Kızımı cehennemden kurtardım

Güncelleme Tarihi:

Kızımı cehennemden kurtardım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2014 01:21

Suriye’deki cihatçılara katılan babasının kaçırdığı 2 yaşındaki Assia bebek kurtarılarak annesine teslim edildi.

Haberin Devamı

Cihatçı baba Antakya'da tutuklanırken, Fransa işbirliği için Türkiye'ye teşekkür etti.

Kızımı cehennemden kurtardım
Fransa’da eşinden boşandıktan sonra 18 aylık kızını kaçırarak Suriye’ye cihatçıların saflarına katılmaya giden baba Hamza Mandhouj, çocuğuyla birlikte Türk güvenlik görevlileri tarafından Antakya'da tutuklandı. 8 ay sonra Kavuştuğu Assia’yı sıkıca kollarında saran ve bir an olsun bırakmayan Tunus kökenli Fransız vatandaşı anne Meriem Rhaeim’ın ilk sözü, “Kızımı Suriye cehenneminden kurtardım” oldu. Fransa da işbirliği için Türkiye'ye teşekkür etti.

EN GENÇ REHİNE

Henüz sadece 18 aylıkken babası tarafından kaçırılarak Suriye’ye götürülen Assia bebek, “cihatçıların elindeki en genç rehine” olarak anılıyordu. Assia, bundan 8 ay önce babası Hamza Mandhouj tarafından kaçırılarak Türkiye üzerinden Suriye’ye götürülmüştü. Assia’nın annesi Meriem Rhaiem (26), dün gece, İçişleri Bakanlığı tarafından kendisine gönderilen Fransız devletine ait özel bir uçakla, Villacoublay askeri havaalanına indi. Meriem ve kızını, havalimanında İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve karşıladı. Meriem’i kaçıran 26 yaşındaki baba ise, Fransız makamları tarafından gönderilecek resmi bir ‘iade talebi’nin ardından sınır dışı edildikten sonra Fransa’da yargılanacak.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Havalimanında kısa bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Cazeneuve, “Bu genç kadın uzun süre kızı için mücadele ettikten sonra yavrusuna kavuştu. Çok duygulu bir an. Türk yetkilileri de bu mutlu son için ellerinden geleni yaptı. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi. Tunus kökenli Fransa vatandaşı baba Mandhouj, 2011’de evlendiği Meriem’i, Mekke’ye gittikten sonra kapanmaya ve işi bırakmaya zorlayınca, Meriem eşinden ayrıldı. Mandhouj, 14 Ekim 2013’te Fransa’yı terkederek Suriye’de Jabat El Nusra örgütünde cihatçıların saflarına katıldı. Bir kaç ay sonra Fransa’ya dönerek kızını görmek için annesinden aldı ancak bir daha geri vermedi. “Müslüman çocuk, Müslüman olmayan bir ülkede yaşayamaz. Bu İslam’ın şartıdır” diyerek Assia’yı ocak ayında henüz 18 aylık iken Suriye’ye kaçırdı. Eğitim Bakanlığı’nda çalışan anne Meriem, ‘çocuk kaçırma’ iddiasıyla polise suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine baba, İnterpol tarafından aranmaya başlandı. Geçen 8 ay boyunca bir dakika bile kızını aramaktan vazgeçmeyen anne Rhaeim, Cumhurbaşkanı François Hollande’a yazıp, medyaya konuşmak dahil her yolu denedi. Bu arada baba, Meriem’i telefonla arayarak sürekli yanlış habeler verip, anneye kızının öldüğü haberleriyle uzaktan işkence çektirmeye devam etti.
Aylar sonra, geçtiğimiz hafta beklenen haber geldi. Baba, eski eşini arayarak, kendisiyle Suriye’de yaşaması şartıyla, Türkiye sınırında buluşup kızını verebileceğini söyledi. Meriem, çaresiz teklifi kabul ederek, erkek kardeşiyle birlikte hemen Hatay üzerinden Suriye sınırına gitti. Ama Meriem, kızı ile karşılaşmadan Türk polisi babayı tutuklamıştı. Türk yetkililerin açıklamasına göre, pazar günü kızıyla Suriye’den Antakya ilçesine bağlı Ovakent Mahallesi’nde bir pansiyona konaklamaya gelen Hamza Mandhouj, kaldığı pansiyona kimlik bilgilerini verince kırmızı bültenle arandığı ortaya çıktı ve Hatay İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Meriem Rhaiem Türkiye’den ayrılmadan önce RTL radyosuna, “Çok çok mutluyum. Kızımı Suriye cehenneminden kurtardım. Şimdi güvende ve iyi. Nasıl rahatladığımı anlatamam” diye konuştu.

Haberin Devamı


YOĞUN TELEFON TRAFİĞİ

Geçen pazartesi günü Türk ve Fransız hükümeti arasında yoğun telefon trafiği başladı. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, pazartesi akşamı İçişleri Bakanı Efkan Ala’yı aradı. Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da devreye girerek, çocuğun anneye teslim edilmesi konusunda Türk yetkililerle anlaştı.Fransız ve Türk polisi, Hatay’dan Suriye’ye geçen cihatçı Fransızlar konusunda yaz aylarından bu yana sıkı işbirliği yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Başbakanken haziran ayında Paris’e gerçekleştirdiği ziyarette, Hollande ile görüşmüş ve Hollande’a sınırdan geçmeye çalışan Fransız gençlerinin engellenmesi konusunda işbirliği sözü vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!