ve gereçleri kullanıldığı için verilen cezada artırıma giderek 28 yıla çıkarıldı. Mahkeme daha sonra verdiği bu cezadan ‘haksız tahrik indirimi’ yaparak verilen cezayı 9 yıl 4 aya indirdi. Mahkeme, ‘iyi hal’ indirimi de yaparak cezayı 7 yıl 9 ay 10 güne indirdi. Mahkeme başkanının kararı açıklarken “müebbet” vurgusu yapması nedeniyle izleyiciler önce kararı alkışladı. Ancak verilen cezada indirim üstüne indirim yapılması ve cezanın 7 yıl olduğunun anlaşılması üzerine, izleyiciler heyete ve sanık polise su şişesi fırlatarak kararı protesto ettiler. İnfaz hükümleri uyarınca Şahbaz 5 yıl 2 ay cezaevinde kalacak. Ancak cezasının son 1 yılını denetimli serbestlik hükümleri uyarınca dışarıda çekeceği için hapiste kalacağı süresi 4 yıl 2 ay olacak. Şahbaz yaklaşık 1 aydır cezaevinde bulunduğu için cezaevinde 4 yıl 1 ay daha kalacak. Kararın ardından ailenin avukatlarından Murat Yılmaz verilen karar ile Ethem Sarısülük’ün bir kez daha öldürüldüğünü iddia ederek, “Verilen karar ile sanık polis ödüllendirilmiştir. Ethem bir kez daha yargı eliyle öldürülmüştür bugün. En üst oranlarda indirim yapıldı” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Ödül gibi

Gözyaşlarını tutamadı

Kararın açıklanmasından sonra Ethem Sarısülük’ün annesi gözyaşlarını tutamadı. Anne Sayfı Sarısülük’ü, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka sarılarak sakinleştirmeye çalıştı. Gezi eylemleri sırasında öldürülen Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan da karar üzerine açıklama yapmak istedi. Ancak kelimeler boğazına takıldı, yutkundu, konuşamadı. - Fahir ARIKAN/ ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!