Aylıkları düşüren madde Torba Yasa’dan çıktı mı

Güncelleme Tarihi:

Aylıkları düşüren madde Torba Yasa’dan çıktı mı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2014 12:30

Haberin Devamı

SİZDEN ricam bu yeni Torba Yasa ile birlikte, emekli aylıklarının neredeyse yarı yarıya düşecek olmasıyla ilgili iddiaları konu etmeniz. Saygılar... E. Uca

ARTIK bu konuda endişe etmenize gerek yok. Aylıkları düşüren madde, Torba Yasa’dan çıkarıldı. Bu konu, 25 Temmuz 2014 tarihli Hürdanış köşesinde Genel Kurul’dan Torba’ya ince ayar başlığıyla geniş bir şekilde yer almıştı. Özetle şu bilgileri vermiştim: TBMM Genel Kurul 20 Temmuz tarihinde yaptığı oturumunda, Torba Yasa’da yer alan 24. madde reddedilmişti. 24. madde, şunu öngörüyordu:
“Madde ile, ikili sosyal güvenlik sözleşmelerinde açık hüküm bulunan durumlarda yabancı ülkedeki ilk işe giriş tarihinin Türkiye’de ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesi ve borçlanılacak sürelerdeki kayıtlı son tarihten geriye doğru borçlanma işleminin yapılması amaçlanmaktadır.”
Bu şu anlama geliyor: Yurtdışı borçlanması yaparken, sigortalının yurtdışında çalıştığı sürelerin hangi tarih aralığında olacağını tercih yapma hakkı vardı. Tasarıdan çıkartılan bu madde ile borçlanma sürelerini tercih etme hakkı kaldırılmak isteniyordu. Bunun sonucu da, aylıkların düşük bağlandığı 2000 yılından sonraki sigortalı süreler öncelikli olarak dikkate alınacaktı. Söz konusu maddede bu uygulama, “…borçlanılacak sürelerdeki kayıtlı son tarihten geriye doğru borçlanma işleminin yapılması amaçlanmaktadır” diye ifade ediliyor. Bunun sonucu olarak, yurtdışı borçlanması yapacak kişilere bağlanacak aylıklar yüzde 30 oranında düşecekti.

GENEL KURUL ‘DUR’ DEDİ

Bu olumsuz gelişmeye, TBMM Genel Kurulu’nun 20 Temmuz tarihinde yapılan 121. Birleşimi’nde dur denildi. Yerine kabul edilen 30. maddede şu ifade yer alıyor artık:
“…uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir.”

BAĞ-KUR BORÇLARI SİLİNEBİLECEK Mİ

2002-2006 arasında Türkiye’de bir şirket işlettim. Maalesef iflas ettim. Bundan dolayı da Bağ-Kur’a borçlarım var. Aldığım duyumlarıma göre bu borçlar silinecekmiş. Bu haberlerin aslı var mı? Diğer sorum da emeklilikle ilgili. 1 Eylül 1986’da Almanya’da sigortalı çalışmaya başladım. Bugüne kadar yaklaşık 4 bin 700 gün çalışmışlığım var. Türkiye’de de sigortalı olarak toplam 889 günüm var. 13 Kasım 1969 doğumluyum. Emekli olmak için ne kadar ödeme yapmak zorundayım? Raşit Tırman

AYLIKLARIN düşmesine neden olabilecek maddenin Torba Yasa tasarında yer alıp almadığı konusundaki sorunuzun yanıtı, bugün Sayın E. Uca isimli okurumuz için kaleme aldığım yazıda yer alıyor.
Bağ-Kur borçlarının silinmesi ile ilgili sorunuza gelince. Evet Torba Yasa’da Bağ-Kur ve SSK prim borcu affıyla ilgili düzenleme yer alıyor. Ancak Meclis tatile girince tasarı üzerindeki görüşmeler ekim ayına kaldı. Yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren Torba Yasa tasarısında yer alan afla birlikte, sadece 30 Nisan 2014’e kadar değil, son aylarda ödenmeyen borçları da kapsayacak şekilde ötelenmesi gündemde. Bu konunun, Meclisin yeniden toplanacağı ekim ayından sonra netleşeceğini umut ediyoruz.

Haberin Devamı

BAŞVURUNUZ İÇİN EKİMİ BEKLEMELİSİNİZ

21 Mart 1969 tarihinde doğdum. Türkiye’de ilk işe giriş tarihim 16 Mayıs 1981. Toplam 3 bin 944 gün sigortalı çalışmışlığım var. Almanya’da da Ocak 2009- Ağustos 2014 arasında sigortalı olarak çalıştım. 2003 yılında Alman vatandaşlığına geçtim. Borçlanarak kaç yaşında emekli olabilirim, ne kadar ödeme yapmam gerekiyor? Başvurumu yeni kanun çıkmadan önce mi, yoksa sonra mi yapmalıyım? Seda Rathjen – Vollerwiek/Almanya

VERDİĞİNİZ bilgilere göre, 5 bin günü tamamlayacak şekilde borçlanma yaparsanız hemen emekli olabilirsiniz. Yani eksik olan bin 56 gün için 12 bin 778 TL yatırmanız gerekiyor. Eğer borçlanma yapmazsınız, 50 yaşınızı tamamlayacağınız 31 Mart 2019 tarihinde emeklilik hakkınız doğar. Borçlanma başvurunuz için Torba Yasa’nın çıkmasını beklemelisiniz. Çünkü Mavi Kart’lı Alman vatandaşı olarak şu an itibariyle yurtdışı borçlanma yapma hakkınız yok. Bu hakka, ancak Torba Yasa’nın, ekim ayında toplanacak TBMM Genel Kurul’dan geçip Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla kavuşacaksınız.

BAŞVURU ADRESİNİ NASIL BULABİLİRİM

1961 doğumluyum, 1978’den beri çalışmaktayım. Türkiye’ye borçlanarak emekli olmak istiyorum. Bunun için nasıl ve nereye müracaat etmem gerekiyor? Hüseyingazi Demir

BORÇLANMA başvuru formunu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun www.sgk.gov.tr isimli web sitesinde Form ve dilekçelerin bulunduğu bölümden indirebilirsiniz.
Borçlanma talep formunu doldururken, borçlanmak istediğiniz süreler için Almanya’da çalıştığınız süreleri gösteren hizmet cetvelini (Versicherungsverlauf) baz almalısınız. 25 yıl (9 bin gün) karşılığında borçlanma yapacağınız için, 1978 ile 2003 yılları arasındaki sigortalı sürenizi borçlanmalısınız.

Borçlanma talep formunuzu doldurduktan sonra, elinizdeki aktüel tarihli hizmet cetveli ile birlikte, Türkiye’deki ikamet adresinizin bulunduğu ildeki SGK İl Müdürlüğü’ne göndermelisiniz. Başvuru adresini bilmiyorsanız, yine aynı web sitesinde kurumsal bilgilerin yer aldığı bölümü tıklayarak il müdürlüklerin adreslerine ulaşabilirsiniz.


Not:
Bazı okurlarımız sorularını e-maille yanıt verip veremeyeceğimizi soruyor...
Maalesef yanıtları elektronik posta ile gönderemiyoruz. Sizlerden gelen soruların cevapları her çarşamba ve cuma,
bu köşede yayınlanıyor. Sorunuzun yanıtını merak ediyorsanız Hürdanış yazılarını kaçırmamanızı öneriyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!