Kardeşliğimizin zirvesi Karabağ

Güncelleme Tarihi:

Kardeşliğimizin zirvesi Karabağ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2014 01:21

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, 2’nci yurtdışı seyahatini Azerbaycan’a yaptı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı ikili görüşme sonrasında Güney Kafkaslar gaz koridorunun temelinin 20 Eylül’de atılacağını açıklayan Erdoğan, “Kardeşliğimizin zirve yaptığı konu Dağlık Karabağ sorunudur. Görüşmemizin en önemli maddesi budur” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Erdoğan’ı Gençlik Sarayı’nın kapısında askeri törenle karşıladı. Erdoğan tören kıtasını, “Selam Asker” diyerek selamladı. Aliyev tarafından Erdoğan’a ‘Haydar Aliyev Nişanı’ takdim edildi. Ortak basın toplantısında Erdoğan, şunları söyledi:

ÇÖZÜM TEK MERKEZE BAĞLI
“Bu seyahatler gelenek haline geldi. Bugün ikili görüşmemizde Türkiye, Azerbaycan ilişkilerini enine boyuna görüşme fırsatımız oldu. Çok geniş manada konuları ele aldık. Türkiye- Ermenistan sorunu, Azerbaycan- Ermenistan sorununun çözümü ile aynı merkeze bağlı. Azerbaycan - Ermenistan sorunu çözülmediği sürece Türkiye- Ermenistan sorunu çözülemez. ‘İki devlet tek millet’. Bu söz de babanın bize bir mirasıdır. Kardeşliğimizin zirve yaptığı konu Dağlık Karabağ sorunudur. Görüşmemizin en önemli maddesi budur. Bir diğer konu enerjidir. Güney Kafkaslar gaz koridoru çok büyük önem arz etmektedir. Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidecek bir hattır. Azerbaycan’ın enerjideki gücünü ortaya koyacaktır. Bu ayın 20’sinde temel atma töreni olacak, makinalar çalışmaya başlayacak. Süreç hızlanarak devam edecek.

15 MİLYAR DOLAR HEDEF
Ticarette atacağımız adımlar konusunda 15 milyar dolar hedef koyduk. NATO zirvesinde Azerbaycan’a verilen sözler var. Biz bu sözlerin yerine gelmesi noktasında, ilgili ülkelerle görüşmeler yapacağız. Bu artık bir lütuf değil, bir haktır.”

Kardeşliğimizin zirvesi Karabağ



Galler’de Obama ile görüşecek

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, dün Azerbaycan temaslarını tamamladıktan sonra NATO Zirvesi’ne katılmak üzere Galler’in Cardiff kentine gitti. ‘TUR’ uçağıyla Bakü’deki Haydar Aliyev Havalimanı’ndan hareket eden Erdoğan’a, eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz eşlik etti. Birleşik Krallık’ın ev sahipliğinde bugün başlayan zirve kapsamında Erdoğan, yarın saat 15.15’te ABD Başkanı Barack Obama ile görüşecek. Görüşmede, bölgesel sorunların yanı sıra ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Türkiye’de bazı bakan ve bürokratların telefon görüşmelerini dinlediği yolundaki iddiaların da gündeme gelmesi bekleniyor. Erdoğan’ın, Obama ile görüşmesi 1 saat olarak planlandı. Erdoğan’ın İngiltere Başbakanı David Cameron ile öğle yemeğinde bir araya gelmesi, Prens Charles tarafından da kabul edilmesi bekleniyor. Yoğun bir görüşme diplomasisi yürütecek olan Erdoğan’ın, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın yanı sıra İspanya, Ukrayna, Polonya, Arnavutluk liderleriyle de görüşmesi planlanıyor. Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı olarak katılacağı ilk uluslararası zirve olacak toplantılar kapsamında 5 oturuma katılacağı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!