Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Sola açık devlete mesafeli kurultay

CUMA günkü CHP kurultayının hem içerik hem de sonuçları bakımından öncekilerden çok daha farklı önemde geçmesini beklemeli.

Haberin Devamı

Kurultayın bir kongre salonuna sığdırılması bu beklentiyi bozan görüntü verse de salondan yayılacak mesajlar, o tür olumsuzlukları unutturacak gibi.
Öncelikle Kemal Kılıçdaroğlu sonrası yapılanlar içinde ideolojik içeriği en yoğun CHP kurultayının bu olacağını söyleyebiliriz.
Çoğu kişinin, “Geç bile kalındı” dediğini duyar gibiyim ve haksız değiller.
Ancak ideolojik yoğunluk, ‘yenileşme’ ve ‘umut verme’ ile sonuçlanacaksa ‘zararın neresinden dönülerse kardır’ anlayışını öne çekmekte yarar var.

SOL MESAJ AĞIRLIĞI

Pazartesi günü ‘Sol/sosyal demokrat tartışma yaşanıyor’ diye yazmıştım, öyle olacağının yeni işaretleri de geldi.
Bunun en önemli ipucunu Kılıçdaroğlu’nun konuşma içeriği veriyor.
Kılıçdaroğlu sol temelli bir söylem kullanacak, bunun altyapısını anlatacak; “CHP, toplumun alt gelir gruplarının tümünün gerçek temsilcisi, sözcüsü ve savunucusudur” diyecek.
Kimilerinin ‘sağa kayış’ olarak eleştirdiği açılımı da bu felsefeyle savunması; bireye inanç ve etnik temelli bakışı dışlayan sol anlayışın tam da bunu emrettiğini, o nedenle yapılanın ‘halka açılım, halkı kucaklama’ dışında bir ifadesi olamadığını söylemesi çok doğal.
Sol vurgu nedeniyle kurultay, halk katmanlarının ekonomik çıkarlarını koruma ve güçlendirme temelli önemli mesajlara da kaynaklık edecek. Ekonominin, hem bakış/ideoloji hem kadro anlamında güçlü bir şekilde yönetileceği de buna dahil.
Kılıçdaroğlu artık ekonomiyi daha çok konuşacak, ama asıl mesajlar ekonomiyi çok iyi bilen/okuyan kurmayları eliyle verilecek.

Haberin Devamı

CEBERUT DEVLETİN HEDEFİ CHP

Dış politikanın can yakıcı hali, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da onun mimarı olması nedeniyle CHP, yeni dönemde ekonomiden sonra ikinci önceliği bu alana verecek, kadro, teşhis ve çözümde fark sergilemeye çalışacak.
Tüm bunları ne kadar gerçekleştirir bakacağız, ama kurultaydaki asıl dönüşüm ve çıkış CHP’nin devlete bakışı üzerinden yaşanacak.
Devlete de sol bakacak olan CHP, 60 yıldır iktidar yüzü görmediği halde, tüm ceberut devlet uygulamalarının sorumlusu gibi gösterilmesini reddedecek.
Ceberut devletin, katliam ve ağır işkenceler boyutunda zulümlerini en çok da CHP yönetici ve üyelerine yaşattığı sayı ve örnekleriyle aktarılması olası.
O devletin, son 12 yılda AKP devletine dönüştürüldüğü de ifade edilip, “Ölüm ve işkenceler yine devam ediyor ve hedefte yine CHP kitleleri var” denebilir.
Özetle, ceberut devletin, halkın hizmetindeki çağdaş bir devletle yer değiştirmesinin ancak, sosyal demokrat iktidarla olabileceği savunulup, devletle araya açık mesafe konacak.
Kurultay öncesi son yazım olduğu için bir-iki notla bitirelim:
1- Mustafa Sarıgül Ankara’da karargâh kurdu, bütün ekibiyle Kılıçdaroğlu’na destek veriyor.
2- Olumsuz bir görüntü oluşsun diye, ‘birilerinin’ salonda kavga çıkarmak isteyeceği yönünde ihbarlar geldiği için özel güvenlik önlemleri alındı.
3- Yapılan düzenleme ile kurultayı 10 bin kişi, oturarak izleyebilecek.
4- İki adayı dışında konuşma olmayacağı için sonuç da erken alınacak.

Yazarın Tüm Yazıları