İki yaşındaki bebek, cihatçı babadan Türkiye-Fransa işbirliği ile kurtarıldı

Güncelleme Tarihi:

İki yaşındaki bebek, cihatçı babadan Türkiye-Fransa işbirliği ile kurtarıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2014 10:13

Fransa’da eşinden boşandıktan sonra 18 aylık kızını kaçırarak Suriye’ye cihatçıların saflarına katılmaya giden baba Hamza Mandhouj, Türk güvenlik görevlileri tarafından tutuklandı.

Haberin Devamı

Türk ve Fransız hükümeti arasında Pazartesi gününden bu yana süren yoğun pazarlıklar sonunda, Asya bebek 10 ay sonra yeniden annesine kavuştu.

Asya bebeğe sıkıca sarılan ve bir an olsun bırakmayan anne Meryem Rhaeim’ın ilk sözü, “Kızımı Suriye cehenneminden kurtardım” oldu.

Henüz sadece 23 aylık olan Asya bebek, “cihatçıların elindeki en genç rehine” olarak anılıyordu.

Bundan 10 ay önce Tunus asıllı Fransız babası Hamza Mandhouj tarafından kaçırılarak Türkiye’ye götürülen Asya’nın annesi Meryem Rhaiem (26), Hatay’da kızını kollarına aldıktan sonra dün gece özel bir uçakla Villacoublay askeri havaalanına indi.

İki yaşındaki bebek, cihatçı babadan Türkiye-Fransa işbirliği ile kurtarıldı

Haberin Devamı

Mutlu bakışlarla kızına sıkıca sarılan ve bir an olsun bırakmayan Meryem ve Asya bebeği, havaalanında İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve karşıladı.

Cazeneuve, “Bu genç kadın uzun süre kızı için mücadele ettikten sonra yavrusuna kavuştu. Çok duygulu bir an. Türk yetkilileri de bu mutlu son için ellerinden geleni yaptı. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi. Meryem Rhaiem Türkiye’den ayrılmadan önce RTL radyosuna, “Çok çok mutluyum. Kızımı Suriye cehenneminden kurtardım. Şimdi güvende ve iyi. Nasıl rahatladığımı anlatamam” diye konuştu.

10 AYLIK KABUS
Hamza Mandhouj, 2011’de evlendiği Meryem’i, Mekke’ye gittikten sonra kapanmaya ve işi bırakmaya zorlayınca, Meryem eşinden ayrıldı.

Mandhouj, 14 Ekim 2013’te Fransa’yı terk ederek Suriye’de Jabat El Nusra örgütünde cihatçıların saflarına katıldı.

Birkaç ay sonra Fransa’ya dönerek kızını görmek için annesinden aldı ve “Müslüman çocuk, Müslüman olmayan bir ülkede yaşayamaz. Bu İslam’ın şartıdır” diyerek bir daha geri vermedi.

Asya bebek babası tarafından Ocak ayında Suriye’ye kaçırıldığında henüz 18 aylık idi. Meryem suç duyurusunda bulundu, baba İnterpol tarafından aranmaya başlandı.

Geçen 10 ay boyunca bir dakika bile kızını aramaktan vazgeçmeyen anne Meryem Rhaeim, Cumhurbaşkanı Hollande’a yazıp, medyaya konuşmak dahil her yolu denedi. Bu arada baba, Meryem’e sürekli yanlış haberler veriyor, anneye kızının öldüğü haberleriyle uzaktan işkence çektiriyordu.

Haberin Devamı

İki yaşındaki bebek, cihatçı babadan Türkiye-Fransa işbirliği ile kurtarıldı

TÜRK VE FRANSIZ HÜKÜMETİNİN İŞBİRLİĞİ
Aylar sonra, geçtiğimiz hafta beklenen haber geldi. Baba, Meryem’i arayarak, Türkiye’ye geçerek kızını verebileceğini söyledi. Meryem, erkek kardeşiyle birlikte hemen Hatay üzerinden Suriye sınırına gitti. Ama Meryem kızı ile karşılaşmadan Türk polisi Mandhouj’u tutuklamıştı.

Pazar günü kızıyla Suriye'den Antakya ilçesine bağlı Ovakent Mahallesi'nde bir pansiyona konaklamaya gelen Mandhouj, kaldığı pansiyona kimlik bilgilerini verince kırmızı bültenle arandığı için, Hatay İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı.

Pazartesi günü Türk ve Fransız hükümeti arasında yoğun pazarlık başladı. Fransız basınına göre, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Pazartesi akşamı İçişleri Bakanı Efkan Ala’yı aradı. Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da devreye girdi ve polis Asya’yı annesine verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!